Toate spitalele judetene din tara, obligate sa aiba un centru de prelevare de organe din 15 septembrie 2019

1
1616

 

Toate spitalele judetene din tara, obligate sa aiba un centru de prelevare de organe din 15 septembrie 2019

Fiecare spital judetean din tara va fi obligat, incepand cu data de 15 septembrie, sa aiba un centru de prelevare de organe. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
Care este situatia la nivelul judetului Salaj?
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau este acreditat, printr-un program national, pentru prelevarea de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala, din anul 2013, potrivit unei informari transmise de Dr. Georgeta Fit, managerul institutiei.
"In anul 2018 ANT( Agentia Nationala pentru Transplant) a reacreditat spitalul pentru prelevarea de organe. Diagnosticul de moarte cerebrala este standardizat si este pus de catre o echipa de medici ai SJUZ ( ATI, neurologi) si necesita urmarea unor etape reglementate prin lege pentru a declara persoana in moarte cerebrala. Prelevarea organelor este efectuata de catre echipe de medici desemnate pentru efectuarea acestor prelevari de catre Agentia Nationala de Transplant. In spitalul nostru s-au efectuat pana in prezent 2 prelevari, de la doi pacienti aflati in moarte cerebrala (ficat si rinichi). Destinatia organelor nu este cunoscuta de catre membrii echipei implicate in prelevare", potrivit unui comunicat transmis de managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.
Sorina Pintea, ministrul Sanatatii afirma ca exista dotari la majoritatea spitalelor.
"(...) Impreuna cu domnul director Radu Zamfir de la Agentia Nationala de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existentei unui centru de prelevare la nivelul fiecarui spital judetean. Avem terapii intensive, avem dotari la marea majoritate a spitalelor, este cazul sa incepem sa lucram. Programul national de transplant a fost restructurat, exista posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicati efectiv. Este cazul sa ne gandim la pacientii care asteapta aceste organe", a afirmat Sorina Pintea. Ea a adaugat ca termenul de la care va intra in vigoare aceasta obligativitate este 15 septembrie.
Intrebata daca va fi derulata si o campanie publica de sustinere a prelevarii de organe, Sorina Pintea a explicat ca deja s-a inceput acest lucru. Ministrul si-a exprimat speranta ca lucrurile se vor schimba, odata cu existenta unui centru de prelevare in fiecare judet.

COMENTARII

  1. Nici nu ști dacă e bine s au rău,te pot lua cu forța în mașină și să ne belească pt trafic de organe....ce vremuri trăim,pt unii medici nu vor salva unii pacienți în favoarea altora și vor fi convinse familiile sa le doneze organele ,un fel de manipulare....ce vremuri trăim,doamne ferește\r\n....\r\n

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.