SondajRSS Feed

Preferintele politice ale alegatorilor la început de 2019

Transilvania se rupe politic de Muntenia si Moldova prin refuzul puternic fata de PSD si acceptarea ofertei USR si a partidului lui Dacian Ciolos

4 Ianuarie 2019

Un Sondaj al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) desfasurat între 24 noiembrie – 9 decembrie 2018 arata ca PSD, in calitate de aprtid care domina stanga, conduce in preferintele eletoratului cu peste 30 la suta intentie de vot, chiar daca este intr-un declin spectaculos de la alegerile din decembrie 2016, cand obtinea 45 la suta din voturi.
O analiza pe regiuni a rezultatelor ultimului sondaj CURS, facut de ziarul Unirea, arata insa discrepante mari intre preferintele alegatorilor din Muntenia si Moldova si cele ale alegatorilor din Transilvania la final de 2018 si inceput de 2019, an electoral in care in luna mai votam reprezentantii in Parlamentul European iar spre sfarsitul anului avem alegeri prezidentpiale.
Conform datelor publicate, la alegerile europarlamentare PSD ar obtine cele mai bune scoruri în Muntenia (46%) urmate de cele din Moldova (35%) si, la mare distanta, de cele din Transilvania (numai 18%, în scadere semnificativa).
PNL, in shimb, obtine scoruri relativ comparabile între cele trei regiuni, variind între 18% (Moldova) si 24% (Transilvania).
ALDE o duce de departe cel mai bine în Moldova (14%), mai slab în Muntenia (8%) si foarte slab in Transilvania (6%).
Pro-România are si el o prezenta foarte buna în Moldova si înregistreaza 16% în aceasta regiune, fata de 8% în Muntenia si numai 6% în Transilvania.
USR si partidul fostului prim-ministru Dacian Ciolos (MRI, acum PLUS) au o prezenta mai buna în Transilvania (10% si 8%), peste media nationala, inregistrand scoruri mai mici in Muntenia si in Moldova.
Observatia care se impune este ca PSD a pierdut mult in Moldova, bazin traditional al acestui partid - o parte din electorat a fost preluat de ALDE si Pro România. În Transilvania, unde PSD performeaza tr

Transilvania se rupe politic de Muntenia si Moldova prin refuzul puternic fata de PSD si acceptarea ofertei USR si a partidului lui Dacian Ciolos
aditional mai slab, partidul lui Liviu Dragnea este al treilea în ordinea voturilor, dupa PNL si UDMR.
Pana la alegerile europarlamentare mai e putin si e clar ca Transilvania este pierduta pentru PSD, iar dominatia în Moldova este provocata puternic de Pro România si ALDE. Deja trei partide se bat în Moldova pentru onoarea de a fi cel de-al doilea partid: PNL, ALDE, Pro România.
Marile partide – PNL si PSD - sunt ambele în pierdere, in favoarea partidelor mici, atat de stanga, cat si de dreapta. La stanga castiga Pro-Romania (in special in Moldova), iar la dreapta USR si partidul lui Dacian Ciolos (în Transilvania).

Locuitorii din mediul urban sunt mai mobili
si accepta mai usor formatiunile noi

În ceea ce priveste distributia rural-urban, vedem cum atât PSD cât si PNL câstiga procente mari si în rural.
PSD câstiga 36% din voturile din urban si 31% din rural, iar PNL 22% în urban si 18% în rural.
Partidele mici, in schimb, au o intentie de vot mai accentuata în urban decât în rural. Dintre acestea, doar Pro România are o intentie de vot comparabila în urban si rural, reflectând probabil faptul ca a preluat (direct sau indirect) voturi de la PSD. USR si partidul lui Dacian Ciolos sunt de departe formatiuni de urban.

 

Vizualizari 4065
Comentarii articol

>

in 4 Ianuarie 2019 8:42

Nu cred in sondajul CURS.Romanul de rand desi nu este prea scolit, nu este nici prost.Nu are PSD atatea procente cate apar in sondaj.

>

in 4 Ianuarie 2019 8:43

Mai Csulosh no fost in stare cat o fost prim ministru sa faciliteze continuarea centurii Zalaului, 5 km si atunci...

>

in 4 Ianuarie 2019 8:45

8\r\n33,opreste un pic teveu de pe latrina 3 si asculta.vrei nu vrei vom ajunge si noi la familia netraditionala.Oricum inceputul l-a facut scumpul tau dragnea,cu a lui iubita mai tanara ca nora-sa.Asta nu-ti pute?Cat despre treaba cu Soros si Ciolos nu stiu cine a inventat-o dar vad ca prinde la iq sub 30.\r\n Pe de alta parte,tinand cont de faptul ca ai care vor s

>

in 4 Ianuarie 2019 8:48

sa castige ceva bani muncind,pleaca vazand cu ochii din buda asta.Asa ca pesedeul va profita din plin de cei ramasi;adica bugetari grasi bine platiti si pensionari usor de amagit cu ochii migbalati ai olgutei.Rezultatul va fi ca vor castiga alegerile for ever.

>

in 4 Ianuarie 2019 8:51

Ai dreptate 8:45 cu IQ 30. Problema este, ca în acea categorie avem foarte multi în România și acestia stabilesc viitorul tarii.

>

in 4 Ianuarie 2019 8:58

asta e un stat de bugetari, asistati sociali si pensionari, toti sub tutela PSD. Cei care muncesc , fie au plecat din tara , fie vor pleca cat de curand...

>

in 4 Ianuarie 2019 9:36

USR si Ciolos sunt singura speranta..

Ayureda mamii lui!>

in 4 Ianuarie 2019 9:59

Ciulosgh fecior de militian,ma-sa fosta telefonista la securitate,el fost secretaur UTC,sor-sa ofitereasa la doi s-un sfert dim MAI,nepot a lui Vergil Ardelean-eminenta cenusie provenit de la ceapa de Pereceniu.....Fost Prim Ministru intr-o guvernare de tot kktul ca si Cola Zero realizari....Amic de spirala si alte laturi cu Grig Pishalau Bevoldibolaru.Pe asta vreti sa-l mai readuceti la ciolan?Chiar ne dam Dragnea-lui si dracului!

Vomat de vanturi.....>

in 4 Ianuarie 2019 10:02

Pesedeii si ai lui sa se duca Dracnea-lui dar nici clampaul asta de Colsorosh nu merita incredere!\r\nAre fata ca si caracterul pline de vomat de vant!

>

in 4 Ianuarie 2019 10:16

pentru 8:42\r\nNici eu nu cred. Situația e mult mai rea. Acest popor care în 1990 a votat 85% cu criminalul Iliescu și doar 4% cu democratul Rațiu a persistat în prostie 30 de ani. Uită-te la rezultatele alegerilor din 2016 și dezastrul provocat de banda de tîlhari aleasă în 2016 și uită-te ce idolatri are PSD pe la articolele din acest ziar. Mai grav, au plecat din teritoriu multe milioane din cei capabili să înțeleagă și să schimbe situația. Așa că stați liniștiți, că derbedeul infractor Dragnea își albește dosarul și se alege președinte, așa, ca să pună capac țării!

>

in 4 Ianuarie 2019 11:33

Mai mare prostie nu poate sa spuna cineva din Romania decit aceasta !!!aici se vede cit de handicapati sunt cei ce vreau la putere , niste nemernici,batjocoritori, analfabeti, imbatati de binele pe care il au,

>

in 4 Ianuarie 2019 11:37

Cine este cicaciosul asta ? zice teologul din Cluj !

Aceiasi Marie da, cu alta palarie !>

in 4 Ianuarie 2019 11:54

La români, toate partidele sunt o apă ş-un pământ, toate sunt de şi pentru bogătani. Niciunul nu-şi propune, de exemplu, eliminarea cotei unice, mult iubită de bogătani. Deloc întâmplător, la vot merg mai puţin de jumate din alegători. Dreaqu are nevoie de democraţia lor !

>

in 4 Ianuarie 2019 12:09

muie julien

>

in 4 Ianuarie 2019 13:20

Orice numai PSD(PCR) NU !

>

in 4 Ianuarie 2019 14:14

Pentru 8.45 Ce latrina poate fi mai mare și puturoasa, decat în capu'tău?

>

in 4 Ianuarie 2019 15:00

O mare parte din pensionari nu vor uita niciodata ca Base le-a taiat din pensii,e greu sa le explici ca acuma maririle de pensii nu se prea vad cu atatea scumpiri.Astia oare cum vor vota?

>

in 4 Ianuarie 2019 15:58

Pensionarii vor vota în continuare ciuma roșie dar fara rezultat,veți vedea voi că de acum încolo ciuma roșie nu v a mai ieși niciodată !!tineretul și diaspora vor ieși la vot că să scăpăm de comuniști odată pt totdeauna !!

>

in 4 Ianuarie 2019 20:42

Amin

>

in 5 Ianuarie 2019 0:29

Un stat mafiot nu poate fi condus decât de mafioți, toți sunt la fel,corupți,incompetenți,oportuniști, nesimțiți, tupeiști, analfabeți, inculți, mincinoși, hoți fără scrupule,jalnici pupincuriști, foști securiști într-un cuvânt GUNOAIE!!!

>

in 5 Ianuarie 2019 1:34

Chiar asa au fost părinții lui Cioloș? Este fiu de milițian????

>

in 5 Ianuarie 2019 1:42

9:59 este un normal !?. Aștept comentarii.

>

in 5 Ianuarie 2019 1:43

9:59 este cu siguranță, sub IQ 30. El nu știe încă.

>

in 5 Ianuarie 2019 9:33

Nu a inventat nimeni ca Ciolos este puiul luiSoros,sunt acte care dovedesc acest lucru,ca de altfel si faptul ca a fost in timpul facultatii adept misa[Bivolarul]si se spune ca a si practicat aceasta.Am citit ,nu am inventat nimic.Asa destept nu poate fi facand un amarat de liceu agricol apoi facand o facultate nu dintre cele de top.Asa ca lasati ne cu acest individ cu proptele.

>

in 5 Ianuarie 2019 10:00

Nu stiu ce fac altii,dar eu pentru prima data de cind sunt pensionar pot sa pun ceva bani la ciorap ,avand o pensie de 1900lei,iar vecinii mei spun la fel.Cand ies in oras,si ies zilnic,vad magagazine pline de oameni,la PECO plin de masini, cafenele pline de oameni,plus ca suntem pe primele locuri la aruncarea alimentelor la containere...atunci ar trebui sa gandim cu capul nu cu picioarele.

>

in 5 Ianuarie 2019 10:10

Am 70 de ani,m-am saturat de atata tranzitie in viata mea.Vreau pensii mari,salarii mari,ca sa putem trai decent.Cei de la putere sa faca bine si sa realizeze acest lucru,lucru scris foarte clar in CONSTITUTIA ROMANIEI,pe care ar trebui sa o citeasca toti alesii,de la presedinte si pina la ultimul consilier.In rest apa de ploaie...

>

in 5 Ianuarie 2019 11:18

@9:33\r\nLa acel „amărât de liceu agricol” - renumit în țară, la care veneau elevi din șase județe - tu abia treceai la limba română (Cioloș a avut 10 la cel mai exigent profesor), ai 7 (șapte) greseli de punctuație în scurtul text. Cât despre imbecilitatea conținutului, SUTOR, NE ULTRA CREPIDAM!

>

in 5 Ianuarie 2019 12:46

Sondajul CURS (vezi cine e sefu-ceva Buble de pe la Antene) dar nici altele nu sint corecte.Toti sint lingusitori ai psdragnea. Singurul care mai spune adevarul e Vasile Dincu, dar nu prea are curajul nici el sa spuna adevarul fiind psd-ist.

>

in 5 Ianuarie 2019 18:27

Cunoastem cat de bun era acel liceu,nu trebuie sa mi spui ca veneau elevi din sapte judete.Din judet cel mai bun liceu era si este Liceul de matematica fizica[asa era denumirea atunci]acolo era spuma ,nu mi zice mie de agricol sau liceul industrial.Facultatea la fel ,nu a fost si nu este din cele de top.La aceste licee intrau elevi mai slabuti.

>

in 5 Ianuarie 2019 18:34

A avut 10 la un profesor exigent,mare minune.La liceele cele mai bune[Colegiul national Silvania,Liceul pedagogic]toti profesorii nostri erau exigenti,ne pretindeau sa cunoastem materia respectiva foarte bine.Stii cum este zicala ;in tara orbilor,cel cu un ochi este imparat.Gandeste acuma.

>

in 5 Ianuarie 2019 20:26

@18:27&18:34. Hotărăște-te, ai învățat la LMF sau CNS? Plus Pedagogic. Și nu te-au învățat că după orice semn de punctuație se lasă spațiu? Atașamentul față de banda de tîlhari PSDALDEUDMR și colportarea manipulatorie a prostiilor emise de televiziunile fidele nu te ridică mai sus de ce spune dictonul acela latin.

>

in 5 Ianuarie 2019 20:41

Ba, prietene, ai tu ceva personal cu Ciolos ca logica nu te ajuta. Ce ai cetit tu ai si vdrificat ?

>

in 5 Ianuarie 2019 20:48

Daca arunci o parere nu e musai sa ai si dreptate. Snobu lu peste. Da, LMF era de elita, dar asta nu inseamna deloc ca daca vrei agronomie sa nu te duci la agronomie. Pe care Ciolos a facut-o bine. Foarte bine. Tu nu duci o idee pana la capat ca o zi strici si nu mai e idee. Nu poti vorbi nici la piata. Ca nu te pricepi. Pana si tu esti doar o parere.

>

in 5 Ianuarie 2019 23:53

hai lasati ne,Ciolos e un om integru ,atat fizic cat si mental,mai ales mental ,ceea ce psd i lor le lipseste,dar din pacate le lipseste si bunul simt si rusinea! altfel si ar fi luat talpasita demult,si ar fi plecat in teleorman!e o diferenta ca intre cer si pamant,intre ei,numai faceti comparatii,si va rog sa nu jignim animalele pt ca imi plac,si le iubesc enorm!

>

in 5 Ianuarie 2019 23:58

ala tu cu 19000 de lei pensie te lauzi cumva?tu stii ca jumatate din pensionari au pensii in medie 1000 de lei? si inca vrea 35 la suta sub o mie de lei?despre ce vorbesti bre? iaca zi ne unde ai lucrat si cati ani?multi se vor revolta ca nu au pensii asa mari!!

>

in 6 Ianuarie 2019 7:40

Poate cei care l vreti pe Ciolos aveti parerile lui in special despre familie.Nu mai am ce zice nimic daca asta va este conceptia .Vedeti sa nu aveti odrasle sau poate chiar voi care sa faca parteneriate ori casatorii cu persoane de acelasi sex.Nu sunt fan PSR ALDE.

>

in 6 Ianuarie 2019 7:44

Pensiile nu pot fi toate la fel,depinde unde ai muncit,ce pregatire ai.Nu se poate ca un muncitor sa aiba pensie ca un inginer,profesor,ofiter etc.Nu zic ca nu le a fost greu la muncitori,dar nivelul de pregatire difera ,de aceea si salariile si pensiile nu sunt la fel.

>

in 6 Ianuarie 2019 7:48

Domnul de mai sus,ne stii ca numai denumirea s a schimbat la liceu?A fost Liceul teoretic,apoi Liceul de matematica fizica iar acum se numeste CNS.Da,la matematica fizica am terminat si ma mandresc cu aceasta,acolo se facea si se face scoala.

7:48>

in 6 Ianuarie 2019 8:09

Vad ce scoala ai facut tu. Mandreste-te sub un pod.

>

in 6 Ianuarie 2019 10:42

Domnilor nu va lasati pacaliti de USR....

>

in 6 Ianuarie 2019 10:48

PT>23:58-Am lucrat 42 de ani ca ing.pe santier,iar in 2015 in luna iunie aveam o pensie de 13968...

>

in 6 Ianuarie 2019 10:56

Si acum cat ai?

10:48>

in 6 Ianuarie 2019 11:28

Ascultă şmecheraşule, noi am trecut de vârsta când credeam că tot ce zboară se manâncă. Nu există pensie, pe L 263, aşa de mare, tu îi fi vreo unu cu pensie militară !

>

in 6 Ianuarie 2019 12:17

@7:48. Just for fun, să-ți explic cum ești cam deranjat la bibliotecă: în postările acelea amesteci timpii și liceele, insinuând că ai absolvit și LMF și CNS și LP. Dacă te străduiești, vei ajunge la fel de tălâmb ca duoamna Veorica, prim ministru!

>

in 6 Ianuarie 2019 14:25

Pensia dv e mica după 42 de ani,și că inginer ,părerea mea,dar dacă sunteți mulțumit ,asta e,majoritatea pensionarilor au jumătate și tot sunt mulțumiți ,altfel nu ar fi votat cu ciuma roșie.

>

in 6 Ianuarie 2019 16:31

CURS-ul asta e a lu Pieleanu Puleanu au ba ?

>

in 7 Ianuarie 2019 21:24

Transilvania nu se va rupe niciodata de Muntenia si Moldova , pentru PeDeLeprele lui ORB(an)UL si Basinosu , pentru circarii din USR , sau pentru incolorul/inodorul/insipidul Csolos bacsi , fost premier al GUVERNULUI ZERO barat !!

>

in 7 Ianuarie 2019 22:51

Toti pesdeii de aici, pensionari sau bugetari, cu pensii speciale sau nu, ma puteti pupa in fundul meu păros de maghiar ,ca noi v-o tragem la toti !!

>

in 10 Ianuarie 2019 23:00

Acest Csolos Buruian bacsi , fost comisar european, parasutat de la Bruxelles ca "premierul meu " (deci al politrucului Werner) si-a dat inca odata masura valorii lui , de tradator de neam si tara . L-am vazut in 10.01 in fruntea unor zeci de cretini ce faceau scandal in Bucuresti , cu ocazi preluarii de Guvernul Romaniei a Presedintiei Consiliului UE , dupa care imbracat ca un dezmatat, a mers sa maculeze si atmosfera de la Ateneu . Rusine, nerusinatule apatrid ! Pacat ca te-ai nascut (in Salaj)!

>

in 12 Ianuarie 2019 7:16

Social, cultural, profesional, spiritual, Transilvania nu a fost niciodata unita cu Regatul si Moldova. Dupa 100 de ani de la unire, Transilvania plateste inca pentru lipsa de profesionalism si predictibilitate al celor care au faurit-o! Regele Ferdinand cunostea bine sistemul „federal” german care a existat si inainte de 1918, sistem care persista cu succes si in ziua de azi!

>

in 15 Ianuarie 2019 20:48

nu toate sondajele sunt reale , de ce nici un ziar nu recunoaste ca in transilvania castiga cu un scor mare PSD eu o sa votez PSD pentru simplu motiv ca sau marit pensiile si ne promite ca o sa avem pensii mari in 1920 acum am ajuns la 1500 si sint bucuros,

Ciolo?>

in 16 Ianuarie 2019 6:55

Mă suprinde mulțimea de invective folosite în comentarii, dar și lipsa de obraz cu care este atacat acest unic sălăjan, care a făcut ceva pentru România post-revoluționară!\r\nȘtiți ce vă doresc dragi bârfitori: rămâneți cu Dragnea! Că ăsta nu e rudă cu Soroș! Mai mare rușinea!

Una e minciuna, DAR ALTA E TRADAREA!>

in 18 Ianuarie 2019 1:35

Ca aruncati cu vorbe masluite, n-ar fi o crima,daca n-ar avea iz de tradare nationala! Auzi: ca vezi, Doamne, transilvanenii se desprind de Romania din cauza PSD-ului. Adica din celora care fac intradevar legi ca sa traim mai bine si mai demn decat sub PDL ori - Domne fereste! - o (im)posibila guvernare PNL (PDL vopsit), USR si - uciga-l toaca - PMP. Pana una alta, ROMANII TRANSILVANENI SA NU UITE CA NUMAI LUPTA ROMANILOR DIN MUNTENIA SI MOLDOVA I-A DEZROBIT DUPA SUTE DE ANI DE IOBAGIE LA UNGURI SI LA SASI! DACA NU ERAU ROMANII DE PESTE MUNTI, SI ACUM ROMANII ARDELENI LE-O ... UNGURILOR SI SASILOR! Nu din orgoliu v-o amintesc, ci pentru ca se pare c-ati uitat sacrificiul facut de fratii vostri din sud si din est! CU DRAG VA IMBRATISEZ, FRATI ROMANI ARDELENI! NU DATI TARA PE VORBELE MINCINOASE ALE CELOR PLATITI DIN AFARA! SUNTEM ROMANI, SA FIM MANDRI SI SA NU MAI ALEGEM PRESEDINTE VENETIC, CU DRAG DE ALTII, NU DE NOI!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.