Sistemul de canalizare din Crişeni, o „poveste de groază” cu final fericit

1
907

Una dintre cele mai bogate comune al judeţului, Crişeni, a trăit în ultimii ani o adevărată „poveste de groază” în ceea ce priveşte o parte elementară a infrastructurii  – canalizarea.

Comuna ce este practic o prelungire a Zalăului a demarat lucrările de realizare a canalizării încă din anul 2007, însă neseriozitatea firmei care trebuie să realizeze proiectul a făcut ca ele să fie oprite în 2011, iar mai apoi abandonate pentru câţiva ani, în condiţiile în care chiar şi pentru ce se făcuse existau numeroase deficienţe şi neconformităţi.

După preluarea mandatului de primar, în 2016, Călin Morar a repus pe tapet acest proiect, mai întâi prin realizarea, cu ajutorul unor specialişti în domeniu, a unei expertize tehnice, ce a scos la lumină multe neconformităţi şi lucrări de proastă calitate, ce presupuneau o sumă foarte mare pentru remedierea lor.

Administraţia locală din Crişeni a fost la un pas de ajunge în instanţă cu firma ce trebuia să execute proiectul, însă o vizită şi o discuţie a conducerii primăriei cu ambasadorul Kazahstanului în România a reuşit să repună lucrurile pe un făgaş normal. De ce o discuţie cu un oficial a Kazahstanului? Pentru că firma este o companie de stat din ţara respectivă.

În cele din urmă, s-a reuşit semnarea unui protocol cu constructorul, care a efectuat remedieri ale unor defecţiuni în valoare totală de peste un milion de lei, lucrări finalizate în noiembrie 2019.

Deoarece respectiva firmă făcuse doar 70% din lucrări, primăria a realizat un nou proiect tehnic, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a sistemului de canalizare din comună. Valoarea acestor lucrări este de circa 2,7 milioane de lei, sumă asigurată de la bugetul de stat. Potrivit primarului comunei Crişeni, Călin Morar, ordinul de începere a lucrărilor s-a emis în luna august, termenul de finalizare fiind 30 noiembrie 2020.

O „poveste de groază” ce a ajuns, prin strădania administraţiei locale, la un final fericit.

De fapt, nu chiar la final, pentru că în prezent este depus un studiu de fezabilitate la Compania Naţională de Investiţii, de la care se speră obţinerea unei finanţări pentru o  a doua etapă, privind extinderea şi realizarea branşamentelor de canalizare pentru satele Crişeni, Gârceiu şi Cristur.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.