Ștefania Haiduc a adus la Jibou marele premiu al e-Olimpiadei Naționale de Geografie

0
4005

Ștefania Haiduc are 17 ani și studiază Filologia la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou. Încă de mică, a fost pasionată de geografie, în clasele gimnaziale având rezultate frumoase la Concursul Național Terra. A obținut, consecutiv, în clasele a VI-a și a VII-a, locul III la faza națională a acestui concurs. La liceu, în clasa a X-a, a obținut locul al III-lea la faza națională a e-Olimpiadei Naționale de Geografie (susținută online din cauza pandemiei de Coronavirus). Anul acesta, eleva de clasa a XI-a a obținut locul I la faza națională din cadrul aceleiași competiții.

Aceste rezultate notabile au la bază muncă multă, ambiție și perseverență. Coordonată de profesoara Adriana Păun, care este și diriginta sa, Ștefania Haiduc s-a pregătit intens, iar performanțele nu au întârziat să apară.

„Sunt foarte mândră de rezultatul meu și sunt bucuroasă și recunoscătoare că am fost invitată, prin email, să particip la această olimpiadă. Îmi place geografia de mică și mi se pare un domeniu minunat, de viitor. Geografia este disciplina la care învăț din pură plăcere, iar acest lucru se oglindește și în rezultatele obținute”, spune Ștefania Haiduc.

Examenul e-Olimpiadei Naționale de Geografie a constat într-o probă teoretică de 3 ore desfășurată online (proba practică nu a mai putut avea loc din cauza situației pandemice), iar eleva a adus acasă, la Jibou, locul I.

Întrebată ce părere are despre învățământul online, pe chipul fetei se citesc două stări contradictorii. „Îmi și place, oarecum, deoarece învățând de acasă am timp liber mai mult, mă pot focusa pe materiile care chiar contează, și nu îmi place pentru că nu putem comunica față în față, consider că asta ne lezează drepturile, și că ne-au tăiat aripile prin educația asta online. Educația consistentă are la bază relația profesor-elev și viceversa” spune adolescenta.

Atunci când vrei să faci performanță, sprijinul celor din jur contează foarte mult. Familia i-a fost mereu alături pentru un plus de încredere, iar Ștefania, fire energică și ambițioasă, are planuri mari de viitor, în strânsă legătură cu domeniul geografiei.

Eleva intenționează să dea exameul de admitere la UBB Cluj Napoca, Facultatea de Geografie, profilul Planificare Teritorială. „Pentru a excela într-un domeniu există, însă,un factor decisiv: învățatul, care este responsabilitatea exclusivă a celui implicat. De asemenea, o motivație pe măsură te poate împinge înainte spre a-ți atinge țelul. Aș vrea să schimb aspectul fiecărui oraș pentru a fi mai atrăgătoare, să le modific cumva”, mărturisește eleva din Jibou.

La cei 17 ani ai săi, Ștefania Haiduc e de părere că, pentru a avea succes, trebuie să ai încredere în tine, să ai multă ambiție, să fii deschis spre nou și să nu te lași doborât niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.