SondajRSS Feed

Şapte comune nu au medic de familie. In alte şapte comune şi in două oraşe nu sunt destui medici

Sistemul medical din judeţul Sălaj are găuri mai ceva ca un şvaiţer

16 Martie 2017

La Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a avut loc ieri şedinţa Comitetului consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, la care şi-a făcut prezenţa noul prefect al judeţului Florin Florian. "n cadrul şedinţei, directorul executiv al Direcţiei pentru Sănătate Publică, Ligia Marincaş, a prezentat o informare privind starea sistemului medical la nivel de judeţ.
Asistenţa medicală primară în judeţ este asigurată de 117 cabinete ale medicilor de familie, din care 55 în mediul urban şi 62 în mediul rural.
De precizat că la ora actuală există în continuare un grav deficit de medici de familie. Şapte comune nu au medic - Benesat, Coşei, Lozna, Treznea, Zalha, Zimbor şi Gârbou -, iar alte şapte comune au deficit de medici de familie - Almaşu, Ip, Măerişte, Sîg, Surduc, Valcău de Jos, Bălan. Şi două dintre cele patru oraşe ale judeţului (Şimleu Silvaniei şi Jibou) au deficit de medici de familie.
Cât despre centrele de permanenţă, acestea sunt în număr de patru în judeţ. La Zalău s-a înfiinţat centrul în 2011, din cauză că la Urgenţa Spitalului Judeţean există o singură linie de gardă supraaglomerată. Centrul deserveşte bazinul Spitalului Judeţean de Urgenţe Zalău, cu o populaţie de peste 65.000 de locuitori.
La Cehu Silvaniei centrul de permanenţă s-a înfiinţat în locaţia unde un spital s-a transformat în cămin pentru persoane vârstnice. Deserveşte patru localităţi, cu o populaţie de peste 15.000 de locuitori.
Centrul de permanenţă din Crasna deserveşte şase comune, cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, iar cel din Hida deserveşte opt comune cu o populaţie de peste 17.000 de locuitori.

Peste 70.000 de cazuri la Urgenţă anul trecut

Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată prin Serviciul judeţean de Ambulanţă cu sediul în Zalău şi cu patru substaţii în oraşele Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Jibou şi comuna Crasna.
Unitatea de primiri urgenţe UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean Zalău are trei subunităţi SMURD

Sistemul medical din judeţul Sălaj are găuri mai ceva ca un şvaiţer
la unităţile de pompieri din Şimleu Silvaniei, Ileanda şi Nuşfalău. Au fost consultaţi şi trataţi în asistenţa medicală de urgenţă, în anul 2016, 70.740 de pacienţi. Este interesant de văzut raportul acestor cazuri faţă de populaţia judeţului, de 217.000 de locuitori, conform recensământului

Puţină asistenţă medicală comunitară

Asistenţa medicală comunitară are drept scop îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin asigurarea echitabilă a accesului la servicii de sănătate a tuturor persoanelor din fiecare comunitate, indiferent de statutul socio-economic, nivelul de educaţie, amplasarea acesteia în mediul (rural sau urban) sau distanţa faţă de servicii medicale.
Beneficiarii serviciilor de asistenţă medicală comunitară sunt cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural. "n judeţul Sălaj sunt şase mediatori sanitari (Agrij, Almaşu, Crasna, Nuşfalău, Sîg, Zalău) şi 27 de asistenţi medicali comunitari.

Know-how elveţian la Plopiş şi la Meseşeni

Ligia Marincaş a prezentat şi Programul de cooperare elveţiano-român - Fondul de reformă în probleme de sănătate. "n cadrul acestui program există două proiecte în judeţul Sălaj: Calitate şi echitate în servicii integrate medico-sociale la Plopiş şi Centrul comunitar de asistenţă integrată medico-socială la Meseşenii de Jos. Aceste proiecte au rolul de a îmbunătăţi accesul la serviciile sociale şi de sănătate şi de a crea un model funcţional de servicii sociale şi de sănătate integrate şi gestionate la nivel local.

Vizualizari 2326
Comentarii articol

>

in 16 Martie 2017 1:09

Astora din sistemul medical li s-au tot marit salariile insa "trateaza" pacientii cu aceeasi atitudine de indiferenta.

vrem spitale, nu catedrale ! >

in 16 Martie 2017 9:47

ce medici, ce cabinet medicale mai vreti ? mergeti la biserica si la popii ! caci de acelea avem destule, pentru ele se gasesc bani intodeauna ! nu avem bani sa platim medici si asistente, dar platim popii cate 3-4 pe o biserica si mai si platim PERSONAL NECLERICAL ! un fel de frecatori de menta si tras clopote, slugile popilor !

>

in 16 Martie 2017 10:23

>

in 16 Martie 2017 11:43

DE UNDE BANI DE SPITALE, CAND DOAR IN BUCURESTI S-AU CHELTUIT 600 MILIOANE DE EURO PENTRU PANSELUTE? IAR SECURISTU` DA ANUAL MILIOANE LA BISERICI, CA ACOLO NU SE BAGA CURTEA DE CONTURI.

multumiri>

in 16 Martie 2017 11:44

multumim din inima psd ului conducator ,tov. tibisor si boilor ce i voteaza la greu de 26 ani...

>

in 16 Martie 2017 12:22

Personalul existent, medici , asistente, si portar se comporta foarte urat cu pacientii, uita ca si pacientii au drepturi, uita ca si ei pot deveni oricand pacienti.Suntem nevoiti sa plecam afara pentru an e trata, chiar si in cazul urgentelor. URGENTA ESTE CATASTROFA.

>

in 16 Martie 2017 12:46

Recomand echipei manageriale a Spitalului judetean Salaj, echipa cu rezultate bune si foarte bune in realizarea proiectului de modernizare a Spitalului, sa se implice in proiecte de formare profesionala si trainuirea personalului de la medici la infirmieri. Sunt sectii unde nu au cele mai elementare notiuni de comunicare cu bolnavii sau insotitorii si poate nu este doar vina lor in exclusivitate. Sa daruiesti bolnavului un zambet, o speranta, nu costa.Sa-i vorbesti frumos si sa-i explici pacientului sau insotitorului, inca de la receptie sau poarta, conteaza mult.Degeaba s-a investit in cladire daca nu se investeste si in resursa umana, vorba romanului, ,, omul sfinteste locul,,.

>

in 16 Martie 2017 13:00

avem biserici, in fiecare biserica cate 2-3-4 preoti! dar nu avem bani pentru scoli si spitale !!!!! un popa castiga mai mult ca un doctor !!! avem biserici mai multe ca spitale si dispensare !! avem preoti mai multi ca si doctori !

pt.13:00>

in 16 Martie 2017 15:07

amu ce vrei si tu??? noi romanii o s o ducem in viata de apoi,alti europeni o duc bine n viata pe pamant...cu doua nu se poate...

ps 13:00>

in 16 Martie 2017 15:08

o s o ducem bine...SCUZE

pt 12:46>

in 16 Martie 2017 16:38

cat timp spitalele raman in administratie publica, atata timp vei astepta degeaba zambetele personalului medical.

>

in 16 Martie 2017 18:25

ar trebuie un doctor la 2/3 comune la cat de, depopulate sunt satele din Salaj, sa nu mai zicem ca si primarii ar trebui la 2/3 comune ... sa ti primarii pentru cateva sute de persoane mi se pare o prostie si o lipsa de organizare

Oferta pentru toti in anul 2017.>

in 23 Martie 2017 21:14

Oferta pentru toti in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: teodorateo56@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.