SondajRSS Feed

Spitalul din Zalau se face vinovat de patru infractiuni de vatamare corporala din culpa in cazul Meningita

Spitalul Judetean are de platit peste un milion de lei celor patru femei pe care le-a imbolnavit de meningita

8 Februarie 2018

Spitalul va trebui sa afiseze la avizier, la intrare, decizia de condamnare

Curtea de Apel Cluj a dat marti sentinta definitiva in celebrul dosar "Meningita" si obliga Spitalul Judetean de Urgenta Zalau sa plateasca o amenda penala de 72.000 de lei, dar si daune de inca pe atat victimelor.
In mai 2012, sase femei care au fost supuse unor operatii de cezariana in cadrul Sectiei Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Judetean s-au îmbolnavit de meningita. Patru dintre ele au dat spitalul in judecata.
Magistratii Curtii de Apel Cluj au decis ca Spitalul Judetean se face vinovat de patru infractiuni de vatamare din culpa în dauna persoanelor vatamate SMA, CIM, PM si G (fosta I) M, pentru care aplica spitalului patru pedepse cu amenda penala in cuantum de 50.000 de lei. Contopeste insa cele patru pedepse aplicate, dintre care alege amenda penala cea mai mare, în cuantum de 50.000 lei, pe care o sporeste pâna la suma de 72.000 lei, care se va executa conform dispozitiilor art. 497 din Codul de procedura penala.
Spitalul Judetean mai este obligat de instanta sa plateasca 45.000 euro daune morale în favoarea partii civile SMA, 45.000 euro de daune morale în favoarea partii civile G (fosta I) M, 45.000 euro daune morale în favoarea partii civile P.M. si 55.000 euro daune morale în favoarea partii civile C.I.M..
Sentinta dispune ca pedeapsa complementara afisarea pe o perioada de doua luni a hotarârii de condamnare la afisierul situat la intrarea principala a Spitalului Judetean.
Reamintim ca in luna iunie a anului trecut, Judecatoria Zalau a decis in prima instanta cazul celor sase femei care s-au imbolnavit de meningita dupa ce au fost operate in spital, in 2012 si obliga spitalul sa plateasca peste un milion de lei - 72.000 de lei amenda penala, 210.000 de euro (aproximativ 935.000 de lei) daune morale, 5.960 lei onorariu avocatial si 2.000 lei cheltuieli judiciare.

Viata celor sase femei a fost in pericol

Cele sase femei care au fost supuse unor operatii de cezariana in mai 2012 in cadrul Sectiei Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgent

Spitalul Judetean are de platit peste un milion de lei  celor patru femei pe care le-a imbolnavit de meningita
a Zalau s-au îmbolnavit de meningita. Ancheta procurorilor a scos atunci la iveala faptul ca Spitalul Judetean de Urgenta Zalau nu a luat masurile ce se impuneau pentru a asigura conditii de prevenire a infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti), nu a respectat protocoalele de lucru de catre personalul medical, a incalcat regulile privind curatenia si dezinfectia, nu a respectat procedura de colectare, transport si depozitare intermediara a deseurilor medicale, fapt ce a dus la infectarea celor sase paciente cu bacilul Pseudomonas aeruginosa. Ca urmare a contactarii virusului, viata lor a fost pusa in pericol. Toate au avut nevoie de ingrijiri medicale pe perioade cuprinse intre 40 si 55 de zile.

Spitalul Judetean a mai fost pus la plata in martie
pentru omorul din culpa comis de medicul Costinas

Decizia Curtii de Apel Cluj care confirma sentinta Judecatoriei Zalau vine la doar o jumatate de an de cand Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a fost obligat sa suporte in solidar plata sumei de 47.000 de euro, ca urmare a condamnarii medicului Ioan Costinas pentru omor din culpa.
In luna martie 2017, dupa ce l-a gasit vinovat de ucidere din culpa, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe medicul anestezist Ioan Costinas la doi ani de inchisoare cu suspendare si plata unor despagubiri morale in valoare de 47.000 de euro, ca urmare a decesului lui Ioan Zaharie pe masa de operatie. A fost vorba chiar de fratele medicului Daniela Zaaharia de la Spitalul Judetean.
Banii trebuie platiti in solidar cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Cum medicul nu are mare lucru pe numele sau, banii ar putea fi luati din conturile spitalului, obligat sa raspunda in solidar pentru fapta medicului.

Vizualizari 4645
Comentarii articol

>

in 8 Februarie 2018 8:54

sa speram ca dupa aceste procese pierdute se va face ceva pt. spitatul judetean pt. ca arata ca o cocina de porci.Cred ca nu sunt angajate femei de serviciu sau infirmiere ci numai medici si asistente ca nu prea se face curat. La capitolul igiena nota 4, de vina fiind sefii de sectie si directorul medical care nu pretind personalului angajat pentru curatenie sa-si faca datoria.

>

in 8 Februarie 2018 8:56

In spitalele din Romania cuvantul "curatenie" nu exista.

>

in 8 Februarie 2018 8:59

In toate institutiile de stat vorbim de proceduri,termeni legali ,purtatori de cuvant,responsabili cu una-alta,fisa postului etc.Mai vreti si alte atributiuni?Dar cand se intampla ceva nimeni nu e vinovat.Si se plang de bani.Futu-i in gura sa-i fut

>

in 8 Februarie 2018 9:15

Banii jos de la fostul manager, acel neicanimeni Barna si sclifosita de Marincas ,director de îngrijiri,care răspundea direct de acest sector. Presa să urmărească dacă se recuperează banii de la cei vinovați.

>

in 8 Februarie 2018 10:51

fata de alte spitale din alte municipii, spitalul din zalau are conditii foarte bune!!! Nici nu are rost sa comentati, mergeti la altele particulare din cluj sau alte orase si faceti comparatie. Legat de igiena, da, se poate comenta. Chiar nu prea se omoara cu dezinfectia. Si eu am contactat virusul Klebsiela dupa o operatie facuta de dr. Gudal Veaceslav...si sunt convins ca mai sunt o multime de oameni cu infectii nosocominale dupa externare care nu se fac auziti....

>

in 8 Februarie 2018 11:16

Felicitari ! Sa plateasca amenzi dupa amenzi pentru ca merita. Medicii se acopera unii pe altii. Deja este o satra in acest spital. Chiar n-are importanta ca este alt manager. Aceasta este adevarata fata a SJUZ. La conditii de internare sta cel mai bine. In rest, lipsuri mari.In special lipsuri mari la personalul angajat (unii medici si asistente). In primul rand le lipsesc cei 7 ani de acasa. Deocamdata avem noroc ca instanta isi mai face datoria si scoate la iveala adevarul, ca altfel medicii isi acopera unul altuia rahatul.

spital>

in 8 Februarie 2018 12:13

Pentru cel de la 8,45.Chiar ai fost cu lupa sau nu stii ce inseamna curatenie.Spitalul judetea arata excelent,pretentiosule.Daca nu sunt buni medicii din Zalau esti liber sa te duci la Viena. Taci si nu tot scrie prostii.Nu sunt medic ,dar ma enerveaza inventiile tale .Nu ai ve face si atacii medicii care au ramas in tara sa te trateze pe tine.

>

in 8 Februarie 2018 12:17

În spital există un departament exclusiv pe problema nosocomialelor, încadrat cu medici, asistenți şi alți funcționari, foarte bine plătiți. Aceștia și cei din conducerea spitalului din acea vreme să achite sumele stabilite de instanță. Am auzit-o pe d-na.manager actual că încă nu s-u stabilit bugetul pe anul în curs ca să fie cuprinse şi a\r\nceste sume în buget. Greșit doamna dr. manager.

LUCRU LA DOMICILIU>

in 8 Februarie 2018 13:06

Oferta speciala munca pe net fara risc: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 8 Februarie 2018 13:14

se pune sechestru pe spital si cu asta basta. \r\n

>

in 8 Februarie 2018 13:20

Foarte bine ca s-a dat si pedepsa complementara cu afisarea la intrarea principala in spital a deciziei Curtii de Apel Cluj. Ar trebui afisate si anumite sesizari ale pacientilor impotriva medicilor care gresesc nu numai scrisorile de multumire si laude (in sala de asteptare pentru apartinatori). Toata stima si respectul pentru acei medici (unii nu mai sunt la Zalau), dar aveti multe vreascuri in acest spital. Inramati si astfel de sesizari pt a informa corect populatia.

>

in 8 Februarie 2018 13:35

pt. cel de la 12:13, se vede ca nu esti medic, se vede ca nu ai habar de ce inseamna curatenie dar trebuie sa te informez ca fac parte din cei care contribuie la salariu medicilor, asistentelor, femeilor de servici..etc si imi pasa de cumsunt gestionati baniimei.\r\nPt. simpla curiozitate, nici macar din greseala nu am curj sa apelez la medicii din Zalau, prefer Clujul(imi permit chiar si Viena).\r\nMai lasati cu medicii si asistentele care pleaca, numai ccei competenti isi fac meseria restul sunt material de umplutura.\r\nAdevarat este ca cei slab pregatiti raman in Zalau din pacate..........

>

in 8 Februarie 2018 18:41

Infirmierele mai nealcose că medicii de asistente nici nu mai vb niste nealcose SI ele așteaptă numai bani!\r\n

>

in 8 Februarie 2018 18:41

Intrebarea mare e,cine sa faca curatenie in spital cand infirmierele sunt trimise toata ziua cu bolnavii de pe sectii la policlinica spitalului?...Probabil ca nu se mai fac consultatii pe sectii!\r\n

>

in 8 Februarie 2018 18:42

Infirmierele mai nealcose că medicii de asistente nici nu mai vb niste nealcose SI ele așteaptă numai bani!\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.