Suspiciune de Pesta Porcina Africana la porci domestici la Preoteasa

1
1956
 
Suspiciune de Pesta Porcina Africana la porci domestici la Preoteasa

O suspiciune de Pesta Porcina Africana (PPA) la porci domestici a fost semnalata joi, 8 august, intr-o exploata tie din localitatea Preoteasa, in urma testarii virusologice realizate in laboratorul din cadrul DSVSA Salaj, proba fiind trimisa la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti, pentru confirmarea bolii.
in exploata tia in care a fost identificat noul focar se iau, in cursul zilei de joi, o serie de masuri, precum:
- plasarea exploata tiei sub supraveghere;
- inventarierea animalelor existente in exploata tie , examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de s ange;
- intocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infec tie;
- sacrificarea animalelor din exploata tie (doua exemplare);
- dezinfec tia in totalitate a exploata tiei.
De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despagubire a porcilor sacrifica ti din exploata tia unde exista suspiciunea de PPA.
in cazul confirmarii bolii, Comitetul Jude tean pentru Situa tii de Urgen ta (CJSU) Salaj se va intruni de urgen ta pentru a stabili un plan de masuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexist and nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus av and, insa, impact la nivel social si economic.

 

 

COMENTARII

  1. Singura metoda de prevenire a peste porcine africana este de inpuscarea porcilor mistreti,dar cred ca nu se vrea sa ajute pe taran sa-si castige si el un leu cu munca cinstita!!!Chiar toti romani asculta dispozitiile anapoda a conducerii!!!

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.