SondajRSS Feed

Surpriza in sistemul medical – majorarile salariale inseamna pentru unii angajati bani mai putini

Sindicalistii salajeni din sanatate negociaza cu conducerea Spitalului Judetean pe bazele haotice puse la dispozitie de guvernanti

4 Aprilie 2018

De frica protestelor de amploare "promise" de sindicalistii din sanatate, guvernul incearca sa imblanzeasca spiritele. E cam greu, pentru ca i-au prostit pe angajatii din sanatate sa astepte un an mariri salariale despre care guvernul spunea ca vor fi colosale, iar acum, cand a venit scadenta, la 1 martie, guvernul n-are de unde; ba nici nu s-a priceput sa dreaga minciuna si a iesit un talmes-balmes din care unii se salariati din sistemul medical se aleg cu venituri micsorate. 

S-au marit salariile, dar sporurile au fost plafonate drastic. Guvernul incearca jonglerii, dar nu-i iese. Mai nou, guvernantii le-au prezentat-o sindicalistilor pe aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Regulamentul-cadru pentru acordarea sporurilor aprobat joi stabileste locurile de munca, categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor in Sanatate si asistenta sociala. Dar Legea salarizarii ramane aceeasi si prevede un nivel maxim al sporurilor acordate in sistemul sanitar si de asistenta sociala de 30 la suta din suma salariilor de baza.
Liderul sindicatului Sanitas din Salaj, Chelement Hodis, ne spunea ieri, dupa intalnirea dintre sindicalisti si conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ca plafonarea sporurilor ramane o mare nemultumire, in timp ce Liliana Neaga, managerul spitalului, afirma ca se va incadra in 30 la suta din cuantumul care-i revine spitalului, stabilit de ordonatorul principal de credite, in cazul de fata Consiliul Judetean Salaj, care il administreaza.

Doua comisii vor stabili care angajati
iau sporuri mari si care se ling pe bot

Dar iata cum arata anexele 1-9 din regulamentul-cadru aprobat, care stabilesc procentele diferentiate pe locuri de munca si categorii de personal in functie de conditiile specifice aferente fiecarui loc de munca. Pentru ca unii salariati sa poata lua sporuri de maxim 85 la suta, altii, multi, vor avea sporuri de 5 la suta, ca per ansamblu totalul sporurilor sa fie de maxim 30 la suta din bugetul de salarii.
Locurile cu conditii periculoase au un spor intre 15 si 25 la suta; locuri cu conditii deosebit de periculoase intre 35 pana la 85 la suta; locuri cu conditii periculoase sau vatamatoare 5 pana la 15 la suta; locuri cu conditii grele de munca 10 pana la 15 la suta; personal care isi desfa

Sindicalistii salajeni din sanatate negociaza  cu conducerea Spitalului Judetean pe bazele haotice puse la dispozitie de guvernanti
soara activitatea cu surse de radiatii sau generatoare de radiatii, in conditii periculoase, pana la 30 la suta; personal care isi desfasoara activitatea in unitati sanitare cu specific deosebit 10 pana la 15 la suta; personal care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati izolate pana la 20 la suta; locuri cu conditii deosebite, cum ar fi stress sau risc 5 pana la 15 la suta; personal care isi desfasoara activitatea in unitatile de asistenta sociala cu sau fara cazare 7,5 pana la 75 la suta.
Locurile de munca, respectiv categoriile de personal si marimea concreta a sporurilor se stabilesc la nivelul fiecarui ordonator pricipal de credite, cu consultarea sindicatelor, sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor avand la baza buletinele de determinare prin expertizare la locul de munca. Cum birocratia infloreste si da pui, va veni o comisie care va inspecta locurile de munca si va da verdictul. Apoi, dupa aceasta comisie externa va veni o alta comisie de la Directia pentru Sanatate Publica, care va stabili conditiile de munca pentru fiecare categorie de salariati. Toata aceasta poveste va dura cateva saptamani, este de parere Ligia Marincas, directorul DSP.

Vine ziua de salariu si inca e harababura

In data de 15 aprilie, angajatii din sanatate iau salariile. Salariile acelea majorate, cu care se bat in piept guvernantii, asteptate de mai bine de un an. Cu sporurile taiate, cu contributiile sociale la angajat, liderul sindical Chelement Hodis spune ca unii dintre angajati vor duce acasa salarii mai mici decat inainte de majorare.
Iar discutiile despre sporuri abia au inceput. Inca nu se stie cum vor fi aplicate sporurile. Aplicarea lor dupa regulamentul-cadru recent aprobat vor crea imense nemultumiri in randul angajatilor din sistemul sanitar. Greu de crezut ca pana in data de salariu lucrurile vor fi clare.

 

Vizualizari 3103
Comentarii articol

>

in 4 Aprilie 2018 2:40

Un ministru (Olguta Vasilescu) cu pregătirea și experiența profesionala aproape nule nu poate să iasa, decât haos.

Lupul schimba parul,dar naravul,ba.>

in 4 Aprilie 2018 8:13

D-na Neaga,vedeti ca se ia in continuare spaga pt cea mai mica operatie in spital.Repetati-le zilnic ca cei care vin la spital platesc asigurari de sanatate,nu au bani pentru spaga,ca cei care au, merg la Cluj la spital.

>

in 4 Aprilie 2018 10:13

nu merita salarii mari,oricat le ar da de spaga nu se lipsesc,fara bani de dat nu ai ce cauta la spital,niste fiinte fara Dumnezeu,banul este stapanul lor,rusine sa va fie,poti muri pana ai rand sa ti faci ceva investigatii.La analize laborator nu te programeaza decat peste o luna,doua daca nu le dai ceva,la fel si cu alte investigatii[spun nu sunt bani,dar banii nostri unde s?

>

in 4 Aprilie 2018 13:23

Sunt doctori tineri la Cluj care nu primesc spaga pentru operatii, caz real. Generatia comunista inca ne apasa.

>

in 4 Aprilie 2018 16:04

mariri de salarii pt ce ? veniti in sistemul privat, va faceti clinici,cabinete si puneti ce tarife doriti. de ce trebuie sa va dam mila? in privat nu va place sa lucrati, putorilor.

>

in 4 Aprilie 2018 16:06

hopa ! macelarii si veterinarii vor salarii marite? pentru felul nepoliticos in care trateaza pacientii si lipsa totala de profesionalism? la spitalul judetean nu exsista medici, exista doar rebuturi refuzate la export care nu s-au descurcat in mediul privat.

>

in 4 Aprilie 2018 16:06

hopa ! macelarii si veterinarii vor salarii marite? pentru felul nepoliticos in care trateaza pacientii si lipsa totala de profesionalism? la spitalul judetean nu exsista medici, exista doar rebuturi refuzate la export care nu s-au descurcat in mediul privat.

>

in 4 Aprilie 2018 16:07

Cine a trecut pe la urgenta sau cine a fost operat stie cum sta treaba. Nu dai spaga, mori.

>

in 4 Aprilie 2018 16:44

In orice caz, observ ca oameni frustrati posteaza numai la articol! Oameni buni, invatati si voi sau daca e tarziu puneti copilasii langa carte, nu la telefon! Ca sa ajungeti si voi "macelari" si "spagari" cum cred altii!!! Invidia romanului e mare intodeauna!!!

>

in 4 Aprilie 2018 18:57

Clar că bună ziua.In spitalul din Zalău nu poți intra dacă nu dai șpagă.Au salarii...mari cât casa poporului,dar tot nemulțumiți sunt.Gunoaie sovietice,de care noi nu mai scăpăm.\r\n

>

in 4 Aprilie 2018 19:25

mai sunt medici care cred ca au probleme psihice

>

in 4 Aprilie 2018 21:09

TOATE COMENTARIILE ARATA CA SE CERE SI SE IA SPAGA IN SPITALUL JUDETEAN ZALAU.NU ASTEPTAM SA FACA CEVA REPREZENTANTII ALESI AI SALAJULUI NOSA,POP GHE,MARC,CIUNT SAU COMA,SA-I APERE PE OAMENII SIMPLI,DAR ALTE AUTORITATI AR TREBUI SA-SI FACA DATORIA SI SA STOPEZE ACESTE PRACTICI URATE CARE AFECTEAZA SOCIETATEA.[NOROC PE OAMENI CA A MURIT POP PETRU CA I-A JECMANIT O VIATA PE PACIENTI]

>

in 4 Aprilie 2018 21:36

Nu cere nimeni spaga in spitale.Oamenii isi arata recunostinta pasand cate un plic unde trebuie.Salariile doctorilor sunt doar simbolice de aceea isi complecteaza veniturile.Spaga va disparea cand va disparea spitalul.

>

in 7 Aprilie 2018 8:29

Anual facultatile de medicina organizeaza admiteri. Pentru cei nemultumiti de medici : invatati si voi, dati examene, faceti 6 ani de facultate si 5-6 de rezidentiat( pe banii familiilor voastre) si tratati- va voi mai bine decat o fac ei! Faceti voi garda toata noaptea, apoi lucrati programul normal fara sa dormiti si zambiti voi larg celor care vin beti, nespalati, needucati( si de cele mai multe ori si neasigurati) sa fie consultati! Paste fericit tuturor medicilor si pacientilor!

Loan Offer>

in 10 Aprilie 2018 19:18

\r\nDo You Seek Funds To Pay Off Credits and Debts? { FIFOCapitals@gmail.com } Is Here To Put A Stop To Your Financial Problems. We Offer All Kinds Of Loan (Personal Loan, Commercial Loan, etc.) We Give Out Loan With An Interest Rate Of 1.00%. Interested Applicants Should Contact Us Via Email: FIFOCapitals@gmail.com \r\n\r\nPlease Fill the Application Form Below:\r\n- Complete Name:\r\n- Loan Amount Needed:\r\n- Loan Duration:\r\n- Purpose Of Loan:\r\n- City / Country:\r\n- Telephone:\r\n- How Did You Hear About Us:\r\n\r\nIf You Are Interested To Get A Loan Then Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us via email: FIFOCapitals@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.