SondajRSS Feed

Strategia adoptata de UDMR sambata la Zalau este de a-si vinde mai scump sprijinul politic

15 Mai 2017

Zalaul a fost sambata locul invaziei UDMR-istilor din toata tara, care au venit la cel de-al XIII-lea Congres al partidului minoritatii maghiare, desfasurat in ziua de 13 mai la Sala Sporturilor "Gheorghe Tadici", cu scopul declarat de a adopta strategia UDMR pentru urmatorii doi ani.
Autonomie regionala, o noua Constitutie a României, introducerea limbii maghiare ca limba oficiala în comunitati care au 10 la suta din populatie etnici maghiari si permisiunea de folosire a simbolurilor secuiesti pe teritoriul României sunt câteva dintre punctele prevazute în strategia UDMR adoptata la Zalau. UDMR vrea descentralizare si drepturi sporite pentru minoritati, inclusiv modificarea Constitutiei astfel încât comunitatea maghiara sa fie recunoscuta drept element constitutiv al statului.
La congresul de la Zalau au participat peste 800 de delegati si 200 de invitati. A fost prezent si vicepremierul Ungariei Semjén Zsolt, semn al implicarii si sprijinului Budapestei in demersurile politice ale maghiarilor din Romania. Foarte importanta prin semnificatie a fost prezenta la congresul UDMR de la Zalau a liderului PSD, Liviu Dragnea, care a purtat practic negocieri politice "in direct" cu liderul UDMR Kelemen Hunor prin discursul tinut.

Liderul UDMR Salaj, Seres Denes, a deschis
congresul cu un indemn la mobilizare
pentru un vaslit eficient "impotriva curentului"

Primul care a luat cuvantul la congresul UDMR de la Zalau a a fost deputatul Seres Denes, presedintele UDMR Salaj, urmat de primarul Zalaului, Ionel Ciunt, dupa care a adresat cateva cuvinte Kelemen Hunor, presedintele UDMR, apoi a urmat la microfon liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Nu cedam! Vrem sa mergem mai departe pe drumul spre dezvoltare, spre un trai mai bun pentru comunitatea noastra. Nu este usor, dar împreuna vom reusi. "mpreuna cu tinerii care ne urmeaza si cu organizatia de femei a Uniunii. Uneori navigam si noi, precum Wesselényi, cel de la care provine motto-ul nostru, împotriva curentului. Trebuie sa vâslim, si sa ramânem la suprafata. Putem reusi doar împreuna. Pentru ca împreuna suntem puternici si putem învinge tot ce se iveste în calea noastra", a fost discursul liderului politic maghiar salajean, Seres Denes.

Strategia adoptata de UDMR sambata la Zalau este de a-si vinde mai scump sprijinul politic

UDMR nu mai vrea standarde impuse de la Bucuresti
si dreptul de arbora steagul secuiesc pe institutia primariei

Adoptat sambata de UDMR la Zalau, "Documentul strategic" privind prioritatile Uniunii pe urmatorii doi ani stipuleaza autonomie sporita pentru maghiari, putere de decizie în toate problemele care îi privesc si sa nu li se impuna standarde de catre autoritatile nationale.
"Dezvoltarea, progresul Transilvaniei garanteaza siguranta viitorului nostru. Dorim sa traim decent, pe meleagurile natale si sa cladim un viitor sigur urmasilor nostri. Acesta înseamna locuri de munca bine platite, sistem educational maghiar competitiv, dezvoltare sustenabila, pastrarea valorilor comunitatii noastre. În caz contrar, copiii nostri vor emigra, iar fara ei nu avem un viitor în Transilvania. Dorim sa avem putere de decizie în toate problemele care ne privesc, sa nu ne impuna autoritatile de la Bucuresti anumite standarde. Dorim responsabilitati mai mari si puteri decizionale sporite la nivelul autoritatilor locale. Dorim sa construim comunitati locale bine pregatite si puternice, care sa poata exploata posibilitatile de dezvoltare", se arata în documentul citat.
"Militam pentru ca nici o autoritate locala sau persoana fizica sa nu fie sanctionata pentru arborarea steagului secuiesc pe institutia primariei si nici pentru folosirea altor simboluri ale comunitatii maghiare din Transilvania", mai prevede documentul.

Vizualizari 2464
Comentarii articol

>

in 15 Mai 2017 0:09

Liviu Balint este singurul deputat roman care are relatii bune si cu udmr felicitari

>

in 15 Mai 2017 0:12

multumim liviu balint pt prezenta la congres!

>

in 15 Mai 2017 0:59

multumim gireada pentru mwe

Coco>

in 15 Mai 2017 8:00

Sunt curios care ar fi fost reactia presei din Ungaria daca un partid romanesc ar fi creat haosul creat de UDMR sambata in Zalau , intr-un oras de la ei !

>

in 15 Mai 2017 8:13

Cu liderii pe care ii avem astazi, atat pe plan local cat si central, in scurt timp vom primi ordine si directive de la Budapesta.

>

in 15 Mai 2017 8:14

Care ar fi haosul?

>

in 15 Mai 2017 8:22

un jegos precum acest ,,nimeni'' din Meseseni, un politruc si slugarnic ieftin care de la absolvirea unui liceu pedagogic din Zalaua si pina in prezent a supt peste tot fara sa produca nimic fie de la regimul comunist ca angajat la consiliu judetean si apoi din parlamentul Romaniei unde si-a plimbat curu de colo colo pentru asazisul inteers al minoritatii maghiare,SERES,!

>

in 15 Mai 2017 8:24

pentru Coco: haos a fost in capul tau....nu a fost cu nimic mai mult deranj decat la orice alt eveniment sportiv...., doar cu o gandire sovinista poti sa scrii asa....

>

in 15 Mai 2017 8:35

Va flutra steagul secuiesc pe primarie cund OPINCA ROMANEASCA va flutura pe parlamentul de la Budapesta.

>

in 15 Mai 2017 8:47

@8:35 - steagul seciuesc este al seciuilor. Pretene, nu toti maghiarii sunt secui. Acesata informatie ai primit-o gratis. Sa iti fie de folos!

>

in 15 Mai 2017 8:48

DIN PACATE AI NOSTRI ROMANII,NE-AU VANDUT PT A ACCEDE SI A STA LA PUTERE. DE ACEEA AU ATATA TUPEU CEI DE LA UDMR.

>

in 15 Mai 2017 9:02

PENTRU CEL DE LA ORA 8:22, DOMNULE AI PERFECTA DREPTATE ESTE ADEVARAT CA, ACEST PRODUS BOLSEVIC, LINGAU, DIN MESESENI NU A PRODUS NIMIC PENTRU SALAJ.....DAR A BENEFICIAT TOT SE A VRUT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>

in 15 Mai 2017 9:02

PENTRU CEL DE LA ORA 8:22, DOMNULE AI PERFECTA DREPTATE ESTE ADEVARAT CA, ACEST PRODUS BOLSEVIC, LINGAU, DIN MESESENI NU A PRODUS NIMIC PENTRU SALAJ.....DAR A BENEFICIAT TOT SE A VRUT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>

in 15 Mai 2017 9:04

PENTRU CEL DE LA ORA 8:22, DOMNULE AI PERFECTA DREPTATE ESTE ADEVARAT CA, ACEST PRODUS BOLSEVIC, LINGAU, DIN MESESENI NU A PRODUS NIMIC PENTRU SALAJ.....DAR A BENEFICIAT TOT ce avrut '''''''''''''''''' '''''''

>

in 15 Mai 2017 9:10

Gheorghe Tadici a inchiriat sala ? Bavo "ROMANULE". Inseamna , ca a avut profit maxim .Cat si Ce ?

>

in 15 Mai 2017 9:22

Trebuie scoasă lege ca partidele care sfidează Ziua Naţională a Rom

>

in 15 Mai 2017 9:32

Totusi nu va e rusine sa aveti atatea cereri nesimtite,aveti drepturi egale cu romanii si celelalte nationalitati conlocuitoare.Nu sunt sovin dar din pacate sunteti foarte obraznici cum nu e nici o minoritate.Sa ceri limba oficiala la o populatie de 10% si folosirea simbolurilor secuiesti pe teritoriul Romaniei curata neobrazare.De ce nu cere-ti acest lucru in S.U.A acolo unde sunt radacinile democratiei(nimeni nu v-ar asculta acolo cine nu se adapteaza este liber sa plece).Alte minoritati pot respecta tara in care traiesc numai voi nu(atentie la bunul simt).

>

in 15 Mai 2017 9:40

Doriti sa traiti decent pe meleagurile natale?Dar cum traiti, ce va impiedica?Mai bine spus a-ti vrea sa plecam romanii si sa ramane-ti voi.Rusine!

>

in 15 Mai 2017 10:16

Obraznici!Dragnea vanzator de tara!

RomaniaMare>

in 15 Mai 2017 10:27

Acest document strategic anuleaza practic dezideratul unui intreg popor respectiv Marea Unire din 1918 ,secole intregi s-au lupatat stramosii nostrii sa iesim de sub jugul cotropitorilor turci, rusi, unguri si acum ne predam fara lupta unui neam diaboloc!Nu am invatat nimic din masacrele impotriva populatiei romanesti din Transilvania de Nord, Treznea Ip,Ciumărna,Moisei,AitaSeacă,Sărmașu,Luduș, Nușfalău.Se rasucesc in mormant toti voievozii care si-au varsat sangele pentru a se vorbi romaneste pe aceste meleaguri! Aceste prevederi hortyste trebuie pedepsite asupra cu timpul vor da nastere la noi curente extremiste de dreapta, asa ca mult succes Noua Dreapta! Afara cu ungurii din tara!

Coco>

in 15 Mai 2017 10:32

Cozi de sute de matri la giratoriul de la Sala Sporturilor , asteptat 20 de minute sa poti sa treci , brambureala in intersectia de la Unicarm , strada care urca la Kaufland blocata , foarte multi oameni care traversau printre masini si pentru care nu exista termenul de "trecere de pietoni" - doar cateva , daca zic mai multe se trezeste cate unu sa ma faca sovin !!!

Coco>

in 15 Mai 2017 10:34

Dar voi nu aveti "drepturi" in Romania (sunt curios ce patesc romanii in Ungaria cand traverseaza nelegal pe langa un agent de politie) !

>

in 15 Mai 2017 10:43

ptr. 10:27 dute tu din tara....sovinu p.li daca nu iti convine....parca vad ca ai prietni si cunostinte de '' unguri '' ...iar in fata lor taci din gura si te prefaci....speciile ca tine care nu fac altceva dacat sa toarna benzina pe foc si instigare ar trebui odata pentru totdeauna sa dispara...

>

in 15 Mai 2017 10:52

ptr. 10:27 dute tu din tara....sovinu p.li daca nu iti convine....parca vad ca ai prietni si cunostinte de '' unguri '' ...iar in fata lor taci din gura si te prefaci....speciile ca tine care nu fac altceva dacat sa toarna benzina pe foc si instigare ar trebui odata pentru totdeauna sa dispara...

>

in 15 Mai 2017 10:53

hello

>

in 15 Mai 2017 10:53

hello

>

in 15 Mai 2017 10:58

Replica pt 10:52>

in 15 Mai 2017 12:49

Din comentariul tau mi-am dat usor seama ca esti maghiar, sa fiu mai explicit nu stii sa vorbesti limba oficiala a acestui stat desi neamul tau de migratori a trecut Somesul prin 936, ati avut timp un mileniu sa va adaptati si sa deprindeti aceasta limba, dar genetic sunteti redusi mintal, ei bine i-ati tu talpasita si pleaca neam de migrator filo-ugric in stepele Asiei, CA TRAIESTI PE ACEST TINUT DE 1000 DE ANI si nu ti-ai platit chiria a venit timpul sa va expulzam!

>

in 15 Mai 2017 12:52

Ptr.10:52 Unde il trimi-ti pe 10:27 in Ungaria el nu si-a exprimat aceasta dorinta doar este in tara lui.Daca voi nu a-ti cere atatea drepturi in plus si fata de romani si de alte minoritati care i-si vad de treaba nu ar zice nimeni nimic,voi sunteti marul discordiei.Pacat ca tara asta nu mai are patrioti la conducere dupa 1989.

>

in 15 Mai 2017 13:03

Subscriu 10:58 Din pacate sunt un neam barbar.Cine ar fi putut face asemenea barbarii?Pacat ca romanii ai lasa sa faca si sa jigneasca dupa bunul lor plac.

>

in 15 Mai 2017 16:01

Ridica pretul, dar calitatea e aceeasi; noroc ca au clienti ca Psd-ul.

Replica pt. 10,52 si 13,03>

in 15 Mai 2017 16:44

Stimati concetateni,eu sint ungur din mosi-stramosi,nu am nici macar un stramos roman,dar cand vad ca batjocoriti limba romana cu greseli de ortografie mi-este mila de ea,si sila de voi,cei care se considera mari romani dar nu stiu nici macar sa se pronunte corect in limba tarii pe care o apara de unguri... Stimabililor,va rog sa scrieti corect sau sa nu scrieti ca va faceti de ras. 10,52 se scrie ia-ti si nu i-ati 12,52 trimiti se scrie impreuna,ati se scrie impreuna, isi se scrie impreuna VOI ATI TREBUI EXPULZATI,DAR VORBA ROMANULUI PROSTUL NU E PROST DESTUL DACA NU E SI FUDUL

Replica pt. 10,52 si 13,03>

in 15 Mai 2017 16:46

Stimati concetateni,eu sint ungur din mosi-stramosi,nu am nici macar un stramos roman,dar cand vad ca batjocoriti limba romana cu greseli de ortografie mi-este mila de ea,si sila de voi,cei care se considera mari romani dar nu stiu nici macar sa se pronunte corect in limba tarii pe care o apara de unguri... Stimabililor,va rog sa scrieti corect sau sa nu scrieti ca va faceti de ras. 10,52 se scrie ia-ti si nu i-ati 12,52 trimiti se scrie impreuna,ati se scrie impreuna, isi se scrie impreuna VOI ATI TREBUI EXPULZATI,DAR VORBA ROMANULUI PROSTUL NU E PROST DESTUL DACA NU E SI FUDUL

>

in 15 Mai 2017 17:20

D-nul de la 16:46 stii zicala rade ciob de oala sparta ti se potriveste.Te deranjeaza ca ti-au spus adevarul asta e asa e natia voastra.

>

in 15 Mai 2017 17:46

Dupa congress ininte de masa.... mai bine mergeau si depuneau o corana de flori la IP si TREZNEA in memoria celor ucisi miseleste.

l>

in 15 Mai 2017 17:48

17.20 la Alba Iulia a fost facute niste promisiuni.Nu s-au respectat.Asta-i problema.Daca se respectau acele promisiuni,azi,era cu mult mai bine pentru toata lumea,si unguri si romani.Da ce stiti voi?Ce va intereseaza pe voi?

a>

in 15 Mai 2017 17:49

"au fost facute"

>

in 15 Mai 2017 20:02

Va lipseste cultura generala!Ce legatura are Treznea si Ip de congresul UDMR?Rusine romanilor celor care gandesc astfel.

>

in 15 Mai 2017 21:58

Ideea maghiarilor apropo de Ziua Nationala a Romanilor nu poate fi admisa. Toti romanii vor respecta statul de drept, ca sunt maghiari, slovaci, nemtietc.! Tradatorii, Dragnea, Ciunt, Marc, Gyorgye Analfabetul, Nosa vor suporta consecintele! Memento mori!

REPLICA 17,20>

in 16 Mai 2017 8:29

Bine ar fi macar sa pasiti pe urmele acelei natii pe care o huliti,nu vedeti ca pb e de fapt cu totul alta?Casa arde baba se piaptana,asta e zicala ce ti se potriveste...

REPLICA 17,20>

in 16 Mai 2017 8:36

Bine ar fi macar sa pasiti pe urmele acelei natii pe care o huliti,nu vedeti ca pb e de fapt cu totul alta?Casa arde baba se piaptana,asta e zicala ce ti se potriveste...

>

in 16 Mai 2017 17:04

Stimati salajeni!Sovini si mai Putin! Atata reclama pozitiva n-a primitive Salajul de cand s-a reinfiintat.Palinca de Salaj,vinul de Salaj n-a fost pomenit in total atata cat a fost in zilele congresului UDMR.De expl.:fiecare delegat si invitat(cca.1100) au primit cate o sticluta de palinca. Zalaul a fost in centrul atentiei publice din RO si din HU,si nu numai.Au participat 80 de ziaristi,care la randul lor au facut publicitate judetului si resedintei Zalau.Un partid romanesc,o organizatie romaneasca daca va reusi ceva asemanator,atunci imi ridic palaria.Pana atunci SA VA FIE RUSINE la tot I sovinii din SJ!

>

in 16 Mai 2017 17:23

Stimate Arturo Secuiul! -Ai tras o concluzie aiurea in titlul articolului,tocmai buna la incitarea sovinilor, aducatoare de popularirate ieftina.Din continuum articolului deloc nu regulate constatarea din titlul. -Te org sa-ti schimbi numele,ca cineva va crede ca esti ungur! Dealtfel iti recomand sa nu incerci sa-l copiez pe discibolul V.Varga ,ca esti o copie mai putin reusita de-a lui.

17:04>

in 16 Mai 2017 21:28

17:04 felicitari.Un om normal ,si mai ales pragmatic.

JENANT ...........>

in 18 Mai 2017 9:03

Romani , cat o sa suportam ciudateniile acestei etnii ? AR TREBUI SA ORGANIZAM PROTESTE NATIONALE DE AMPLOARE , LA FEL CA SI IN CAZUL LEGII GRATIERII , ETC...... Maghiarii sunt huliti peste hotare mai rau decat tiganii ....iar in Romania , o minoritate intr un numar mai mic decat cainii din Romania ( MAGHIARII ) , cer asemenea absurditati ....SA VA FIE RUSINE ,CEI CARE AU FACTOR DE DECIZIE SI SE IMPLICA IN ASEMENEA ABSURDITATI ISI BAT JOC DE POPORUL ROMAN , IAR CARIERA LOR POLITICA SE COMPROMITE IREMEDIABIL. CRED CA SOLUTIA CEA MAI BUNA AR FI PROTESTE DE AMPLOARE, INCEP LA ZALAU , DUPA CARE O SA SE ALATURE SI ALTE ORASE ..........

>

in 18 Mai 2017 9:14

Cand i-i vad pe strazile Zalaului , recunosti maghiarul de la o posta .....sunt imbufnati , depresivi , parca nu pot dar nici nu le sta bine daca zambesc , crispati , au un mers dar si o fizionomie primitiva ,usor dereglati psihic ,oamenii astia contrazic teoria evolutiei ............mai relaxati va oameni buni , mai zambiti ca nu va doare , in luxemburg daca mergeti atat de imbufnati pe strada , va amendeaza .........

>

in 24 Mai 2017 23:09

TULA-I DOAMNE ATITIA PROSTI LA UN LOC, ...VA CERTATI INTRE VOI IAR TIGANII ,,I-AU TOTUL,,:)VRETI SA AJUNGEM CA LA SUD DE CARPATI? SA FIM MANDRII CA SUNTEM ARDELENI SI NU NISTE ZDRENTE

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.