Strategie națională pentru ocuparea forței de muncă

0
148

Ministerul Muncii a elaborat Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021-2027. Proiectul este pus în dezbatere publică pe site-ul instituției, iar eventualele sugestii și propuneri pot fi trimise, până în data de 28 noiembrie 2020, la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro.

Strategia pune accent pe formarea profesională, o mai mare implicare a agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, dar și mai multe controale în teren efectuate de inspectoratele teritoriale de muncă.

„De format, formăm și acum. Aș vrea să dăm mai multă importanță acestui aspect. Oamenii trebuie să se dezvolte profesional, să câștige mai bine, să avanseze profesional. De aceea, am spus că pentru mine perioada în care cineva câștigă salariul minim trebuie să fie doar o etapă din cariera sa. Mai important mi se pare să dobândească noi abilități, să se dezvolte, să nu stagneze profesional. Doresc să deschid o discuție despre posibilitatea ca firmele să acceseze granturi cu care să își dezvolte programe de pregătire cu lectorii potriviți pentru ceea ce au nevoie. Nu știe nimeni mai bine ca un angajator cum și cât să fie pregătită forța de muncă”, spune ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

O altă propunere vizează simplificarea relațiilor de muncă, inclusiv flexibilizarea condițiilor în care oamenii să își poată desfășura activitatea, în acord cu angajatorul, fiind încurajată telemunca. Proiectul pune accent și pe inițiativele de antreprenoriat, inclusiv pe cele de economie socială.

Legat de o mai bună ocupare a forței de muncă, ministrul consideră că activitatea AJOFM-urilor ar trebui să fie mai aplicată, să nu se rezume doar la completat formulare.

„Cred că trebuie să avem o abordare integrată atunci când lucrăm cu o persoană în căutarea unui loc de muncă. Mi se pare că acum o preluăm și o introducem într-o bază de date. E prea puțin, e mult prea puțin. Sunt oameni care trebuie ajutați să își prezinte cât mai bine expertiza în fața unui potențial angajator. Îmi doresc servicii integrate la ANOFM”, spune Violeta Alexandru.

Nu au fost uitate nici ITM-urile. Ministrul consideră că aceste instituții ar trebui să facă mai multe verificări în teren.

„Nu avem cum să combatem munca nedeclarată fără verificări în teren. Niciodată această activitate nu va fi populară dar îmi asum că acest lucru trebuie făcut. Sigur că în primul rând oamenii trebuie să nu mai accepte să lucreze fără forme legale. Am tot făcut apel în acest mandat la români să nu mai muncească așa. Pe moment, se bucură de niște bani munciți dar vine vârsta pensionării și în dreptul lor nu apar contribuții plătite”, explică ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.