SondajRSS Feed

Primaria Zalau este la un pas de a face o minune pentru oras

Solutia pentru traficul din centrul Zalaului e chiar sub nasul nostru

16 Octombrie 2017

Modul in care s-a dezvoltat centrul Zalaului in zona din fata halei agroalimentare si oportunitatile ivite odata cu finantarea primita recent de la Guvern pentru reabilitarea strazilor Crasnei si Closca aduc si Primaria, din aproape in aproape, spre o solutie pentru traficul aglomerat.

E deja o regula ca la orele de varf traficul sa fie sugrumat in centrul municipiului, pe segmentul de la ceas, prin spatele Prefecturii, apoi pe langa hotel Porolissum, catre iesirea in bulevard de la Primarie. Se sta, de multe ori, zeci de minute in coloana. “Ajuta” si semafoarele prost corelate.
Ca perspectiva apropiata, transformarea unei strazi din zona centrala in strada cu dublu sens ar rezolva simtitor problema aglomeratiei si a ambuteiajelor. Este vorba de strada 1 Decembrie 1918, care vine din strada Closca si trece prin spatele Prefecturii. Mai ales ca Primaria a venit deja cu o jumatate de solutie, avand in vedere introducerea circulatiei pe ambele sensuri ale strazii Simion Oros, care face legatura intre strada Crasnei si 1 Decembrie 1918, prin fata halei agroalimentare. Daca si strada 1 Decembrie 1918, prin spatele Prefecturii, ar deveni cu dublu sens, zalauanii ar avea deja o alternativa buna la bulevard si la prea aglomerata strada Unirii.


Un manunchi de strazi cu sens unic
gatuiesc acum centrul orasului

De cand coboara din strada Closca, printre fostul Centru Militar si catedrala, prin spatele Prefecturii, strada 1 Decembrie 1918 este cu sens unic pana in fata hotelului Porolissum.
Tot cu sens unic e si strada Simion Oros, care continua, practic, strada 1 Decembrie 1918, trece pe langa Inspectoratul |colar si prin fata halei agroalimentare, apoi iese in strada 22 Decembrie (fosta Crasnei). Vorbim de strazi late, care ar permite lejer existenta a doua benzi si, implicit, a doua sensuri de mers. Daca s-ar permite circulatia in ambele sensuri si pe 1 Decembrie 1918, ar fi asigurata legatura si cu strada Closca si cu bulevardul in zona Ceas.


Primaria a anuntat deja
jumatate din solutie

La finalul ultimei sedinte de Consiliu local, consilierii au adus vorba despre traficul din municipiu, iar primarul Ionel Ciunt a anuntat ca autoritatile locale au in plan transformarea strazii Simion Oros in strada cu dublu sens. Se va putae circula si din strada Crasnei pana langa hotelul Porolisum. Initiativa e buna, in ideea in care vrei sa aduci oamenii de pe strada Crasnei pana la piata, apoi sa se intoarca si sa plece. Initiativa poate fi insa mult mai buna. Daca s-ar continua cu dublu sens si strada 1 Decembrie 1918, prin spatele Prefecturii, apoi am putea urca pe aceeasi strada pentru a ajunge pe Closca, soferii ar fi mult mai castigati. Am avea o alternativa viabila si eficienta la aglomeratia de pe bulevard, de la orele de varf.
Cei care vin de pe strada Crasnei si merg spre gara ar avea posibilitatea de a evita centrul si bulevardul. La fel de utila ar fi solutia si pentru cei care vin de pe strada Crasnei si vor sa ajunga in zona spitalului, de exemplu. Ar intra pe strada Simion Oros, apoi pe strada Closca, prin

Solutia pentru traficul din centrul Zalaului e chiar sub nasul nostru
fata Palatului Copiilor, cu posibilitatea de a iesi la Casa Armatei, fara a mai trece prin centru. La fel de convenabil ar fi si pentru cei din oras, care vor sa ajunga pe strada Crasnei, fara a sta minute in sir pe bulevard, la semafoare. Ar veni pe la Ceas, ar urca pe Closca si ar ajunge imediat pe strada Crasnei, langa vechea cismea.
O parte a traficului ar fi preluat automat de strada Closca, strada care, o buna bucata de vreme, merge paralel cu bulevardul; face legatura intre strada Simion Barnutiu si strada Crasnei.

 

Parcari avem in zona centrala,
am putea incepe sa le folosim


In loc sa fie folosita pentru parcarea masinilor pe o parte si pe alta, strada 1 Decembrie 1918 s-ar putea face, asadar, o strada cu doua sensuri, fara probleme, si ar ajuta foarte mult la descongestionarea circulatiei.
Mai ales ca in apropierea ei sunt solutii de parcare destule. E drept, multi soferi le evita pentru ca sunt cu taxa sau pentru ca nu avem inca implementat un sistem de plata al parcarii mai la indemana, cum ar fi cel prin SMS, de exemplu. Automatele de parcare au inconvenientele lor: merg doar cu fise, nu accepta bancnote sau carduri, iar uneori sunt prea departe de locul unde ai parcat.
Parcarea subterana de la hala agrolimentara sta in schimb mereu goala, in timp ce strazile sunt transformate in loc de parcare. Vizavi de Hala agroalimentara, Primaria are in plan sa amenajeze alte 58 de locuri de parcare. La mall avem parcare cu plata, care mai mereu este goala. Pe strada Unirii, de la hotel Porolissum pana la Silvania, sunt locuri de parcare pe ambele parti. Prefectura, Consiliul Judetean si celelalte institutii care functioneaza in cladire au locuri de parcare pe strada inchisa din fata cladirii, plus locuri de parcare in curtea interioara, iar Consiliul Judetean mai are si parcarea cu bariera, dinspre hotelul Porolissum.

 Strazile Closca si Crasnei vorarata ca la carte, cu bani din PNDL

In luna iulie, Zalaul a primit prin Programul National de Dezvolatare Locala 2, pentru perioada 2017 – 2020, aproape zece milioane de lei pentru doua obiective de investitii: modernizarea strazii Closca (2.326.173 de lei) si reabilitarea unei parti a strazii 22 Decembrie 1989, mai cunoscuta dupa vehea denumire, Crasnei, (6.777.290 lei).
Vor fi reabilitate partea carosabila, trotuarele, reteaua de canalizare, si se vor amenaja locuri de parcare.
In aceste conditii, tinand cont de faptul ca cele doua strazi vor arata ca la carte, ar fi si pacat sa nu le folosim la maximum. Le lipseste si ne lipseste legatura pe care o poate face intre ele strada 1 Decembrie 1918, prin circulatia in ambele sensuri.

 

Vizualizari 2975
Comentarii articol

>

in 15 Octombrie 2017 20:39

16 octombrie 2006

>

in 16 Octombrie 2017 6:58

Fa tuta aia e str crinului

Promisiuni>

in 16 Octombrie 2017 8:10

Pt strada Clo?ca sunt de mult promisiuni ?i o sa fie sens unic ..???? unde sa mai parchezi in cur?ile oamenilor

>

in 16 Octombrie 2017 9:54

Domnisoara,de idei tampite scrise de dumneata chiar nu este nevoie.Asta mai lipseste,sa se circule in ambele sensuri prin spatele prefecturii.Aici se circula greu si pe un singur sens.De fapt ideile tampite castiga adepti foarte repede.Traiasca idiotii!

>

in 16 Octombrie 2017 10:02

Pe strada Closca de la intersec?ia cu strada crinului nu exista trotuar! Iar dup? palatul copiilor unde este ?i gtadinita abia se poate trece c

>

in 16 Octombrie 2017 10:26

In tata lumea civilizata si spalata la cur curculatia cu sens unic rezolva problemele.Ete ca la noi s-au gandit unii sa le faca pe invers.D-abia astept sa vad cozile in colt la Poro si-n coltu prefecturii mai jos de Magic.Solutia v-o dau eu.Mai lasati-va-n futere masinile si orgoliile acasa.In Zalau se poate umbla si pe jos.

>

in 16 Octombrie 2017 11:28

alina rad ce pregatire aveti????? nu de alta sa nu ne obosim sa comentam tampeniiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!

Str. Closca>

in 16 Octombrie 2017 14:34

Pe str.Closca sunt probleme foarte mari. Dimineata intre 7.30-9.00 iar dupa masa intre 15.30-17.00 efectiv nu se poate circula.Sunt locatara pe Closca si in aceste perioade sunt blocata permanent, nu pot intra si iesi din curte.Ajung acasa de la serviciu si trebuie sa las masina departe de casa.Faceti odata ceva.

>

in 16 Octombrie 2017 14:58

Tat taranu a uitat mersu pe jos. Amu ne suim im volvagen si merem de la coltu blocului la celalalt colt de bloc sa ne vada vecinu ca avem cu ce!

>

in 16 Octombrie 2017 16:56

Poate este posibila acoperirea Vaii Zalaului, cel putin din Zona strazii Armoniei, pana in zona Sali Sportului. Cel putin pe zona asta ar fi cat de cat o solutie de luat in calcul.

LUCRU LA DOMICILIU>

in 16 Octombrie 2017 21:33

Oferta originala lucru acasa de indata: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 16 Octombrie 2017 23:40

articol de 2 lei. Nu poti face strada Crinului cu dublu sens, latimea carosabilului din varful strazii colt cu Closca nu permite. Sensul unic si sensul giratoriu sunt cele care rezolva problemele. Domnisoara ziarist, ati dormit bine recent?

>

in 16 Octombrie 2017 23:45

pt 14:34: Stimata doamna, suntem convinsi ca nu e in regula sa nu puteti intra in curtea proprie dupa serviciu, insa nici scoala nu o putem muta de la loc. In acest caz, interesul comun primeaza interesului privat, mai ales ca si dvs ati urmat cursurile aceleiasi scoli. Va propunem montarea in dreptul portii a doi stalpi inalti de 0,5m, pe o parte si alta a caii de acces, care nu ar permite altora sa va blocheze, dar care v-ar asigura libertatea de miscare

>

in 16 Octombrie 2017 23:46

Doamna ziarista, ai permis de conducere? Da? Ok...

>

in 16 Octombrie 2017 23:50

prin spatele Prefecturii nici masina de gunoi nu poate trece pe sens unic, d'apoi daca faci dublu sens. Iar se pricepe presa la tot. Stampile de vot ati furat recent???

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.