Subiectul autonomiei maghiare agita din nou spiritele in randul clasei politice

31
3660

 

Subiectul autonomiei maghiare agita din nou spiritele in randul clasei politice

Cele trei formatiuni politice maghiare din Romania (UDMR, PCM si PPMT) au semnat la Cluj o rezolutie comuna în care cer autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc, in urma cu exact o saptamana, in 8 ianuarie. Potrivit celor trei formatiuni politice maghiare, “autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc trebuie sa se concretizeze ca o regiune autonoma în limitele sale istorice”, iar statutul limbii maghiare în regiune sa fie egal cu cel al limbii române. “Crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde traieste mai mult de o treime a comunitatii maghiare din Transilvania, reprezinta obiectivul nostru comun”, scrie in rezolutia semnata de presedintii celor trei partide: Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) si Szilagyi Zsolt (PPMT).

In opinia semnatarilor, aspectele care tin de autonomie ar trebui discutate în 2018 si lamurite din punct de vedere legislativ, prin modificarea Constitutiei.
Rezolutia a venit la scurt timp dupa ce deputatul UDMR Kulcsár Terza József György a depus, la Camera Deputatilor, in 22 decembrie 2017, un proiect de autonomie teritoriala a tinutului secuiesc, care propune organizarea adminstrativa cu un presedinte, parlament si guvern propriu, iar limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiala, pe langa limba romana.

Mihai Tudose refuza orice discutie pe subiect, "in calitate de român si de prim-ministru"

Dupa ce formatiunile politice maghiare au semnat rezolutia comuna privind autonomia tinutului Secuiesc, premierul Mihasi Tudose a avut o reactie transanta, anuntand ca refuza orice discutie pe marginea acestui subiect, care reprezinta o incalcare a Constitutiei.
“Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al încercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, în loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura lânga steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cânta ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la un post national de televiziune.
Prim-ministrul a postat si pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la acest subiect.
“În calitate de român si de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a României. Este o încalcare a Constitutiei acestei tari, care garanteaza, înca de la primul alineat, unitatea si indivizibilitatea statului român. Discutiile despre autonomia {inutului Secuiesc sunt în afara legii si nu merita luate în seama, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unitatii României în anul Centenarului”, a scris premierul Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, transmite politicienilor
maghiari ca problema lor "nu se poate rezolva"

Deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, spune ca problema autonomiei este un subiect pe care maghiarii il relanseaza, periodic, in mediul public.
“Avem o Constitutie care clarifica statutul tarii noastre. Daca e stat unitar, atunci problema cu asa-zisa provincie care se vrea a fi altceva, constitutional, nu se poate rezolva. Nu e prima incercare de acest fel a formatiunilor maghiare, nu e prima data cand vorbesc despre aceste dorinte ale lor. Neavand, probabil, alte teme de discutie, o relanseaza pe aceasta. Sper sa aiba intelepciunea ca macar anul acesta, in anul Centenarului, sa nu mai dezbata acest subiect. Reactia premierului Mihai Tudose nu o comentez”, spune deputatul PSD de Salaj Iuliu Nosa.

Deputatul PNL de Salaj, Lucian Bode, considera ca partidele
maghiare trebuie sa-si ia gandul de la autonomie

Deputatul PNL de Salaj, Lucian Bode, considera ca dorinta maghiarilor e una imposibila.
“Motiunea semnata de catre formatiunile politice maghiare care vizeaza autonomia teritoriala a asa-numitului tinut Secuiesc nu reprezinta decât una dintre consecintele miscarilor separatiste din Europa, UDMR începând sa emita semnale de acest gen înca de anul trecut. Cu toate acestea, este important sa le reamintim celor care mai cred in astfel de actiuni de faptul ca prin Constitutie o actiune precum cea prezentata în motiune este imposibila si ca toate minoritatile, mai ales minoritatea maghiara, se bucura de foarte multe drepturi, România fiind una dintre cele mai apreciate tari când vine vorba despre protejarea identitatii culturale a minoritatilor. Am intrat în anul Centenarului, ocazie cu care mi-as dori ca toti cetatenii României sa fie constienti de însemnatatea acestui eveniment si sa se gândeasca la demersuri de natura sa coaguleze societatea noastra si nu sa o divizeze. Legat de afirmatia premierului Tudose, este evident faptul ca trebuia sa-si exprime punctul de vedere printr-un limbaj caracteristic functiei pe care o ocupa, însa nu este prima data când acesta foloseste expresii mai putin formale, care agita si mai mult spiritele. Premierul a folosit o exprimare total gresita, chiar daca eu consider ca asa-zisa amenintare a facut-o la adresa responsabililor statului român, si nicidecum la adresa etnicilor maghiari”, considera Lucian Bode.

Deputatul salajean UDMR, Seres Denes, spune ca autonomia
este de 28 de ani in programul politic al formatuiunii sale

Deputatul UDMR Seres Denes il acuza pe premierul Mihai Tudose de maxima iresponsabilitate, iar legat de problema autonomiei spune ca subiectul e dintodeauna in programul politic al formatiunii din care face parte.
“Acum 25 de ani a avut loc Declaratia de la Cluj vizavi de dorinta {inutului Secuiesc de a obtine autonomia, iar acum formatiunile maghiare si-au reinoit aceasta optiune politica. Lumea nu intelege. Autonomia nu e altceva decat o forma de organizare care ori e acceptata, ori nu, insa poate exista o discutie pe aceasta tema. Nu e nimic deosebit, nimic nou, de aproape 28 de ani acest subiect este in programul politic al UDMR. Legat de declaratiile premierului, cred ca nici nu a fost constient ce declara. Mi se pare o lipsa de respect, in conditiile in care este, totusi, premier, nu un om de rand, chiar si un om simplu, de pe strada, e atent la ceea ce spune. A jignit o intreaga comunitate, e destul de grav ce a facut, e premierul tuturor. Aceeasi trebuie sa-i fie atitudinea fata de toata lumea. A spune asa ceva e maxima iresponsabilitate”, afirma deputatul UDMR de Salaj Seres Denes.

Acum 7 ani, un maghiar a spanzurat un manechin cu chipul lui Avram Iancu, la Miercurea Ciuc

In 2011, in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un extremist maghiar l-a “spanzurat” pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc.
Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a solicitat autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu evenimetele din 1848-1849.
Extremistul maghiar si-a fasut aparitia in centrul orsului cu un manechin care avea chipul lui Avram Iancu, pe care “l-a condamnat” si apoi l-a “spanzurat”.
La momentul respectiv, formatiunile maghiare din Romania nu s-au inghesuit sa condamne gestul tanarului.
Ca o ironie a sortii, s-a remarcat atunci reactia presedintelui ANAF de la acea vreme, Sorin Blejnar, care l-a detasat pe Csibi Barna, timp de sase luni, tocmai in {ara Motilor, la Abrud, judetul Alba.

Interesele politicienilor maghiari nu sunt in concordanta
cu nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta

Discutiile privind autonomia tinutului Secuiesc nu au servit niciodata nevoilor oamenilor de rand, fiind doar o miza politica. Toata incrancenarea de la nivel central pe marginea acestui subiect nu are reflectare si in viata de zi cu zi din teritoriu.
“n Salaj, maghiarii reprezinta aproximativ 21 la suta din populatia judetului, dar asa zisa problema a autonomiei nu se resimte in viata de zi cu zi a salajenilor. E drept ca nu exista padure fara uscaturi, nici de o parte, nici de alta, dar oamenii convietuiesc civilizat.
De altfel, la nivel national, nu sunt putine judetele, localitatile, comunele unde romanii si ungurii convietuiesc, socializeaza, se ajuta sau se inrudesc fara a aborda subiectul autonomiei. Au, si unii si altii, alte griji cu care sa isi bata capul. Nevoile reale ale populatiei sunt cu totul altele. Ar vrea toti, romani si maqghiari deopotriva, un nivel de trai mai bun, un sistem sanitar dezvoltat, un sistem educational bine pus la punct, o tara cu politicieni cinstiti, mai putina coruptie, mai putina hotie si mai putina vorbarie goala.

 

 

COMENTARII

 1. Acoperirea Stemei Nationale a Romaniei se cheama in termeni existentialisti LOVITURA EZOTERICA APLICATA STATULUI ROMAN deoarece sa facut un atac asupra unui simbol heraldic al statului Roman prin acoperirea stemei cu un asa numit steag secuiesc. Unde sant autoritatile romane si de ce nu se iau masurile diplomatice coreunzatoare? Pentru ce anume sant remunerate autoritatile statului Roman? Pentru ce au murit dealungul istoriei atatea eroi? Indiferemt cine conduce aceasta tara ,masurile diplomatice impotriva acestor actiuni defaimatoare, trebuiesc luate de cei care conduc aceasta tara. Ce este aceea "Organizatia celor 64 de comitate". Unde este p olitia,jandarmeria,armata,s.r.I., procurorii. Am ajuns dupa 28 de ani de la revolutie sa fim condusi de niste nulitati ,oprtunisti,inculti,necunoscatori ai istoriei acestei tari si care incearca sa faca din aceasta tara un stat mafiot,facand si adaptand inclusiv legile penale si ale justitiei in acest scop. Prin aceast sistem politic care este la aceasta ora nu facem decat sa ne nenorocim. Nu putem sa asistam la aceste derapaje inca trei ani de zile pentru ca o coalitie a castigat alegerile,da care au numit in functii de conducere ale statului Roman niste nulitati si nemeritocratici.

 2. ARTICOL VECHI DE DOI BANI,DACA REACTIONAM LA FEL CA ,,ZIARISTA,,ALINA PAP DUPA SAPTAMINI DE LA EVENIMENTUL PETRECUT,NU NE-AM MIRA SA AFLAM CA AU INTRAT RUSII CAND SE AFLA PRIN GARA CFR:)))

 3. Ceea ce se intampla ,acum,la nivel de tara,se datoreaza indivizilor foarte nebenefici care conduc aceasta tara,care prin felul in care se manifesta ,scad foarte mult frecventa de vibratie a Fiintei Colective de tip Statul Romania. Scaderea frecventei de vibratie duce automat la boli,neintelegeri,catastrofe,inundatii,cutremure,razboaie. Pentru a scapa de aceste lucruri trebuie crescuta frecventa de vibratie a tarii ,lucru care poate fi facut in mai multe feluri. Astfel trebuiesc eliminati toti indivizii nebenefici din conducerea tarii,micsorarea flucului de informatii false dr tip media,religioase siolitice. Deasemenea trbuiesc activate filtrele energetice luminoase ale aceste tari. Trebuie, de ademenea depoluata crucea energetica luminoasa a Tarii Romania. Aceste lucruri puteau fi evitate daca ar exista un Centru de stiinte ezoterice sau existentialiste care sar ocupa in mod special de siguranta existentiala a acestei tari. Din pacate Miscarea Misiunea Astrala Romania Altruista si Inteleapta nu diune de fonduri pentru a infiinta un asemenea Centru Ezoteric.

 4. Felicitari 5,54; O tara normala cu conducatori normali nu ar permite asaceva ,dincontra,ar reactiona si ar sanctiona asemenea ineptii sustinute de structuri sovieto-hortiste fara nici o consultare de Bruxelles

 5. Pt 9:04 Tu cred ca ai invatat istoria la Budapesta.Romanii cand au cucerit Dacia au dat peste Daci(geti) nu peste unguri.Dupa 1000 de ani cand au navalit hoardele voastre au dat de Gelu si Menumorut , o spune chiar notarul vostru Anonimus, pe care voi l-ati spanzura acuma asa cum a facut nemernicul ala cu Avram Iancu.Aa, si era sa uit: de la stramosii nostri ati invatat sa mancati carnea fiarta sau prajita , pentru ca hoardele voastre o mancau cruda, de sub saua calului.

 6. Corect.Oare ce s-ar intampla daca romanii din Ungaria ar cere printr-un Memorandum ,ca in zonele unde sunt majoritari sa ceara unirea cu Romania?Cred ca in secunda 2 ar fi expulzati sau arestati de guvernul lui Orban.Dealtfel ,de ce nu vorbesc liderii UDMR despre sondajul recent facut in Ungaria si in urma caruia peste 70% din maghiarii din Ungaria nu doresc ca maghiarii din Romania dar si din alte tari vecine sa aiba drept de vot la alegerile ce vor urma .Asta spune multe .

 7. Problema este ca Romanica nu castiga nimic daca le ofera autonomie judetelor din tinutul secuesc,unde oricum nu se vb limba romana numai rar si la un nivel slab.Romanii care locuiesc acolo cunosc si limba maghiara.Ar trebuii un referendum pt.modificarea constitutiei si pt.autonomia tinutului secuesc.

 8. Pt 10:45 dar ungurii care au navalit calare, ce fel de stat erau.De fapt nu se stie cine sunt stramosii vostri: hunii , ungurii .E un talmes-balmes cu originea voastra asiatica.

 9. Asai cind tara e condusa de ultimile ramasite comuniste , care in timpul comunismului au fost tinute din friu !!!mai sarbatorim eroi, luptatori pentru unire pentru intregire prin toate bisericile !!! dar numai de ochi lumi !!!in opinia mea eu cred ca : daca sar da ceva spaga , mita actuali politicieni ar fi in stare sa dea autonomie ORICUI !

 10. caciulelilor repetate in fata UDMR a tuturor partidelor ce au fost la putere .Asta-i rezultatul absenteismului la vot ca la o prezenta de peste 60% ,adio UDMR si altii in parlament.

 11. Mai oameni buni, va spun cu mana pe inima in calitate de cetatean acestei tari ca prea putin ne pasa noua maghiariilor din ardeal (cel putin) de autonomia ceruta de catre udmr! Poate suna absurd dar efectiv ni se face scarba cand devine confict negativ intre cele 2 natii din cauza unor politicieni!! Pt noi secuimea e ca la voi moldovenii!! Nu mai puneti gand rau oricarui care e ungur, de multe ori un ungur e mai roman decat un roman!!!

 12. udmr salaj nu are nici un fel de comunicat despre cele intamplate ? oare seres denes si ucenicul szilaghi roberto de ce nu comunica nimic? poate le este frica de alegatorii la care nu au ce sa comunice ???? de fapt ce pot sa comunice, doar ca au participat la un teatru de unde nu a picat nimic. rusine udmr rusine seres si prietenii pop emeric szilaghi lakatos etc...

 13. Care UDMRE Sălaj ??????? partidul mafiot condus de seres și românul pop emeric ????? pop emeric este membru psd și eventual și fost coleg cu tibi marc înainte de ”89

 14. udmr = psd,ce mai vreti?Astazi s-a scos din grila pachet panonia de la UPC canalele m1 si HIR TV?oare de ce?Soros si-a bagat nasul....erau prea prompti impotriva migrantilor,,,Adevarul doare rau de tot!!!

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.