SondajRSS Feed

Banii de investitii ai orasului de sub Magura se vor duce, la comanda guvernului PSD - ALDE, pe asistenta sociala

Simleu Silvaniei primeste anul acesta de la Guvern o teapa de milioane

22 Februarie 2019

"Astazi stiu doar ca daca Guvernul ne da cheltuielile cu asistenta sociala am o gaura de 3 milioane lei in buget. Nu stiu daca cele trei milioane vor fi compensate prin alocari de fonduri. Abia cand vad bugetul judetului si expunerea de motive, atunci pot sa imi dau seama. Pentru mine e foarte clar cati bani primesc din cotele defalcate din impozitul pe venit si pe profit. Lucrurile sunt clare, dar nu stiu in ce masura se compenseaza de la Guvern aceste cheltuielicu asitenta sociala. Anul trecut, raportat la numarul de locuitori, Simleu Silvaniei a incasat 5.832.000 de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit si pe profit. Daca un simleuan a platit 100 de lei impozit la stat, 43 de lei s-au intors la Primaria Simleu. Anul acesta, prin cei 60 la suta pe care ni-i da, Guvernul estimeaza ca Simleul ca va incasa din impozitele platite de angajati suma de 7.700.000 de lei. Asta insemna o crestere de 1.900.000 de lei, dar cheltuiala cu asistenta sociala este de 3 milioane de lei, deci automat avem o gaura de 1.100.000 de lei. Daca nu cumva aceasta gaura nu va fi compensata intr-un anumit fel. Pentru ca daca ma uit pe propunerile primite de Asociatia Oraselor din Romania de la Guvern, scrie orasul Simleu Silvaniei zero. In acest moment, daca lucrurile nu se fac intr-un anumit fel, gaura e clara, de 1.100.000 lei. Noi deja lucram de cel putin doua luni, pana la aprobarea bugetului, pe sistemul vechi si categoric vom lua 43 la suta din Impozitul pe Venit, nu 60 la suta, pentru ca nu se va da retroactiv. Orice cost suplimentar va duce automat la scaderea bugetului pentru investitii, adica vom face mai putine invetitii in anul 2019. Noi reusim sa facem investitii anuale din surse proprii cam de un milion de euro", ne-a declarat primarul Septimiu Turcas.

Fondurile europene sunt in Simleu
singura sansa pentru investitii

"Proiecte pe fonduri europene sunt separate de bugetul propriu si au asigurate confinantarile necesare pentru a le putea executa. Acesta-i norocul nostru, ca am atras fonduri europene si ne facem treaba prin aceste proiecte finantate de UE, la care noi trebuie sa cofinantam cu 2 la suta din valoarea totala. Practic, noi, anul acesta ne vom mobiliza sa cofinantam proiectele europene si sa mai facem anumite lucrari in masura in care vom avea bani la buget.
Avem un contract semnat pentru un proiect cu finantare europeana "Cresterea eficientei energetice la Colegiul National Simion Barnutiu" (liceul economic), cu o valoare de 2.592.000 de lei. Acest proiect a fost semnat cu ADR N-V; noi suntem aproape gata cu proiectul final si vom intra in procedura de licitatie. Consider ca anul acesta trebuie sa se finalizeze.
Avem alte trei proiecte la care am fost selectati pentru finantare si urmeaza ca in perioada urmatoare sa semnam contractele de finantare la ADR N-V. Este vorba de doua proiecte ce vizeaza Spitalulu Orasenesc din Simleu - "Cresterea eficientei enrgetice la Spitalul Orasenesc Simleu", cu o valoare totala de 13.028.000 de lei; si alt proiect vizeaza dotarea ambulatoriului cu aparatura medicala de ultima generatie, plus un Computer Tomograf, proiect cu o valoare de 8.900.000 de lei. Modernizarea internatului de la Liceul Ioan Osian, adica vom face acolo un internat modern mobilat si utilat, proiect cu o valoare de 7.500,000 de lei", spune primarul Turcas.

Pentru modernizari la doua gradinite,
un complex multifunctional nou
si modernizarea iluminatul public
se asteapta tot finantare europeana

"Alte doua proiecte se afla in etapa de evaluare la ADR N-V si vizeaza extindere, reabilitarea si modernizarea a doua gradinite cu pro

Simleu Silvaniei primeste anul acesta  de la Guvern o teapa de milioane
gram prelungit - 5,3 milioane lei pentru Gradinita nr. 2 si 5,7 milioane de lei la Gradinita nr. 3. Prin implementarea acestor proiecte vor fi create conditii mai bune pentru circa 400 de copii care frecventeaza cele doua unitati de invatamant prescolare.
Proiectul "Complex Multifunctional Magura", cu o valoare de 22 milioane de lei, a fost admis la evaluarea tehnico-financiara, adica avem punctajul si stam la coada, pentru ca finantarea este pe regula primul venit primul servit si deja au fost finantate 5 proiecte; speram sa intram si noi in urmatoarea etapa. Prin acest proiect se vor realiza un parc nou in oras si doua cladiri vor fi reabilitate complet - fostul spital al doctorului Ioan Puscas si Spitalul de Contagioase.
Ultimul proiect pe fonduri europene depus de Primaria Simleu este "Modernizare iluminat public", cu o valoare de 9.200.000 euro. Proiectul a fost inregistrat si asteptam sa intre pe circuitul normal. Prin proiect vom interveni pe protiunea cuprinsa de la parcul central pana la sinagoga, toate retele de cabluri de pe stalpi intra in pamant si va fi montat iluminat nou ornamental pe led. Tot prin acest proiect vom schimba toate becurile din tot orasul pe led, cam aproximativ 1.500 de becuri led noi.
Pentru proiectele semnate si pentru cele care vor urma sa le semnam avem asigurata cofinantarea din banii de investitii", explica primarul.

Primaria Simleu Silvaniei i-a un credit
de 2 milioane de euro pentru a construi
Piata Agroalimentara noua

"Voi face un credit pentru construirea Piatei Agroalimentare Simleu, cu o valoare de aproximativ 2 milioane euro, cosntructie ce va fi executata pe vechiul amplasament al actualei piete. Nu am gasit nicio posibilitate de finantare si vom fi obligati sa facem credit pentru ca piata este dezastruoasa la cum arata acum si trebuie sa facem ceva. Construirea noii piete trebuia inceputa de anul trecut, dar vom incepe anul acesta", spune primaul Septimiu Turcas.
Potrivit lui Septimiu Turcas, locul care astazi gazduieste Piata Agroalimentara din Simleu Silvanie se întinde pe o suprafata de trei ari, iar Primaria are în plan ca anul acesta sa demareze lucrari de amenajare peisagistica care sa fie în concordanta cu contextul istoric pe care-l ofera Cetatea Bathory din imediata vecinatate. Asa ca piata va dobândi în urma modernizarii un aspect placut, rustic, în stil vechi, care sa fie în concordanta cu cetatea din imediata apropiere.

Asociatia Oraselor din Romania
este nemultumita de negocierile
purtate cu Guvernul

"Asociatia Oraselor din Romania, din care fac parte toate orasele din Romania, este o structura care incearca sa ne reprezinte si sa negocieze cu Guvernul pentru noi. Avem intalniri, schimbam pareri, aflam idei noi de proiecte.
Asociatia Oraselor este nemultumita, pentru ca initial s-a negociat o suma minima de 1.200 lei pentru fiecare locuitor din oras, dar nu s-au mai tinut de cuvant reprezentantii Guvernului. Acum, guvernantii vor sa acorde doar 1.000 de lei pentru fiecare locuitor de la comune; in rest, la orase, nimic", ne-a declarat ieri primarul Simleului, Septimiu Turcas.

Vizualizari 3906
Comentarii articol

>

in 22 Februarie 2019 2:50

Simleul Silvaniei, cu exceptia parcului nu are nimic deosebit fata de o comuna

>

in 22 Februarie 2019 4:05

Titlu gresit, banii de investitii se duc pe salariile dublate ale celor in primaries !

>

in 22 Februarie 2019 6:49

Oricum tara se de populează ce va agitați atâta? Bătrânii mor pe capete., tinerii pleacă din tara. Voi nu vedeți ca tinerilor ni le mai pasa și nu își pun mintea cu voi politicienii prosti? Ba mai mult este și multa prostie și la. Oamenii de rand care crezând ca dacă au o mașină trăsnet și un TV Led au ajuns împliniți. Dureros, dar cum e societatea în majoritate asa sunt și cei care conduc. Singur sunt și excepții. Majoritatea insa e imorala și s-a abătut de la valorile umane ale vieții. Ne batem joc de noi și de viețile pierdute sacrificate ale înaintașilor.

>

in 22 Februarie 2019 6:49

Oricum tara se de populează ce va agitați atâta? Bătrânii mor pe capete., tinerii pleacă din tara. Voi nu vedeți ca tinerilor ni le mai pasa și nu își pun mintea cu voi politicienii prosti? Ba mai mult este și multa prostie și la. Oamenii de rand care crezând ca dacă au o mașină trăsnet și un TV Led au ajuns împliniți. Dureros, dar cum e societatea în majoritate asa sunt și cei care conduc. Singur sunt și excepții. Majoritatea insa e imorala și s-a abătut de la valorile umane ale vieții. Ne batem joc de noi și de viețile pierdute sacrificate ale înaintașilor.

>

in 22 Februarie 2019 8:03

Asa va trebuie daca nu ati votat PSD!

>

in 22 Februarie 2019 8:09

In subtitlu Simleu Silvaniei i-a un credit se scri corect ia un credit.

>

in 22 Februarie 2019 8:10

In subtitlu Simleu Silvaniei i-a un credit se scrie corect ia un credit.

>

in 22 Februarie 2019 8:18

Corect...ia un credit... și mai râdeți de Dancila

>

in 22 Februarie 2019 8:21

De ce la Șimleu nu se face un mall și se aud doar zvonuri? chiar nu avem unde sa mergem .

>

in 22 Februarie 2019 8:28

du-te la munca

>

in 22 Februarie 2019 9:19

Modernizarea internatului de la Liceul „Ioan Oșan” - 7,5 milioane lei. La internatul acela nu stau nici 50 de elevi. Da' contractu-i gras, nu-i așa?\r\n

Simplu. Reduceti numarul asistatilor!>

in 22 Februarie 2019 9:26

Sa mai reduca primarii numarul asistatilor social si asa vor reduce cheltuielile. A, dar lor nu le convine solutia asta, pentru ca pierd voturi.

>

in 22 Februarie 2019 9:35

PSD-erbedei o adunătură de Rebuturi Toxice.

>

in 22 Februarie 2019 9:43

daca aveam pe primarul psd gutu...pe fiecare strada era obligatoriu o crisma...si arata orasul ca zalaul..mizerabil,murdar si vai de scula lui de municipiu

>

in 22 Februarie 2019 10:22

daca va trebuit votul tiganilor-amu achitati factura !!!

>

in 22 Februarie 2019 10:34

Baga propaganda ungure, banii i.ai luat

>

in 22 Februarie 2019 10:39

Drumurile incep sa arate îngrozitor ...asfaltul crapă zici că a fost turnat de 10 ani.La 10 m apare o groapă,sau cineva a spart drumul ,dar nu l.a reparat cum trebuie.Santuri nu exista,intra apa în curți.Nu trebuiau făcute și podețe ? întreb și eu că în multe localități sunt.

>

in 22 Februarie 2019 11:05

Alooooo cel de la 9 si 26 are dreptate !!!!! smecheri de primary vorbesc in plus ! functia lor este data de cei asistati !!!

>

in 22 Februarie 2019 11:07

simleu si-a luat teapa de cand s-a pus asta primar !

>

in 22 Februarie 2019 11:23

Se aude ca in Oradea au aparut OAMENI SALBATICI!!! sa ne bucuram ca nu au aparut si in Simleu!\r\n ERATA; de nationalitate romana!!!

>

in 22 Februarie 2019 11:47

De cîți ani e primar ăsta? Piața de Evul Mediu din Șimleu așa a fost și așa a rămas de cînd este el primar. Am văzut multe comune cu piață modernă, nu dărăpănătura din așa-numitul „oraș” Șimleu.

>

in 22 Februarie 2019 16:20

Daca il votati tot la 4 ani. Aveti ce meritati. Sau.....poate asta va doriti. Zambiti....maine o sa fie si mai rau. Numai bine.....

>

in 22 Februarie 2019 17:23

Strangeti surubul. Reduceti cheltuielile cu personalul si dupa mai vorbiti, mai va plangeti.

>

in 22 Februarie 2019 18:33

Piata -bani aruncati auzi 2 mil E /3 ari de creneluri ,turnulete,o sa vina Bathory cu ceapa din tara lui pentru ca pericinanii o vand cu 5-6 ron/kg.... investitie fara rost .Se stia ca o gramada de bani merg pe ajutoare in Pusta,ca se angajeaza functionari pe banda, foame mare de voturi ,disperare , sa fie ales ca banii vin dupa in buzunarul bulibasului.

>

in 22 Februarie 2019 19:06

A facut bine Guvernul ca a lasat cheltuielilecu asistenta social la primari pentru ca pana acum si-au batut joc de banii statului alocand ajutoare sociale la majoritatea tiganilor, desi o duc mai bine ca majoritatea locuitorilor, mai mult,le-a facut si birou pentru intocmirea dosarelor ca sa nu faca eforturi prea mari,na-i facut altceva decat ai incurajat nemunca, mizeria si dezordinea ai adus teroarea in oras cu tiganii tai, ai facut un abuz incredibil care iti va expoada in fata.

>

in 22 Februarie 2019 19:20

Nu aveti bani de investitii pentru ca v -ati marit salariile cu nerusinare. Numarul de locuitori ai orasului scade continuu, iar angajatii din primarie sunt in numar tot mai mare.

>

in 22 Februarie 2019 19:46

„Șimneu” arată f.f.f. frumos: e plin de ciori, pîrîul Crasna e plin de un an de trunchiuri de copaci rupți de furtună, piața e un adevărat muzeu de antichități în aer liber, cele două punți - adevărate opere de artă ambientală ale secolului trecut, străzi de „oraș” fără trotuare, aleea de pe malul Crasnei amenajată pe jumătate, zone întregi din jurul blocurilor lăsate în părăsire, neamenajate, chiar geamurile Primăriei cu lemnul crăpat și vopseaua scorojită etc. etc. Acestea țin de un bun gospodar. Sigur, s-au făcut și lucruri zis „bune” - festivaluri peste festivaluri (vreo 4-5 pe an la o localitate de cîteva mii de locuitori), s-au făcut inutile sensuri unice pe străzi centrale (din care cauză o bretea auto trece peste un trotuar, la Judecătorie), s-au pus niște pietroaie strîmbe aduse de prin Turcia vis-a-vis de Primărie...

>

in 23 Februarie 2019 0:47

Adunati-va datoriile de la tigani care sunt foarte mari, de ordinul zecilor de mii de ron/ familie si o sa aveti bani de ivestitii, dar nu faceti nimic in acest sens. Oare de ce?.Daca faceati demersurile pentru executare silita stiau si ei ca au si obligatii nu numai drepturi, reusind sa se faca si putina ordine,dar cum sa aplici niste reguli de minima civilizatie dupa ce te - ai bagat in satra lor .O vorba din popor spune " cu tiganii nu-ti faci de lucru". Bani aiurea merg si la Politia locala ca oricum este inutila, asa ca sursa de bani este vointa lipseste \r\n

>

in 23 Februarie 2019 7:28

Armata personala a primarilor este pol.locala in Simleu 17 bucati,oare de ce Oradea a renuntat la ei,biblioteca oraseneasca 7 bucati ciudate (se rup cu munca),Casa de Cultura 8 bucati ,dar no d-na secretara a schimbat functia nu si volumul de munca ,urbanism 9...si pana la 145 mai sunt,Un frumos proiect Centru Cultural alti taietori de frunza, alte cheltuieli anuale, dar no un bun gospodar chiverniseste banii asigurandu-si voturi si indicii de bunastare culturala a satului.Un nou parc in curtea spitalului ???

>

in 23 Februarie 2019 7:45

Nu sunt in stare sa intretina parcul din curtea spitalului mare,aleea mult laudata in 2 campanii este varza,parcul din centru praf,parcul din curtea cetatii paragina ,parcul de la posta jaf,parcul de la inserco(ai dus 3 banci sa vada prostimea ca se lucreaza),daca esti obsedat de aplauzele handralailor si gastelor de pe facebook,setea de PUTERE,daca ai fost sAf,magazioner la maturi asta faci si-n privat si la stat.

>

in 23 Februarie 2019 10:56

De ce Profi a plecat, iar Lidl nu mai vine? Orașul Hațeg, cu cîteva mii de locuitori mai puțini, are și Lidl și Billa și Penny, nu doar un Penny și o magherniță de Unicarm. Dați o raită cu Google Streetview să vedeți cum arată un orășel cu adevărat gospodărit, chiar și în România.

>

in 23 Februarie 2019 20:58

va fi cu psDERBEDEII ... comuna ZALAU, sat SIMLEU.

.>

in 24 Februarie 2019 1:00

Dam vina pe primari si pe salariile nesimtite, dar, sa nu uitam ca peste 10% din PIB merg pe asistenta sociala ! Corect, se dau pentru voturi, dar atata timp cat avem orbi care conduc si in acelasi timp avem invalizi care sunt chemati anual la comisie, nu prea avem ce comenta Ne meritam soarta. Pentru doi mici si o bere si eventual si o galeata. Astia suntem ...

>

in 24 Februarie 2019 8:10

Balustrada de pe malul Crasnei, se mai face ?

>

in 24 Februarie 2019 9:11

@01:00. Poate voi!

>

in 24 Februarie 2019 9:32

De 14 ani asistatii sociali sunt platiti de PD-lepre,PSD-cumeti,PNL-lepre la Simleu asa ca Nelutu dejaba ai facut masa campeneasca pentru ca ti-ai luat teapa de la prietenul tau.Salariile nu s-au marit nici angajari nu se fac de 10 ani,muncitorii nu lucreaza decat pe domeniul public,masinile primariei sunt parcate in fata primariei dupa orele de program,la biserica mergem cu masina unui angajat ,de mintit nu mintim ,fatarnici nu suntem,casa omului n-o stricam ,mita nu luam,gospodini sunteti,parc cu luminite aveti .Ce mai vreti? cel mai frumos si vibrant oras animat de colorati.

>

in 24 Februarie 2019 13:28

Am crezut că azi la biserica ortodoxă se vor strânge bani pentru Levente.Dar nu se.a întâmplat acest lucru.La toate bisericile s.au strâns bani.De ce la cea ortodoxă nu ???? Dezamăgitor și trist.

>

in 24 Februarie 2019 21:28

Sper sa ramana primar pana termina centura 2 : broscarie -badacin. Spor la treaba: asta nu trece prin poligon. \r\nS-ar mai fi de-un mandat: centura 3, broscarie-caramidarie-..nagyvarad

>

in 26 Februarie 2019 8:13

Piata aia nu are nici un rost sa bage atatia bani in ea. Sunt de acord cu modernizarea, dar nu cu o investitie enorma.\r\nCetatea Bathory ce stiti de ea? Se spunea acum cativa ani ca va fi reabilitata. Este o potentiala atractie turistica.\r\nDrumurile in oras sunt groaznice, pline de gropi si denivelari.\r\nIn oras este un praf imens, iti speli masina, in doua ore ai pelicula groasa de praf. \r\nAveti zeci de angajati in Primarie, jumatate sunt in plus.\r\nVa rugam frumos sa va implicati mai mult deoarece acest oras se degradeaza din pacate. Noi tinerii suntem nevoiti sa plecam in tari straine, deoarece in oras nu ne gasim de lucru, sau chiar daca ne gasim, nu este un oras frumos, nu ne simtim bine in el, e plin ce ciori si de mizerie.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.