Urmează verdictul in cazul E24

De Moş Nicolae, Judecătoria Oradea va da primul verdict in cazul exploziei blocului E24, după aproape trei ani de proces.
La finele săptămanii trecute, avocaţii victimelor exploziei blocului E24 din cartierul zălăuan Dumbrava Nord, şi a părţii inculpate, au susţinut pledoariile finale in procesul care a durat mai bine de trei ani, după care judecătorul a stabilit data in care va prezenta verdictul: 6 decembrie, la ora 13,00.
Avocatul celor 19 familii, Mihai Ielciu, ne-a declarat că, in pledoaria sa, a argumentat nececitatea atragerii răspunderii celor şapte inculpaţi, foşti angajaţi ai E-ON Gaz, care se aflau in ziua respectivă la serviciu, fiecare pentru partea sa de vină. “Am solicitat să-i condamne pe toţi inculpaţii, fiecare cu partea lui de vină, pentru că toţi au contribuit la ce s-a intamplat. Ei nici nu ştiau ce anume ar fi trebuit să facă ca să prevină explozia. Loca-tarii blocului speră să obţină o soluţie dreaptă. Nu con-tează pentru ei ce pedepse primesc inculpaţii. Ei vor doar să primească despăgubirile necesare pentru bunurile distruse şi daune morale pentru suferinţa lor de trei ani incoace. Există un principiu in justiţie care spune că cel care a făcut un prejudiciu trebuie să-l repare. Suferinţa lor a durat trei ai, timp in care E-On Gaz, in loc să-i despăgubească imediat, a preferat să-i tarască prin procese. Viaţa lor nu mai e şi nu va fi niciodată aceeaşi ca inainte de 14 septembrie 2007”, ne-a relarat avocatul Mihai Ielciu.
Ce ar putea primi cele 19 familii
Avocatul foştilor proprietari din blocul E24 ne-a dat şi cateva detalii despre valoarea despăgubirilor cerute in instanţă pentru clienţii lui. Este vorba de daune morale in valoare de 250 de mii de euro pentru fiecare din familiile celor doi tineri decedaţi in explozie, 100 de mii de euro pentru minora Satmari Laura care a rămas cu handicap de gradul I, intre 15 şi 25 de mii de euro pentru persoanele care au suferit leziuni şi au necesitat spitalizare şi cate 100 de euro pe zi de la producerea evenimentului pană la data despăgubirii pentru fiecare fost locatar pentru prejudiciul adus vieţii private şi vieţii sociale in tot acest timp. Totodată, s-a cerut plata daunelor materiale la contravaloarea apartamentelor şi bunurilor, stabilită in urma unei expertize.
Destine spulberate din indiferenţă
Banii, sau anii petrecuţi după gratii de vinovaţi, nu vor putea compensa, sub nici o formă, durerea familiilor Sălăjean şi Satmari care şi-au pierdut copiii de 21, respectiv 16 ani, iar fiiica cea mică a familiei Satmari a rămas cu invaliditate gravă, chiar şi după mai multe operaţii. In urma exploziei, 19 familii şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă. Au ieşit afară doar cu hainele de pe ei şi cu sufletele impietrite de durere au văzut cum singurul acoperiş pe care l-au avut şi munca lor de-o viaţă au fost dăramate. Din proprietari de apartamente, au devenit oameni ai străzii. Mulţi dintre ei au rămas fără buletin, cerfificat de naştere sau de căsătorie. In locuinţele ANL, primite cu chirie de la primărie, au trebuit să-şi cumpere singuri de la tacamuri pană la mobilier. Singura dorinţă a lor este să-şi recapete ce au pierdut.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *