Traditii de Pasti

0
6


Oul rosu
Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Se spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, cand acestea l-au atins s-au transformat in oua rosii. Se povesteste ca Sf. Maria, venind sa-si vada fiul rastignit a adus niste oua in cos, care s-au insangerat sub cruce.
Oul, el insusi purtator de viata devine un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei. In traditia populara romaneasca, se crede ca ouale de Pasti, sunt purtatoare de puteri miraculoase, ele vindeca boli si protejeaza animalele in gospodarie.
Cu stropitul
In prima zi de Pasti exista obiceiul de a se purta haine noi, in semn de respect pentru aceasta aleasa sarbatoare, dar si pentru ca ea semnifica primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura. Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei, decurgand dupa un adevarat ritual. De pe masa de Pasti nu pot lipsi ouale rosii, casul de oaie, salata de ceapa verde si ridichi, drobul si friptura de miel, pasca umpluta cu branza si, mai nou, cu ciocolata.
In a doua zi de Pasti s-a mai pastrat (in special in Transilvania), obiceiul udatului, avand semni-ficatia unui act de purificare. De obicei feciorii stropesc cu apa sau parfum persoanele ivite in cale, in special fetele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here