Sindicatele cer ca Europa să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile

1
261

Te-ai gândit cum ar fi să lucrezi patru zile pe săptămână, în loc de cinci? Ei bine, ideea fostului cancelar John McDonnel, a politicienilor de stânga și a sindicaliștilor din întreaga Europă s-ar putea să te bucure.

Aceștia susțin că Marea Britanie, Germania, Spania dar și alte țări ar trebui să treacă la o săptămână de lucru patru zile pentru a-și ajuta economiile să-și revină după pandemia de Coronavirus. Săptămâna de lucru de 4 zile ar ajuta la rezolvarea consecințelor economice generate de pandemie, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez și altor lideri europeni.

Scrisoarea a evidențiat faptul că mai puține ore de lucru ar salva locuri de muncă, ar oferi „oportunitatea” de a regândi „tiparul de lucru” și de a contribui la reducerea consumului de energie, toate acestea având un impact pozitiv și în eforturile de combatere a crizei climatice. „De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză și recesiune economică. Pentru progresul civilizației, a sosit momentul de a profita de această oportunitate și de a merge către săptămâna redusă de lucru”, se precizează în scrisoare.

Aceste propuneri de instituire a săptămânii de lucru de patru zile au generat creșterea interesului unor companii care afirmă că această măsură a dus la creșterea productivității și la o mai bună sănătate mintală a angajaților. Un studiu recent realizat în Marea Britanie indică faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea în jur de 500.000 de noi locuri de muncă și ar ajuta la limitarea creșterii ratei șomajului în următoarele luni. Conform aceluiași studiu, pandemia de Covid-19 cu care se confruntă întreaga planetă accelerează adoptarea acestei idei, majoritatea beneficiilor acestui program suprapunându-se, teoretic, cu avantajele telemuncii (munca de acasă).

În același timp, ideea este respinsă ferm de către unele grupuri de business și politicieni de centru dreapta. În opinia lor, „oficializarea unei săptămâni de lucru de patru zile ar fi un pas în direcția greșită”. De asemenea, economiștii de centru dreapta cred că munca mai puțină ar afecta și nivelul de trai al angajaților.

1 COMENTARIU

  1. Da,da.Michelin si Tenaris le cer angajatilor prezenta si in week-end.Cre’ca de abia asteapta asta cu 4 zile pe saptamana.Scuze.Acu observai ca sindicatele respective cer asta doar penetru o anumita parte a Europei.Bananierii nu se pun.Ei isi vor sacrifica totul ca sa le mearga bine celor din tarile cu apa calda.Ca aia au sindicate.Ale noastre…

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.