SondajRSS Feed

Legea salarizarii este felul in care guvernul PSD vede echitatea sociala

Soferul de la primarie castiga mai bine decat un profesor

16 Ianuarie 2018

Sindicalistii din Educatie spun ca functionarimea din administratie ajunge la un salariu mediu de 3.850 de lei, în timp ce în educatie salariul mediu este de aproximativ 2.350, cu 1.500 de lei mai mic

Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) constata ca angajatii din Educatie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar.
Lasand la o parte ca un politician ales pe plan local ajunge la un salariu de zece ori mai mare decat al unui profesor cu vechime, multi profesori care sunt platiti cu mult mai putini bani decât secretarele sau soferii din primarii.
"Este de-a dreptul revoltator însa cum au reusit alesii sa ajunga la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienta la catedra", se arata într-un comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt.
Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca angajatii din Educatie vor primi acum, la început de an, sume infime, în timp ce pentru alesi s-au facut reguli speciale care s-au aplicat înca din 1 iulie 2017. "În cazul acestora se acorda indemnizatii calculate prin înmultirea coeficientilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei", spune comunicatul FSLI.

Salariul marit cu 25 la suta inseamna
de fapt 50 de lei in plus pentru profesor

De la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie 2017 un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salariala de doar 55 de lei. "Este suma reala pe care o primeste un cadru didactic, dupa cresterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, dupa ce vor fi platite contributiile catre stat", arata FSLI.
Totodata, un profesor, cu peste 40 de ani de munca, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamna o crestere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o crestere reala de 4,2%.

Legea salarizarii a fost conceputa
pe ascuns si este o nedreptate

"Îi reamintim, pe aceasta cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguta Vasilescu, faptul ca aceasta lege (Legea salarizarii – n.r.) a fost elaborata fara sa existe negocieri serioase, confederatiile sindicale nu au primit acest proiect si nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupationale, carora li s-au prezentat grilele sectoriale si care nu au stiut ce se întâmpla si în celelalte sectoare de activitate, asa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010. Legea de salarizarea în sistemul bugetar ar fi trebuit sa aseze salariatii în grile în functie de cât de mult depinde dezvoltarea economica a României de domeniul din care fac parte acestia. Privind grilele de salarizare, admninistratia si cei care lucreaza în institutiile de forta ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat aceasta lege", transmite FSLI.

Sefii din primarii si angajatii lor
ii baga in buzunar pe profesori

Sindicalistii dau si câteva exemple de indemnizatii ale alesilor locali, respectiv valoarea bruta, de la

Soferul de la primarie castiga  mai bine decat un profesor
1 ianuarie 2018. Astfel, un viceprimar de comuna sub 3.000 locuitori ia 5.700 de lei (coeficient – 3, adica de trei ori salariul minim), un viceprimar de municipiu resedinta de judet primeste 15.200 de lei (coeficient – 8, adica de opt ori salariul minim), în timp ce primarul Capitalei are 19.000 de lei (coeficient - 10).
"Însa, pentru angajatii din primarii si consilii locale sau judetene nu exista coeficienti de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunavointa sefului institutiei si de venitul pe care îl primeste acesta. Asa s-a ajuns la situatia în care sunt primarii în care soferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime. Daca în alte tari, cu economie dezvoltata si cu democratie avansata, salariile din administratia publica sunt mai mici decât cele din învatamânt, în România salariul mediu net din adiministratie este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în educatie acesta este de aproximativ 2.350 de lei", se mai transmite în comunicatul FSLI.

Liderul FSLI Salaj spune ca viitorul profesorilor arata rau

Eusebiu Lehene, pesedintele Filialei Salaj a FSLI, spunea ieri in legatura cu comunicatul sindicatului ca acesta a venit prea tarziu si ca Federtia trebuia sa ia ferm pozitie in vara, sa reactioneze, nu sa sesizeze, atunci, in iulie, cand cadrele didactice au fost mintite si nu s-a produs majorarea salariilor cu 20 la suta, asa cum au promis guvernanti. 

"Am constatat, zice Lehene, ca nu vin in invatamant decat foarte putini oameni care sunt nascuti pentru aceasta profesie si foarte multi care nu au alte resurse".
Liderul sindical explica fenomenul prin faptul ca salariile in unitatile de nvatamant se calculeaza in functie de elevi, dupa o formula per capita. Suma stabilta pe elev se inmulteste cu numarul de elevi. Cam acesta ar fi bugetul la o scoala fara a se tine cont de gradatiile prfesorilor, de diferentele salariale dintre ei.
O mare nesiguranta se manifesta asadar in legatura cu promisiunea facuta de guvern ca de la 1 martie salariile profesorilor vor creste cu 20 la suta.
"Sa nu uitam ca guvernantii ne-au prezentat, odata cu Legea salarizarii, lefurile noastre pana in anul 2022, fara a face precizari anuale. Guvernul ne atrage atentia sa nu depasim bugetul. Formula nu este calculata bine, vor fi necesari factori de corectie. Peste 60 la suta din scolile din Salaj nu vor reusi sa achite integral salariile in luna martie, dupa cum a fost repartizat bugetul pe trei luni. La sfarsitul lunii ianuarie vom avea o intilnire la Bucuresti si vom stabili strategii, pentru buget si pentru eventuale proteste. Ministul Educatiei se tot lauda ca avem cel mai mare buget din ultimii 10 ani, adica de 2,9 la suta din PIB. Legislatia spune ca bugetul pentru invatamant ar trebui sa fie 6 la suta din PIB. Sa nu uitam ca in perioada interbelica procentul pentru invatamant era de 16 la suta din PIB. Asta spune tot", declara Lehene.

Vizualizari 7028
Comentarii articol

>

in 16 Ianuarie 2018 0:06

Au fost vremuri cand o educatoare cu 5 copii avea salariu mai mare decat un primar. Pe vremea PDL. A fost normal? Primar era un fost profesor!

>

in 16 Ianuarie 2018 0:12

Sunt licee unde procentul de promovabilitate la BAC este 0 iar primarul aduce milioane de euro investitii prin proiecte unde este foarte multa munca si raspundere. Ce spuneti de diferenta in realizari domnu Lehene?

>

in 16 Ianuarie 2018 0:38

Incredibil!. In tarile dezvoltate nu există așa ceva. Media salariului din administrație este cu mult mai mic decât în învățământ, sanatate etc. Voi reveni cu date statistice oficiale. La români ,că la nimeni. Dizolvarea imediata a PSD este obligatorie pentru a se reveni la normal.

>

in 16 Ianuarie 2018 0:42

Cel de la 0:12 plutește . Este rupt de realitate. Nu ar fi o problema aceasta. Problema este, că sunt mulți ca și el. Însă, marea problema este că, numărul acestui tip de oameni, este în crestere.

>

in 16 Ianuarie 2018 3:14

Profesorii au fost, inainte de 89, mult mai bine platiti si la fel de respectati precum primarul, preotul si militianul. Si se facea si carte! Acum, multi dintre elevi vin la scoala impodobiti ca niste sorcove, sfideaza profesorul pt. ca ,,poate,, si pt. ca stiu ca nu exista nicio metoda coercitiva in ce-i priveste...Iar profesorul, in vremea asta, invata ca sa ajunga la gradul I didactic sa zicem, de-i sar ochii... Madam Vasilescu a zbarcit-o rau cu legea asta a salarizarii. Ma rog - impreuna cu guvernul de semidocti. Sa le fie rusine!

>

in 16 Ianuarie 2018 5:11

Profesorii au 72 de zile de concediu pe an si scoala se face cum se face....

>

in 16 Ianuarie 2018 5:47

Facetiva paznici la primarie domnilor profesori ca aici se cistiga bine si nu tre sa faceti nimic dormiti acasa linistiti

>

in 16 Ianuarie 2018 5:47

Facetiva paznici la primarie domnilor profesori ca aici se cistiga bine si nu tre sa faceti nimic dormiti acasa linistiti

>

in 16 Ianuarie 2018 5:47

Facetiva paznici la primarie domnilor profesori ca aici se cistiga bine si nu tre sa faceti nimic dormiti acasa linistiti

>

in 16 Ianuarie 2018 7:56

sofer la primarie cu 4 clase cistiga mai mult ca un profesor Rusine

realist>

in 16 Ianuarie 2018 8:05

aberatii la viceprimar se spune brutul si la profesor netul, este corect, cred ca nu în realitate un profesor cu vechime ia mai mult decat un secretar de comuna și unul raspunde de 20 de elevi iar celalalt de toata legislattia inclusiv de problemele de legalitate din școala este corect amandoi trebuie sa caștige bine.

>

in 16 Ianuarie 2018 8:27

Ce responsabilitate are primari aduce fonduri poate mângâie fundurile unor subalterne, el nu face nimic consultanța face tot el doar măsluiește contractul sa câștige cine trebuie licitația. Domnnu varga de ce nu scrieți un articol despre ce studii au primarii nostrii, multi nu ar trece un test elementar de cultură generala

>

in 16 Ianuarie 2018 8:28

Legi scoase din putul gindirii unor c..ve si al unor derbedei din partidul de guvernamint

>

in 16 Ianuarie 2018 9:20

Felicitari lui Liviu Balint ca a marit salariile din administratie. Domnilor profesori, voi urmati!

>

in 16 Ianuarie 2018 9:38

Pina cind un parlamentar destept ! nu va sta la rind cu orestimea la orice coada fara sa stie cineva ca e acolo ! nu se va intimla nimic bun in Romania ! mai ales in administratie !!! sa vada pe viu cu merg lucrurile

>

in 16 Ianuarie 2018 9:40

Erata : cu prostimea, cum merg lucrurile !

>

in 16 Ianuarie 2018 9:50

In Romania nu se va inbunatati nimic nici daca vin la putere Liberali!!! va dati seama cind Romania va fi condusa de Orban !!!!si restul care nu se stie ce sunt ! liberali U s L isti P d Listi sau restul de gunoie adunate de pe fundul adinc !!!

>

in 16 Ianuarie 2018 9:53

Profesorii au votat in majoritate covarsitoare cu PSD,care le-au intors serviciile si aprecierea pentru munca depusa.

9:50>

in 16 Ianuarie 2018 10:11

da ,intotdeauna pt voi pesedeii e de vina altcineva ,numai voi nu.Halal penal conducator dracnea aveti ,pt o tovarase ministru de interne il sacrifica si pe Tudose.Desigur ,tot statul paralel e de vina si in acest caz.Ce sa zic ,aveti in coada lui dracnea o gramada de catei de pazs gen nicolicea,tudorel,iordache ,codrin stefanescu etc. ,oameni "unul si unul" .Pacat ca nu ii scoateti in fata pe cei bine pregatiti si cu coloana vertebrala din PSD si ii lasati pe cei nominalizati sa distruga Romania .

>

in 16 Ianuarie 2018 10:29

E e o aberatie ce se intampla ... ar trebui ca cineva sa poata limita discriminarea si umflarea artificiala a veniturilor bugetarilor. Practic ar trebui ca salariul mediu la stat sa fie identic cu al celor de la privat! Iar la stat sa fie o uniformizare a salariilor, acelasi functionar de la primarie sa aiba cat un profesor, secretarii la fel , directorii la fel, soferii la fel!

>

in 16 Ianuarie 2018 10:31

Tot criticati voi PSD ul care va marit salariile,pensiile scazute de pdl .PSD vor ramane la putere inca 50 de ani deacuma.

>

in 16 Ianuarie 2018 10:31

Prima data soferul de la primarie a castigat mai mult decat un paznic de vanatoare.Acum mai mult decat un profesor,Oare ce urmeaza?

>

in 16 Ianuarie 2018 10:43

Cea mai ratata meserie din spectrul bugetar:profesor.Facerti-va ingineri daca vreti bani...aaa stai ca la privat ciuciu 4 luni de concedii.

>

in 16 Ianuarie 2018 11:01

pentru 4-5ore pe zi cat salariu doriti?Dar banii pentru orele in particular nu le mai puneti la socoteala?

>

in 16 Ianuarie 2018 11:08

Atata vreme cat se fac asemenea comparatii,cineva incearca sa bage raca intre noi. Trebuie analizat motivul pentru ce unii luam salarii mici,nu de ce un sofer sau alta breasla castiga cat castiga.

>

in 16 Ianuarie 2018 11:44

De ce trebuie sofer la primarie? Primarul n-are permis?

>

in 16 Ianuarie 2018 12:03

Multi bugetari de la alte institutii sunt si sub media salariilor profesorilor ,nu mai zicem fata de primarii.Avem pregatirea necesara,facem ore suplimentare neplatite si nu avem vacante.De noi nimic,nimic ziaristilor!!!???

>

in 16 Ianuarie 2018 12:08

Spuneti-mi si mie la care dintre demnitari le-a placut cartea????????????????????????????????La Olguta?????????????Uitati-va, numai cum vorbeste!!!!!!!!!!!!!!!Ce sa mai zici ca ea confunda adevaratii pensionari care au muncit si au platit o viata,cu cei asistati sociali care n-au pus mana , toata viata lor pe lucru, sau au muncit la negru.Pe Oguta o credeti in stare sa faca o lege a salarizarii si a pensiilor, o lege echitabila????????????? Pana-i hauuuu!. Acu -i gata pt. profesori. Dupa ce i-a prostit de 2 ori (in iunie 2017si ianuarie2018), acum a cazut guvernul.si profesorilor o sa li se mareasca ciuciu, in martie. si tot codasii bugetarilor o sa fie la salarizare. BRAVOS PSD!

>

in 16 Ianuarie 2018 12:19

AUZI MA REPETENT -RAHAT DE LA 11:01! CARE 4-5 ORE?LA UN INVATATOR DE EXEMLU , SAU PROFESOR NU LE AJUNG 8 ORE PENTRU A MERGE A DOUA ZI PREGATITI LA ORE CU TOT MATERIALUL CARE IL FAC ACASA PE CHELTUIALA LOR . LUCRAM AMANDOI IN ACEST INVATAMANT DEZASTRUOS SI LA FIECARE SAPTAMANA INCHEIATA SCHIMBAM TUSURILE DE LA IMPRIMANTA, CARE NU-S NUMAI CAM 200 LEI. MAI VORBESTE FARA TINE MA .....

10:31>

in 16 Ianuarie 2018 12:32

Or marit psd-ul pe spinarea noastra a celor din privat mai trantore bugetar ,taietor de frunze la caini.Or ramanea 50 de ani la putere doar daca ne-or ocupa coreenii din nord altfel nici macar lui Putin nu-i place de penalul vostru suprem dracnea.

Sofer ?>

in 16 Ianuarie 2018 12:43

De ce trebuie soferi la Primărie sau Prefectura ???\r\n De ce Maria Sa Primarul sau Prefectul nu poate conduce o masina dar poate conduce un municipiu respectiv un judet??\r\n Oare care prim ministru va avea tăria sa facă o noua împărțire teritorială prin care sa dispară măcar 50% din trintori ?

>

in 16 Ianuarie 2018 12:46

nu ar fi mare problema pentru salariile primarilor dar nu se justifica iar banii ar fi din venituri proprii si nu din bani contribuabililor iar acum dela l ianuarie veniturile le vor creste smnifictiv fata de profesori desi unii abia stiu sa scrie bdar stiu face afaceri cu banii primariilor

>

in 16 Ianuarie 2018 13:12

O mare minciuna titlu si restul. Intrati pe site-ul primariei si vedeti venitul declarant. Dar nu va uitati numai la primar di directori, uitat-va si la restul. Profesorii au 3 luni de vacanta platite, dau meditatii cu nemiluita - venituri neimpozitate - si daca calculam plata per ora, castiga aproape ca si cei care lucreaza in IT(care nu lucreaza 4-5 ore pe zi ca si dumnealor). Mai trebuie sa si gandim si sa privim in jur, nu sa luam de bun tot ce se scrie!!

>

in 16 Ianuarie 2018 13:17

Ministrul Transporturilor din Norvegia s-a deplasat sa verifice starea drumurilor dintr-o zona înzăpezită. S-a deplasat cu mașina instituției fără să aibă şofer, mașină blindată, sau gărzi de corp. În Norvegia se poate, la noi nu.Norvegia are PIB-UL de câteva ori mai mare ca al.RO.

>

in 16 Ianuarie 2018 13:23

Soferul cu primarul pot sa ii faca ciuda, ciuda la amaratul de prof care i-a lasat corigenti si nu i-au trecut la bac! Prostii satului au ajuns sa ne conduca, aia mai rasariti au plecat iar pe cei ce se intorc ii dau la o parte din start! Avem parlamentari care si-au luat bacul la 50 de ani si si-au facut pensii de mii de euro! Prim-ministri plagiatori samd! Vorba aia romaneasca "Fereasca-te Dumnezeu de razbunarea prostului!"!

>

in 16 Ianuarie 2018 15:46

Dragi dascali aveti rabdare.Vi se vor mari si voua salariile in an electoral.Aveti grija cum votati.

>

in 16 Ianuarie 2018 15:49

D-le Varga cred ca nu ai ce scrie, sau sotia lucreaza in invatamant de tot ii plangi pe profesori care au un salar de 5000-6000lei cu cate sporuri au,plus 4 luni vacanta platita.Sa puna fluturasul aici sa vedem si noi cat au.

>

in 16 Ianuarie 2018 16:48

Daca analizati pe fiecare dascal in parte o sa ramaneti surprinsi ca nu osunt sa gasiti nici un dascal amarat ...actual au salarii nete de 2000-6000 lei pe luna si nu ajunge nici unul la media de 180 de ore lucrate intr-o luna .De 28 de ani speta asta de bugetari numa se tot plange ...fiti si voi mai realisti...

>

in 16 Ianuarie 2018 16:50

Sa dea afara pe toti soferii din primarii ca sa nu mai aiba cu cine se compara .

>

in 16 Ianuarie 2018 18:54

Multe cadre didactice au candidat la diferite functii dar nu sunt votati! Ce tot vorbiti de alesi? Dragul vostru Abrudan de ce a fost trimis in judecata? Si cati sunteti complici dea lungul timpului, si dati lectii de moralitate copiilor! Nu trebuie generalizat dar in toate familiile ocupationale sunt tot felul de oameni

>

in 16 Ianuarie 2018 21:08

Sunt profesor,sunt mândru de meseria mea,salariul meu meu e sub 2000 de lei,le spun elevilor că nu au nevoie de meditații și vă promit că de mâine le cer să vă învețe să scrieți ,pe voi,părinții lor,indiferent de locul de muncă!

>

in 16 Ianuarie 2018 21:31

Cat credeti ca are salariu un functionar din primarie fara mare vechime, cu studii superioare? Invata copii sa ia examenele si sa nu repete meu meu. Ai dat cu bata in balta si mai spui ce inveti elevii!

>

in 17 Ianuarie 2018 11:47

Pt d-ul PROFESOR cu salariu sub 2000 lei ...comentariile la articole NU sunt teze de doctorat.. sunt scrise la repezeala si important e ca inteleg toti ce a vrut sa spuna...si se vede la examenele pe post ale dascalilor cat de bine sunt pregatiti si ei .

>

in 17 Ianuarie 2018 16:18

Pentru cei doi fraieri de mai sus!Sunteti buni de pus in poza ...anului!Nu este un asemenea profesor!

>

in 18 Ianuarie 2018 11:14

Te numim pe tine ca fraierul nr 1.

>

in 20 Ianuarie 2018 22:27

Câte ore lucrează un şoferul şi neplătite câte ore profil plus acasă neimpozitate

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.