Sălăjeni ruinaţi de păcănele

21
5222

 

Sălăjeni ruinaţi de păcănele

DIICOT tocmai a arestat opt lideri ai mafiei a păcănelelor din Sălaj, care s-a îmbăgăţit prin escrocherie şi evaziune fiscală. Sunt suspecţi alţi 52 de patroni sau administratori de localuri în care găzduiau jocurile de noroc şi sunt bănuiţi că îşi luau partea din furtul grosolan în paguba statului şi a jucătorilor. Ce s-a găsit la percheziţiile de săptămâna trecută spune multe. Multe milioane de lei şi peste 26 de kilograme de aur. Plus frauda prin evaziune, estimată la cinci milioane de lei, plus... ce nu s-a găsit.
Oamenii au început să vorbească, păgubiţii să se plângă, foştii angajaţi să spună din ce vedeau cu ochii lor. O fostă angajată într-un local cu păcănele ne spune că la început a fost uimită, apoi s-a obişnuit să vadă oameni care băgau seară de seară zeci de milioane în păcănele. Fata spune că a avut client care a intrat în bar cu 100 de milioane de lei vechi şi nu a plecat până nu a rămas fără nici un leu. A văzut multe în perioada lucrată la barul cu păcănele. Mulţi clienţi au bani de păcănele pentru că ori au vândut un imobil, o casă, un pământ, ori o maşină. într-o seară, un cioban a băgat peste 350 de milioane de lei vechi pe care îi avea din vânzarea unei turme de oi.
Alţii au afaceri şi toacă banii firmei la păcănele. Sunt dependenţi. Vin cu bani mulţi, îi pierd şi pleacă de fiecare dată deprimaţi. Ne dă exemplul unui tânăr de 27 de ani care băga des între 20 şi 30 de milioane de lei vechi. A văzut că este dependent şi s-a dus la preot să se jure ca nu mai joacă niciodată. Este un gest disperat pe care îl fac mulţi. Ne povesteşte cu haz de necazul oamenilor cum un tânăr care s-a jurat la preot a venit apoi cu un prieten care să opereze aparatul după cum îi indica el, pe banii lui. Cunoaşte tineri care au amanetat tot ce aveau de valoare din cauza dependeţei jocurilor. De multe ori, împătimiţii iau bani cu dobândă să se joace la păcanele. Mulţi au ajuns să îşi piardă casele, maşinile, căsniciile, şi-au distrus familia, au pierdut tot din cauza jocurilor de noroc şi s-au îmbolnăvit psihic.

Gabriela a furat 20.000 de lei ca să “păcănească”
Zălăuanca Gabriela Dărăban a fost trimisă în judecată luna trecută pentru vina de a fi jucat fără să plătească la aparatele de jocuri de noroc - celebrele păcănele - pe care le avea în gestiune în timp ce era angajata firmei SC Electro DSL SRL - firmă cercetată acum de procurorii DIICOT şi ai cărei asociaţi sunt doi dintre principalii suspecţi în măsluirea aparatelor, Danco Stelian Liviu şi Paneş Remus Claudiu.
Din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, reiese că Gabriela a jucat în perioada 1 martie - 19 martie 2013 frumușica sumă de 14.694 lei fără să plătească punctele jucate aferente acestei sume firmei care administra aparatele și la care era angajată . Practic, Gabriela și-a furat patronul. Nu l-a furat numai cu suma jucată la păcănele, ci a mai luat din gestiune încă 5.000 de lei. Paguba totală pe care a făcut-o firmei angajatoare se ridică așadar la aproape 20.000 de lei.

S-a bătut cu “păcănelele”
Un alt caz în care un împătimit ajunge în instanţă este cel în care procurorii sălăjeni l-au trimis în judecată pe inculpatul Kiss Kanalas Nicolae, pentru comiterea infracţiunii de distrugere.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 12 aprilie 2014, în jurul orei 11.00, Kiss Nicolae se afla întrun local cu păcănele din Jibou. Din rechizitoriu reiese că Kiss Nicolae a lovit de mai multe ori cu pumnul într-un aparat de jocuri de noroc, aşa numitele “păcănele”. Inculpatul a reuşit să distrugă ecranul aparatului. Nu prea dădea câştig, pesemne...

A tâlhărit ca să aibă bani de păcănele
O tâlhărie a avut loc la un bar din zona Perla în noaptea de 27 spre 28 august 2014, cu numai cinci minute înainte de miezul nopţii. O femeie care locuieşte în blocul care are la parter localul cu pricina a sesizat poliţia după ce un bărbat a bătut cu bestialitate angajata barului, a abandonat-o plină de sânge, i-a furat încasările, aproximativ 1.000 de lei, şi s-a făcut nevăzut. Poliţişti ajunşi la faţa locului au indentificat victima tâlhăriei, angajată a barului As Caffe, Luiza T., de 30 de ani, din Zalău. Poliţiştii au acţionat rapid şi eficient. La trei ore de la incident, tâlharul a fost deja identificat şi prins. Este vorba de Marius P., de 30 de ani, din Zalău, pe care oamenii legii l-au găsit la ora 3.00 dimineaţa într-un alt bar, situat pe stop_coloana strada Simion Bărnuţiu din Zalău. Tâlharul dăduse o fugă până acasă şi şi-a schimbat îmbrăcămintea, crezând că astfel nu va fi indentificat, şi s-a hotărât să joace bani furaţi la păcănele din localul din Simion Bărnuţiu. Marius P. a fost reţinut în vederea arestării sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.

S-a spânzurat după ce a băgat totul la păcănele
Ovidiu Ghiuruţan, un tânăr de 29 de ani din Zalău, şi-a luat viaţa pe 20 iulie 2014, în incincta cimitirului. A fost găsit spânzurat în apropierea capelei ortodoxe de un trecător. Cei care ştiau cine este au bănuit imediat ce l-a împins pe Ovidiu către ştreang. în primăvară a fost dat afară de la serviciu. Lucrase la o fabrică de obiecte sanitare lângă Crişeni. Foştii colegi de serviciu spun că avea probleme atât la locul de muncă, cât şi în familie. Toate se trag însă de la ceva. Iar lui Ovidiu aceste probleme i s-au tras de la vestitele “păcănele”. Lucru confirmat de toţi cei care i-au fost apropiaţi. De la banii pierduţi la jocurile de noroc au venit şi problemele de la serviciu şi certurile cu mama sa, cu care locuia împreună într-o garsonieră vis a vis de Sala Sporturilor. “Mergea zilnic la jocurile de noroc. După ce şi-a pierdut serviciul, a început să-şi vândă obiectele din casă”, spune un apropiat de al său.

Alarmă! - Elevii bagă bani la aparate
Un proiect al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj realizat anul trecut a inclus şi problema jocurilor de noroc în rândul elevilor. “Am observat o problemă şi la acest capitol. Consumul de droguri şi jocurile de noroc sunt de fapt două comportamente problemă”, ne-a spus dr. Turcu. Psihologul clinician Laura Bodoni, care se ocupă în special de tentaţia jocurilor de noroc la tineri, ne-a spus că a observat în ultimul an că tineri cu vârste tot mai mici ajung să cadă în patima jocurilor. 69 dintre elevii care au participat la proiect au spus că au jucat între trei şi cinci ori la jocurile de noroc, iar 64 de peste cinci ori. 145 de elevi au răspuns că ştiu unu sau două localuri cu jocuri de noroc, 90 au spus că ştiu între trei şi cinci, iar 272 au spus că ştiu peste cinci localuri.
37 de elevi au recunoscut că au lipsit de la şcoală ca să meargă la jocuri, în timp ce 448 de elevi spun că motivul principal pentru care se joacă este potenţialul câştigul în bani. De menţionat este faptul că 27 de elevi au spus ca nu ar apela la ajutor dacă ar avea probleme cu jocurile, iar 154 au precizat că ar încerca să se descurce singuri.
Din observaţiile făcute de reporterii Graiul Sălajului într-un local “burduşit” cu aparate din Brădet, chiar înainte de examenul de Bacalaureat de anul acesta, seară de seară, noapte de noapte, zeci de tineri, elevi de liceu, îşi verificau sorţii de izbândă. Pe bani mulţi. Mulţi dintre ei erau în an terminal, iar la o discuţie amicală am descoperit că nu ştiau nici care-i capitala Bulgariei. Citeau din ziar pe silabe. Nu trebuie să fii foarte implicat în pregătirea examenului de bacalaureat pentru a-ţi da seama de ce am avut şi anul acesta procentul de promovare la nivel catastrofal.

Unde sunt păcănele este şi scandal
Un jibouan reclama anul acesta deranjul pe care o sală de jocuri de noroc îl face în blocul în care locuieşte. Cherecheş Aurel spune că localul funcţionează la parterul blocului M1, situat între primărie, tribunal şi biserică, pe strada 1 Mai, la numărul 6, şi că gălăgia şi scandalurile fac viaţa grea locatarilor. Lui, în special, pentru că locuieşte chiar deasupra sălii. Programul localului este până la ora 23.00, dar de cele mai multe ori este prelungit până dimineaţa, susţine locatarul. “Vin mame după copii, vin femei după bărbaţi, sunt scandaluri, un mare deranj pentru locatarii din bloc”, subliniază spune Cherecheş Aurel.

 

COMENTARII

 1. Ghiurutan cel spanzurat nu era cel din primarie , cel cu ..."magaoaia"? El am auzit ca si-a vandut niste oi sa aiba bani sa-si intretina amanta si cum erau prea putini, i-a topit la pacanele... Dar nu e el din pacate...

 2. In Jibou au amanet langa sala de jocuri,oamenii furau aurul de acasa il duceau la amanet,li se dadea bani putini pe el,bani i jucau la jocuri si aurul le ramanea lor.Orasul fiind mic logic ca politia stia de ani de zile si i si acoperea.De ce a trebuie sa vina DNA-ul din Cluj?nu era politie suficienta si aici in Salaj?Nu va e rusine ca noi va platim salariile degeaba?

 3. stiti ca nelu ghiurca frate cu iosif ghiurca care este incaaaa seful politiei in Zalau l a nasit peSteli in loc la fratele lui ca sa nu para suspect faptul ca il protejaza. Cine mai avea bani ca ei? Masini schimbate ca pe sosete, case de case, vedeti ce imperiu au la Pria!! Copii in servicii bune si comert si angajati la pompieri si cumetriti cu tot felul de escroci, aur pe ei, si multe altele! Domnii au fost si sunt f bine protejati

 4. BANI PENTRU TOTI ! Bogatia financiara estimata a planetei noastre este de peste 10 milioane de miliarde de lire sterline: destul ca fiecare sa fie milionar! Căutăm colaboratori pentru un proiect de mărime naţională si apoi internationala. Nu este necesară experienţa, ci doar un calculator si conexiune la internet. Activitatea este foarte uşoară si constă in publicare online de anunţuri o ora pe zi. Venit 100-285 de euro, in primele luni si pana la 25.000 euro pe an, garantat prin contract, in funcţie de timpul alocat si rezultate obtinute, plus scrisoare de recomandare dupa 3 luni de activitate si instruire gratuită. Pentru mai multe informaţii trimiteţi un e-mail cu titlul ''INFO'' la adresa: slavila.precup@yahoo.ro

 5. imaginati-va cum functiona protectia la astia din Pria ca la Simleu daca a intrat politia locala intr-un local sa vada daca sunt sau nu elevi sau minori s-au trezit cu dosar penal de abuz in serviciu desi conform fosei postului aveau drept de control si nu numai atat cercetarea dureaza de doi ani. oare de ce??//

 6. Da chiar de langa sc nr1 de ce mai functioneaza?trebuie lasat si de samanta?sa dispara toti!au nenorocit atatea familii,nu familia mea ,dar tot imi pasa,acolo se aduna toti golanii!

 7. Da, sa putrezeasca in puscarie banda asta de mafioti impreuna cu toti cei care i-au sustinut. Insa din ce s-au imbogatit? Din prostia clientilor. Nimeni nu i-a fortat sa-si bage banii in aparate. Mare tampit trebuie sa fii ca sa-ti pustiesti toata agoniseala pe asa ceva. Goana dupa castigul nemuncit. N-ar exista escroci daca n-ar exista si fraieri. Doar asta-i deviza lor:"apa, aer si fraier". Apa este, aer se gaseste, fraierul il cauti. Si i-au gasit. Eu unul nu le plang de mila "victimelor".

 8. Intr-un fel astia inconstientii care si-au bagat banii in aparate sunt si ei niste victime ale bandei de hoti. Au furat si d ela stat si de la ei. Nu? Oare cine va plati? Eu zic ca probabil foarte putini... macar va fi un semnal de alarma si poate vor deveni ilegale prostiile astea de tocat bani!

 9. Ok, jucatorii sunt fraieri, nu incape indoiala, dar oricum aparatele astea au rol de divertisment, nicidecum de ruinare, dar patronii sunt mai buni????sunt profituri facute din inselaciune, evaziune fiscala,escrocherie, astia nu au nici o vina, numai jucatorii???? Unii asa gandesc....

 10. NE-AU DISTRUS COPIII SI FAMILIILE!!! VAI DE SUFLETUL NOSTRU! Din pacate acest strigat de ajutor nu este luat in seama de cei care dau legi pentru functionarea acestor localuri de "divertisment", mai bine zis de "NENOROCIRI". ESTE UN GENOCID CE SE INTAMPLA! Daca ar contabiliza cineva nenorocirile provocate de aceste jocuri de noroc (sinucideri, familii destramate, copii lasati fara cele necesare traiului deoarece parintii lor au cazut in patima acestor jocuri diabolice etc.), ne-ar da dreptate cand spunem ca este un genocid. Cei care ar putea face ceva impotriva acestui lucru, ma refer la politicieni, care ar trebui sa interzica prin lege aceste sali de jocuri, stau si asista la NENOROCIREA ACESTUI NEAM si asa batut destul de soarta. FELICITARI celor care au reusit sa-i prinda pe o parte din MONSTRII care ne-au distrus familiile. De prea mult timp asteptam acest lucru. Ne bucuram ca mai exista si astfel de oameni care nu pot fi corupti. EI SUNT O PICATURA DE SPERANTA, INTR-O MARE DE SUFERINTA! Iertati-ne ca indraznim a va ruga sa NU VA LASATI, NU NE PARASITI SI VOI, continuati-va lupta si starpiti raul din radacina. DUMNEZEU SA VA AJUTE in munca pe care o faceti! VA MULTUMIM!

 11. ar trebuie sa si dea demisiile stiu ei care, cei care au fost in cardasie cu ei , fara ei nu puteau sa functioneze fabrica de facut bani. Ma refer la seful politiei si procurorul sef.In alte tari si ar fi dat demisiile urgent

 12. He dmnilor de la diicot dm procurori de ce ati mai facut prafu asta mare mai bine mereti la coasa ca la facut prfu cat mai mare santeti buni dar femeia cu lalele a primit mai multi ani cu executare si tov patroni si restu din jurul lor au primit mai putin cu suspendare auz ca au negociat pedepsele , unde \r\nsantem dmnilor la piata auz tu au negociat pedepsele?comentez din presa,! hadati dmlor facem o comparatie , femeia cu lalele si baietii astia harnici !!!!! ex 10 lalele = 100 ron si 5 mil euro ???? citat din presa salaj.voi ati declarat dmnilor diicot !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.