Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

0
367

„Acesta este cel mai mare dintre cei născuți din femeie”(Matei 11,11)

Dragi cititori, mâine este sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi trebuie trăită cu sufletul ca și o „mică Vinere Mare”, o zi de apogeu a patimilor, în care Irod îl ucide pe trimisul lui Dumnezeu, Înaintemergătorul lui Hristos.

Cu mult înaintea apostolilor, Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimis să aducă lumii vestea cea bună, venirea pe pământ a Mântuitorului și făgăduințele Împărăției Cerurilor. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament și primul dintre evangheliștii Noului Testament, el fiind purtătorul tuturor veștilor de seamă pentru întreaga umanitate.

Ioan este sfântul care întruchipează toate virtuțile cerului și ale pământului. El a pătimit mult pentru dreptatea dumnezeiască în această lume, dar a pătimit cu bucurie și credință totală, devenind întâiul model și însuflețitor al tuturor mărturisitorilor lui Hristos ce vor urma să fie în viitor.

Însă așa precum după moarte vine și înviere, Sfântul Ioan intră în moarte ieșind biruitor, lăsând roade nenumărate în urma sa, o viață trăită eroic, un model de credință, de ideal, de trăire, ce ne motivează, ne întărește și ne ajută să păstrăm privirea ațintită mereu numai către Cer și către promisiunile acestuia.

În această zi a celebrării morții sale, Ioan Botezătorul ne trimite din Veșnicie, în taină, încurajarea sa, binecuvântarea și mângâierea sa…ne îndeamnă să fim lumina care iese de sub obroc, care poartă și susține binele…care spulberă întunecimile sufletului…pentru ca roadele acestei lumi să-și poată schimba înfățișarea…pentru ca urmările acțiunilor noastre să fie altele…

Dragilor, oare nu asemeni lui Irod facem și noi astăzi? „Ucidem” în diferite maniere chemările binelui? Înăbușim cu vehemență vocea conștiinței, care nu este alta decât glasul lui Dumnezeu în inima noastră?

Să ascultăm așadar „glasul celui care strigă în pustie: gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui- convertiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor…cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are de mâncare să facă asemenea…”

O sărbătoare binecuvântă! Pace și bine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here