Muncim 174 de zile pe an doar pentru stat

Un salariat roman a muncit anul trecut 174 de zile, din cele 365, doar pentru a putea chita impozitele catre stat. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic din Bruxelles, preluat de Hotnews, care arata ca 46,69 la suta din venitul nostru brut il reprezinta taxele care trebuie platite la stat luna de luna. 

Pornind de la datele acestui studiu, contatam ca un roman munceste, din 1 ianuarie pana in 20 iunie, doar pentru a plati taxele. De altfel, Institutul Economic din Bruxelles numeste ziua de 20 iunie “Tax Liberation Day” (Ziua elibararii de taxe).
Rata efectiva de impozitare practicata in Romania ne claseaza pe locul 8 in Uniunea Europeana in randul celor 28 de state. “naintea Romaniei se afla Franta, unde cota efectiva de impozitare a muncii este de 57,53%, urmata de Belgia, cu 56,9%, Austria, cu 54,7%, Ungaria cu 54,1%, Germania, cu 52,36%, Grecia, cu 51,48% si Italia, cu 50,13%. Cea mai mica rata efectiva de taxare a veniturilor se practica in Cipru (23,4%).
Cat priveste sistemul de taxare, acelasti studiu mentioneaza ca ca in Uniunea Europeana doar sase state mai folosesc cota unica. E vorba de Bulgaria, Romania, Ungaria, Estonia, Letonia si Lituania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *