Sprijin pentru zootehnie

0
16

Potrivit Ministerului Agriculturii, producatorii agricoli din sectorul zootehnic vor primi ajutor financiar in valoare de 64 milioane de lei pentru imbunatatirea laptelui de vaca destinat procesarii. Suma reprezinta valoarea decontului depus de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), pentru cel de al doilea trimestru al anului 2009, iar nivelul sprijinului acordat este de 0,3 lei pe litru de lapte. Centrele teritoriale ale APIA vor efectua platile catre beneficiarii acestui sprijin financiar incepand din aceasta saptamana.
Productivitate si economie
A trecut vremea cand lucrarile agricole se faceau, cum se spune, dupa manualul de agrotehnica. Viata ne obliga sa ne adaptam lucrarile la tehnica si tehnologiile noi, care asigura nu numai productivitate, ci si o mare economie de bani. La fel si in cazul semintei. O norma de samanta de 220 kilograme la hectarul de grau, sau 130-140 la orz, poate fi cea mai aproape de adevar, sustin specialistii. Samanta nu numai ca este scumpa, dar folosita in exces aduce paguba. Conditia este ca ea sa fie sanatoasa si incorporata in sol in perioada optima.
Estimari agrometeorologice
Din estimarile Laboratorului de Agrometeorologie privind evolutia vremii in intervalul 16-30 septembrie 2009, aflam ca perioada respectiva se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, in toate regiunile agricole si usor mai calda decat in mod obisnuit. Conditiile agrometeorologice vor fi favorabile lucrarilor de insamantare a speciilor de toamna (orz,grau) in perioada optima 15 septembrie-20 octombrie.
Fara subventii in 2010
Comisia Europeana a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutorului de stat in agricultura pentru instalatii de irigare, apa si energie dupa anul 2009. Autoritatile incearca sa gaseasca solutii alternative pentru salvarea sectorului agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.