SondajRSS Feed

Sălajul este primul pe ţară la creşterea bivolilor

6 Noiembrie 2014

Sălajul se află din nou pe primul loc din ţară în ceea ce priveşte numărul de bubaline. Până în urmă cu zece ani, judeţul nostru era primul în topul crescătorilor de bivoli. Apoi, numărul bivolilor a scăzut, iar acum se observă o uşoară revigorare a acestui sector zootehnic. Potrivit lui Ioan Cherecheş, din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ), dacă după revoluţie aveam în judeţ 23.000 de bivoliţe matcă, în urmă cu un an numărul lor era de 3.500. Îmbucurător este faptul că la ora actuală avem 3.972 de bivoliţe matcă din cele 6.700 de capete existente în judeţ. “De fapt, numărul bubalinelor a scăzut în România de la 230.000 la mai puţin de 35.000 de exemplare. Asta în timp ce în Italia, de la 30.000 de capete s-a ajuns recent la 300.000 de exemplare. Efectivele acestor animale deosebite au crescut inclusiv în Franţa şi Ungaria”, susţine Ioan Cherecheş, unul dintre specialiştii care studiază această specie.

Nu prea ştim să apreciem ceea ce avem mai bun

Potrivit specialistului de la OARZ, cauza care a stat la baza scăderii numărului de bubaline se referă în primul rând la lipsa unor programe pentru stimularea creşterii bivoliţelor, a unor stimulente financiare pentru furnizorii de lapte, dar şi la îmbătrânirea populaţiei din mediul rural. Subvenţia pe cap de animal nu s-a alocat decât din 2013. Gospodarii au schimbat bivoliţele cu vacile, pentru că primeau subvenţii. Apoi, laptele de bivoliţă are grăsime de 8 - 9 la sută, faţă de cel de vacă, cu grăsime 3 - 4 la sută. Cu toate acestea, procesatorii îl achiziţionează la preţul laptelui de vacă. “Din păcate, noi nu ştim să apreciem ceea ce avem mai bun, şi o fac alţii. Mii de bubaline din ţara noastră au ajuns în ferme din Anglia si Italia, iar din laptele lor se obţine celebra mozarella”, a spus Cherecheş.

Sălajul este primul pe ţară la creşterea bivolilor

Bivoli în tot judeţul

Că încet, încet se revigorează sectorul bubaline o spune şi numărul crescătorilor şi numărul animalelor din Sălaj. În Buciumi, de pildă, sunt peste 60 de deţinători de bubaline. Dan Pavel are în poiată 10 capete de bivol, Teodor Moroti are 14 capete, iar cei mai mulţi gospodari deţin între unu şi cinci animale. Josin Luca din Trestia are un lot de 17 capete de bovine, Şandor Cătălin din Valcău de Jos deţine peste 40 de bivoli. Bivoli se mai cresc în comunele Bălan, Românaşi, Agrij şi mai răzleţe găsim aceste animale prin Someş Odorhei, Dobrocina, Gârbou sau Şimişna.

Ferma de bivoli a primarului

Tot peste 40 de capete de bivoli are şi Simion Rogoz, primarul comunei Zalha. El a lăsat munca de inspector la bancă pentru a-şi împlini visul, adică pentru a-şi înfiinţa o fermă de bivoli. Prin 2001, Simion Rogoz a cumpărat un grajd de la fostul CAP. Baronul de la Zalha, cum îi spun sătenii, ne spune că a început afacerea, adică ferma pe care o deţine el şi familia, cu şase bivoli, iar în momentul de faţă are 42 de bucăţi, din care 26 sunt cu lapte. În funcţie de perioadă, familia Rogoz adună între 25 şi 50 de litri de lapte pe zi. Cum Zalha este în categoria comunelor defavorizate, crescătorii de bivoli de aici primesc, în afară de subvenţie, şi 187 de euro pe cap de animal. Cum aparat de muls nu are, familia Rogoz e pe baricade de dimineaţa până seara. Primarul Simion Rogoz spune că “merită să ai o fermă de animale la ţară, deşi truda nu ţi-o recunoaşte nimeni”.

Vizualizari 3828
Comentarii articol

locuri sigure>

in 6 Noiembrie 2014 15:13

Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: iuliasimonacaprarin@gmail.com

>

in 9 Noiembrie 2014 20:32

Oricum este un judet plin de BOI, pardon, berbeci...

>

in 13 Noiembrie 2014 10:30

...mai ales pe la G.S!...

lapte>

in 23 Martie 2016 7:45

In text se spune ca respectivul are 26 bivolite pe lapte si aduna zilnic intre 25 si 50 litri de lapte.. La un calcul ff simplu reiese ca media pe animal este intre 1 si 2 litri..!!! Ori e o greseala.. ori respectivul are capre..!!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.