SondajRSS Feed

Senatorul Pop si ministrul Bodog ne dezvaluie dezastrul privitor la asigurarea asistentei medicale in scolile si gradinitele din Salaj

11 Octombrie 2017

Senatorul salajean Gheorghe Pop a cerut ministrului Sanatatii, Florian Bodog, masuri pentru asigurarea asistentei medicale pentru copiii care frecventeaza gradinitele si cresa din municipiul Zalau, argumentand cu lipsurile constatate. Senatorul Pop descrie aceste lipsuri intr-o informare foarte credibila avand in vedere ca sefa invatamantului salajean este chiar sotia lui, Maria Pop.

Parlamentarul spune ca gradinitele din Zalau au ramas fara asistente si cere ministrului deblocarea posturilor.
"Asistenta medicala de pe raza municipiului Zalau, atat la cele cu program prelungit, cat si la gradinitele cu program normal este imposibil de asigurat in conditiile in care nu exista minim un asistent medical, desi programul unitatii se deruleaza intre orele 6.00 si 18.00, in timp ce restul unitatilor nu au deloc asistent medical in caz de prim ajutor. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza neocuparii posturilor vacantate prin demisii/deces/pensionare, unele chiar din 2005 sau 2009 – 2010. Probleme intervin si in perioada concediilor (de odihna sau medicale) chiar in cadrul unitatilor unde exista un asistent medical, deoarece nu poate fi suplinit. Situatia unitatilor de invatamant prescolar din Zalau nu este singulara, cazuri existand in aproape toate judetele", atrage atentia senatorul PSD.
Atasat solicitarii pentru deblocarea posturilor, senatorul Pop iI trimite ministrului de resort o situatie a posturilor de asistent medical in gradinitele cu personalitate juridica de pe raza municipiului Zalau, pentru anul scolar precedent.
Doua gradinite din Zalau au functionat in anul scolar trecut fara asistent medical. Este vorba despre Gradinita cu program prelungit nr. 5 (137 copii) si Gradinita cu program prelungit nr. 8 (167 copii), potrivit senatorului Pop.
La celelelate gradinite din Zalau lucreaza cate un asistent medical, la program de 8 ore pe zi, in conditiile in care sunt copii in gradinita intre orele 6.00 si 18.00, si organigrama cuprinde doua posturi de asistent medical. “n aceste conditii, este dificil ca asistentul medical sa verifice zilnic starea de sanatate a copiilor si sa-i trimita acasa pe cei bolnavi, stiut fiind ca multi parinti isi duc copiii bolnavi in colectivitate, fara a fi constienti ca-i fac rau atat propriului copil care nu se poate concentra la activitatile de grup, dar asigura, in acelasi timp, transmiterea virusilor si la colegii de grupa si la personalul gradinitei.

La Gradinita "Ion Creanga" este un asistent medical la 305 copii. Celalalt post este liber din 2010.
La Gradinita cu program prelulngit nr.1 Zalau sunt 260 de copii pentru care nu exista nici un asistent medical, dupa ce un post a ramas vacant inca din 2005 prin plecarea asistentei in strainatate, iar al doilea post este neocupat din 2012, cand a decedat asistenta.
La Gradinita Pinochio este doar o asistenta la 240 de copii, dupa ce al doilea post a ramas liber prin pensionare, din 2010. Asistenta este prezenta in unitate de la ora 7.30 pana la ora 15.30, iar in restul programului, pana la ora 18.00, nu este cadru medical in unitate.
La Gradinita Voinicel, la fel, este o singura asistenta care verifica starea de sanatate si acorda ingrijiri de urgenta l

Senatorul Pop si ministrul Bodog  ne dezvaluie dezastrul privitor la asigurarea asistentei medicale  in scolile si gradinitele din Salaj
a 170 de copilasi. Cel de-al doilea post a ramas vacant din 2009, dupa ce aistenta s-a transferat la o alta gradinita.
Cu un singur post de asistent medical functioneaza si Gradinita Casuta cu povesti (243 de copii), Gradinita Piticii isteti (204 copii), Gradinita nr. 12 (167 copii) si Gradinita Dumbrava Muninata (172 copii).

Bodog ii explica senatorului cum are el grija
de 36.000 de scolari in 5 cabinete medicale

Raspunsul ministrului Bodog arata lipsa de interes cu care abordeaza subiectul. Daca senatorul l-a intrebat despre deblocarea posturilor de asistent medical la gradinite, raspunsul ministrului Sanatatii contine statistica nationala a cabinetelor medicale scolare. De asemenea, Bodog subliniaza ca la nivelul judetului Salaj sunt 5 cabinete medicale scolare cu 5 medici si 36 de asistente medicale si doua cabinete de medicina dentara, cu doi stomatologi si doua asistente. Extrem de putin, deci. Ce te mai plangi de gradinite, cand in scoli e dezastru, poate fi tradus raspunsul ministrului.
Cele 5 cabinete medicale scolare cu medici functioneaza in municipiu si in orase. La nivelul judetului frecventeaza invatamantul de masa circa 36.000 de scolari si prescolari. Peste 7.000 de elevi trebuie sa se inghesuie la un cabinet medical scolar. Doar in Zalau sunt inscrisi circa 12.000 de copii.

Ministrul Sanatatii ii trimite pe copii la medicii de familie

Ministrul Sanatatii ne trimite la litera legii care spune ca acolo unde nu este un cabinet medical scolar asistenta medicala "se poate realiza" de catre medicii de familie din localitate sau din localitatile din apropiere.
Daca ar trai toti copiii la oras situatia ar fi rezolvata, in sensul ca exista cabinete medicale ale medicilor de familie, in unele localitati sunt centre de permaneta, sau chiar unitati de primiri urgente in cadrul spitalelor. Dar ce solutii au cei din mediul rural, unde nu exista cabinet medical scolar si nici medic de familie. Iar in comunele in care este medic de familie, acesta deserveste o comuna intreaga si are un anumit program zilnic. Sunt cinci comune in Salaj care nu au nici un medic de familie, iar pacientii sunt arondati medicilor de familie din comunele vecine. Cine le dezinfecteaza si le panseaza ranile copiilor care cad la ora de sport, de exemplu? Cine face zilnic triajul epidemiologic copiilor din gradinite si din clasele primare din mediul rural?
Ministrul mai citeaza cateva articole de lege in care se mentioneaza ca autoritatile publice locale (primariile - n.r.) sunt responsabile cu acoperirea cu servicii de asistenta medicala comunitara, asistenta medicala in unitatile de invatamant si asistenta medico-soaciala a populatiei din zona si in special din comunitatile defavorizate.

Vizualizari 1175
Comentarii articol

zoom>

in 11 Octombrie 2017 13:10

Bai incapabililor stim care sunt problemele, nu veniti cu recapitulari, veniti cu solutii!

>

in 11 Octombrie 2017 14:21

Asa zisul ministru bo(n)dog este un cretin, chiar un criminal, pus acolo de alti cretini. Bravo ROM-manelia !

>

in 17 Octombrie 2017 17:36

bateti apa cu bota...sunt copii prescolari si scolari fara medic de familie,fiindca sunt rromi,sunt gradinite fara asistenta medicala de ani buni,iar tiganii sunt cu duiumul cu vietuitoare cu tot!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.