SondajRSS Feed

Tineri iesiti din sistemul de protectie sociala reusesc ce nu pot multi copii cu mami si tati acasa

21 Martie 2017

Nu sunt putini tinerii care, abandonati de parinti, ajung in sistemul de protectie sociala. Pentru ei, asistentii din domeniu sunt si tata si mama. Pana aici, toate bune si la locul lor. Dar ce se intampla cu acesti tineri cand implinesc varsta majoratului? Au sansa studiului, de care trebuie sa se tina daca se apuca, altfel pasesc intr-o lume plina de greutati mai repede decat si-ar putea inchipui. Unii dintre ei nu au nici o sansa de a se integra in societate, in timp ce altii izbutesc sa faca minuni, demonstrand tuturor ca pot fi un exemplu de succes.

Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, spune ca tinerii care parasesc sistemul nu sunt lasati in voia sortii. "Am de gand sa initiez un proiect prin care sa facem o intalnire cu toti tinerii care au iesit de pe bancile facultatilor, ale liceului, ale scolilor profesionale, plecati din sistemul de protectie sociala. Sunt unii care sunt casatoriti, au familie, lucreaza in posturi importante si as vrea sa fie un exemplu pentru tinerii care ies din sistem", ne explica Milas.
In judetul Salaj sunt trei centre de sprijin pentru cei care ies din sistemul de asistenta sociala: un centru la Simleu Sivaniei, cu 10 locuri, si doua centre la Cehu Silvaniei si la Jibou, cu cate 15 locuri fiecare.

Studiile prelungesc perioada de protectie sociala

Violeta Milas a explicat pentru Graiul Salajului ce se intampla cu copiii institutionalizati.
"Copilul beneficiaza de protectie speciala prevazuta de Legea nr. 272/2004 privind promovarea si drepturile copilului pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu. La cererea tanarului, exprimata dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu, daca isi continua strudiile la invatamantul de zi protectia se acorda pe toata durata continuarii studiilor, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. Tanarul care nu are posibilitatea revenirii in propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiaza la cerere de protectie speciala pe o perioada de doi ani in scopul facilitarii integrarii sale sociale prin angajarea la un loc de munca. In situatia in care copilul este incadrat intr-un grad de handicap si nu poate duce o viata independenta este inclus in sistemul de protectie a persoanelor cu dizabilitati".

Asistenta Sociala da asigurari ca numai cine
nu vrea sa se integreze nu are parte de s

Tineri iesiti din sistemul  de protectie sociala reusesc  ce nu pot multi copii  cu mami si tati acasa
ustinere

Specialistii din sistem precizeaza ca nici un tanar plecat din sistem nu este lasat pe drumuri, ci i se ofera alternative. DGASPC Salaj a pus in practica un Program de insertie socio-profesionala, in cadrul caruia sunt sprijiniti atat prin consiliere si indrumare, cat si prin sprijin material. De pilda, Fundatia Daniel din Cluj-Napoca evalueaza tinerii, apoi ii plaseaza intr-un loc de munca.
"La ora actuala, peste 20 de tineri iesiti din sistem sunt studenti la universitati sau frecventeaza scoli postliceale. Patru tineri iesiti din sistem lucreaza in centrele de sprijin ale DGASPC Salaj. E o dovada in plus ca cei care parasesc sitemul de protectie nu sunt lasati in strada. Doar cei care nu vor sa se integreze nu gasesc spijin la noi", ne da asigurari Violeta Milas

Maria s-a luat de piept cu greutatile;
si este unul din cazurile fericite

Maria are acum 27 de ani. A crescut la o casa de copii din judet. Nu si-a cunoscut niciodata parintii care i-au dat viata. S-a atasat extrem de tare de "doamna" care a ingrijit-o inca de cand era mica. A fost abandonata de mama in spital.
"Am crescut la o casa de copii din Cehu Silvaniei. Cand eram mica, fiind cu alti copiii de varsta mea in aceeasi situatie, nu am simtit diferenta dintre mine si ceilalti copii. Apoi, cand am mai crescut si am mers la scoala iar altii aveau "mami" si "tati" mi-a fost tot mai greu sa inteleg de ce eu nu am avut parinti. Doamna din casa, pe ea o consider mama mea, pentru ca ea m-a crescut si m-a ajutat. M-am straduit sa invat, sa nu iau note proaste. Am vrut sa fac ceva cu viata mea, asa ca am continuat studiile". Maria s-a dus la facultatea de stiinte economice, pe care a absolvit-o si si-a luat si masteratul. Acum, dupa un concurs riguros, a fost angajata la o banca din Zalau. "Viata nu a fost darnica cu mine. Am avut taria sa merg mai departe. Dar altii poate nu au avut norocul meu si cine stie ce s-a ales de ei", mai spune Maria.

Vizualizari 1241
Comentarii articol

>

in 21 Martie 2017 11:48

ce frumoas titlu :( doar un parinte care nu isi abandoneaza copiii stie cate sacrificii face pentru copilul/copiii lui .Cate drepturi au acesti copii ABANDONATI si acei asistenti social ,si cata mila si ajutor din partea noastra .Pentru ei trebuei sa ai conditii cand ii iei in plasament dar pentru al tau nu i intereseaza daca stai 2sau 4 intr-o camera chiar in chirie fara o baie sau stiu eu cate se mai cer .sa fim realisti pentru copiii mei muncesc , sa le asigur tot ce au nevoie si daca imi permite sanatatea ii sustin sa faca o facultate daca nu pleaca in starinatate!

11:48>

in 21 Martie 2017 12:12

Corect .Desigur ,nu doresc niciunui copil sa fie abandonat de mic insa intradevar copiii nostri pe care-i ingrijim si crestem , au mai putine facilitati iar despre greutatile noastre ale parintiilor ,ca avem ca nu avem bani cu ce sa-i crestem ,ca suntem sau nu sanatosi sa putem munci ,nu-i intereseaza pe nimeni.

>

in 21 Martie 2017 18:48

Vai ce articol .Si nu stim ca nu e nici pwe sfert adevarat.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.