SondajRSS Feed

Guvernul PSD politizeaza justitia

Sefii de la DNA, DIICOT si de la Parchetul General vor fi la mana guvernului

25 August 2017

Chiar in ziua in care a implinit sase luni la conducerea Ministerului Justitiei, ministrul Tudorel Toader vine cu propuneri legislative care risca sa scoata din nou oamenii in strada. Toader o ia pe urmele predecesorului sau, Florin Iordacge, care a scandalizat Romania cu Ordonanta 13.

Politicul va avea un amestec evident in actul de justitie, iar separarea puterilor in stat va deveni doar o poveste, atrag atentia mai multi analisti politici. Cea mai contestata propunere e cea potrivit careia presedintele nu va mai numi sefii de la DNA, DIICOT si Parchetul General. De asemenea, se va infiinta o structura noua care-i va urmari penal doar pe judecatori, iar acestia vor fi buni de plata pentru erorile comise in exercitarea profesiei.
Dupa ce a anuntat propunerile, ministrul Tudorel Toader nu a mai fost de gasit. Surse din minister spun ca a plecat in concediu.
Una dintre propunerile cu care vine ministrul Tudorel Toader este faptul ca presedintele tarii nu va mai putea numi sefi la DNA, DIICOT si la Parchetul General. Ministrul a afirmat ca viitorii procurori-sefi vor fi numiti de Sectia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei.
Altfel spus, conducerea acestor institutii va fi numita de un ministru, oricare ar fi el, numit politic. E logic care va fi criteriul primordial pentru numirile procurorilor sefi, dincolo de faptul ca se nasc mari semne de intrebare cu privire la obiectivitatea acestora.
O alta propunere se refera la mandatul acestora, care ar putea fi de 4 ani, nu de 3, ca in prezent. Tudorel Toader a precizat ca presedintele Înaltei Curti va ramâne numit de presedintele României, la propunerea Sectiei de Judecatori a CSM.
Ministrul Justitiei a declarat ca proiectul de lege va fi trimis la Guvern, de unde va ajunge in Parlament, cu promisiunea ca acesta va urma procedura legislativa fireasca, nu prin ordonanta de urgenta.

Opozitia are in plan motiune de cenzura; PSD si UDMR sustin ca totul este OK

Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj
"Cu ce s-ar politiza Justitia mai mult decat acum?"

“Eu, personal, ca si multi colegi din PSD, agreez aceste propuneri, pentru ca este nevoie de o reforma in justitie. Aceste propuneri vor face obiectul unor dezbateri publice si parlamentare, pentru a ajunge, apoi, la o forma in care cetateanul sa fie multumit de justitie, o forma care sa reprezinte Romania, nu anumite forte politice trecatoare (...) Cu ce s-ar politiza Justitia mai mult decat acum? Greseala e ca analizam doar situatia de moment, nu vedem si in viitor. Presedintele e apolitic, dar a ajuns acolo dupa un vot politic”, spune Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj.

Seres Denes, deputat UDMR Salaj
"Sa fim sinceri... si presedintele e politic ales"

“Cine numeste... nu asta e esenta. Esenta e ca numirile se vor face la propunerea CSM, institutie care are competenta de a tria, a alege. Eu cred ca CSM trebuie sa aiba aceasta atributie. Sa fim sinceri... si presedintele e politic ales. “ntotdeauna, presedintii care au fost alesi au respectat unele interese politice, cu exceptia monarhiei. Romania trebuie sa fie republica parlamentara, iar presedintele sa aiba atributii restranse”, spune Seres Denes, deputat UDMR Salaj.

Lucian Bode, deputat PNL Salaj "Incearca sa isi subordoneze si Justitia, ca sunt putine institutiile care nu sunt politice"

"Vom depune motiune simpla impreuna cu USR la inceputul sesiunii parlamentare. “ncearca sa duca iar Romania in perioada Adrian Nastase. Romania este o tara membra a Uniunii Europene, cu drepturi si obligatii. Atunci nu era, dar s-au schimbat multe din 2004 incoace. Ei incearca sa isi subordoneze si Justitia, ca sunt putine institutiile care nu sunt politice. Eu, personal, cred ca nu vor reusi. Noi, ca partid, vom lupta cu toate armele pentru a bloca adoptarea propunerilor”, declart Lucian Bode, deputat PNL Salaj.

Carmen Olar, presedinte USR Salaj
"Sunt propuneri care distrug independenta puterii
judecatoresti si pun sub semnul indoilelii principiile democratice”

“USR va depune o motiune simpla de cenzura impotriva propunerilor ministrului Justitiei. “n special sunt vizate doua propuneri, aceea de a elimina presedintele din numirea sefilor de parchete si ce

Sefii de la DNA, DIICOT  si de la Parchetul General  vor fi la mana guvernului
a de trecere a Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei. Inspectia judiciara va ajunge o arma de presiune asupra magistratilor, iar ministrul numit politic va putea numi procurori care sa raspunda comenzilor politice. Suntem impotriva acestor propuneri care distrug independenta puterii judecatoresti si pun sub semnul indoilelii principiile democratice”, spune Carmen Olar, presedinte USR Salaj.

Directie speciala pentru urmarirea penala a judecatorilor

Pe lista de propuneri a ministrului Justitiei se afla si înfiintarea unei directii noi in cadrul Parchetului de pe langa “nalta Curte de Casatie si Justitie, pe lânga DNA si DIICOT, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru judecatori, indiferent de natura si gravitatea faptelor. Corpul specializat va fi format din 20 de procurori care vor avea aceasta competenta exclusiva.

Tot ca o noutate, Inspectia judiciara nu va mai depinde de CSM, pentru ca va trece si ea la Ministerul Justitiei si va fi o structura cu personalitate juridica.

Judecatorii devin buni de plata daca gresesc

O alta propunere cu care vine ministrul Tudorel Toader se refera la modul in care sunt trasi judecatorii la raspundere pentru faptele lor. Concret, in prezent, legea spune ca statul se poate indrepta impotriva magistratului pentru recuperarea prejudiciului. In noua forma, actiunea statului fata de magistrat devine obligatorie. Mai exact, persoana care a suferit un prejudiciu se indrapta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta obligatoriu cu actiune de despagubire impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu.

Justitie revizuita fara consultarea celor implicati

“ntr-o scrisoare deschisa, procurorii DIICOT isi arata îngrijorarea cu privire la neconcordantele dintre modificarile legislative anuntate pentru justitie în ultima perioada si punctele de vedere comunicate de specialistii din justitie, în timpul dezbaterilor pentru modificarea acestor legi.
„Procurorii DIICOT au analizat cu atentie modificarile anuntate de catre ministrul justitiei în cursul acestei zile, tinând cont de faptul ca, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani s-au solicitat magistratilor, judecatori sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare si functionare a justitiei; aceste puncte de vedere, votate în adunarile generale ale magistratilor, nu se regasesc în noul proiect, asa cum a fost prezentat. Deocamdata, în discutii s-a remarcat ca respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publica, nu a fost publicat pe site-ul Ministerului Justitiei si, din pacate, nu reprezinta rezultatul consultarilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crima organizata doresc existenta unei dezbateri reale si a unui dialog permanent între institutiile mentionate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat sa satisfaca exigentele strategiei nationale de dezvoltare a sistemului judiciar asumata de statul român”, spun procurorii DIICOT.
La randul sau, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a trimis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si presedintelui Înaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a semnala o serie de aspecte legate de situatia creata dupa modificarile anuntate de ministrul Tudorel Toader. Directia Nationala Anticoruptie sustine ca nu a luat cunoştinta nici anterior, nici dupa conferinta de presa în care au fost prezentate modificarile la legile Justitiei, de forma scrisa a celor trei proiecte de lege pentru a avea posibilitatea sa le analizeze si sa exprime un punct de vedere pe marginea acestora.

Vizualizari 2825
Comentarii articol

>

in 25 August 2017 7:15

Este lupta PSD și a lui Dragnea pt a scăpa de condamnări. Pun

>

in 25 August 2017 7:19

Nosa si Denes -nulitatile Salajului Normal ca apară guvernul pt ca cei doi reprezintă mafia PSD +UDMR cei care au condus județul de 27 de ani si l au făcut cel mai sărac din Ardeal.

>

in 25 August 2017 8:12

Și prin șef - toată institutia.

>

in 25 August 2017 8:26

Tu Presa Libera,tocmai parerea lui Nosa o ceri???

>

in 25 August 2017 8:30

si uite asa se va controla Justitia si politicul va reveni la metehnele comuniste de a controla totul si cine nu se supune; la sectia de control penal. Pana cand ii mai lasm pe astia sa faca ce vor ei??????????????????????????

>

in 25 August 2017 8:31

Sa ne spuna eminenta cenusie Nosa ,de cand votul poporului este politic???

Cine-i plateste >

in 25 August 2017 9:22

pe procurori si judecatori?Poporul prin guvernul votat si instalat !Si atunci de ce sa nu-i controleze c

>

in 25 August 2017 9:50

Pentru ciuma portocalie! Cand controla Basescu si Udrea justitia era mai bine?S-a vazut dupa ce a cazut chioru cate marsavii s-au facut.

>

in 25 August 2017 10:17

Pentru CIUMA SIDA si EBOLA ROSIE DE MAI SUS. Justiția nu trebuie controlată !!!! Indiferent cine e la putere. Voi hotilor asta nu

9:22>

in 25 August 2017 11:02

Care popor?Cei sub 50% care s-au prezentat la vot din care 46% ati fost voi pesedeii?Hot pe hot-dracnea apara.A veni si vremea aia cand norodul asta ne vom prezenta masiv la vot ,macar cat in Franta (peste 70%),si va vom scoate de la "butoane" pe voi pesedeii si pe ceilalti hoti care ati jecmanit tara asta din 89 incoace.Va exploda odata si odata si mamaliga asta de roman .

>

in 25 August 2017 11:17

Oricum JUSTITIA nu poate sa ramana stat in stat,trebuie sa raspunda de ceea ce fac,precum toti cetatenii acsstei tari.Prea au sarit coarda...dosare pasuite peste termen,procese pierdute la CEDO,pe care le platim noi...sa ai salarii astronomice si sa judeci precum leul...

pt 11:17>

in 25 August 2017 12:52

Astia ii avem cu astia defilam .De acord sa fie reglementata prin lege raspunderea magistratilor dar daca proiectul de lege va fi facut de psd-istul tudorica toader sau mai grav de ALTA INTREBARE vom ramanea fara judecatori .Nu le tin partea judecatorilor ,nu sunt din bransa ,insa sunt convins ca nu au o munca usoara.Poate sunt printre putinii bugetari care-si merita aceste salarii mari.

>

in 25 August 2017 15:08

Cit de prosti ! pot sa fie cei din OPOZITIE ! mai sunt citeva luni si vin ei la putere ! si ei sunt cei care vor beneficia de aceasta justitie si o sa vedeti cita liniste va fi in TARA !!. Eu am inteles ca cei din opozitie sunt cei mai pregatiti oameni pardon politicieni din intreaga europa in frunte cu ORBAN ca a zis o data ca nu este bine sa numeasca presedintele procurori si acuma zice invers e drept ca acuma este un mascarici arogant !

>

in 25 August 2017 15:10

Ar fi bine sa ne plece judecatori fiindca avem multi judecatori ff buni care nu pot ajunge in functii datorita celor care acuma ocupa functii, (si sau facut frati de cruce).

>

in 25 August 2017 18:05

Procurorii nu reprezinta justitia. Ei sunt acuzatorii. Justitia se realizeaza prin judecatori.

>

in 25 August 2017 21:19

Gașca de hoți de la conducere spera ca așa vor scăpa de condamnări. Se

>

in 25 August 2017 23:39

Felicitări PNL și USR pentru poziție!

LUCRU LA DOMICILIU>

in 26 August 2017 15:01

Oferta speciala lucru pe internet indata: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 27 August 2017 18:06

Macar Nosa si Seres au emis cateva pareri, dar prostul ala de Pop Gheorghe de la Racas nu zice nimic? Nu casca gura ca nu stie ce sa apuna si el saracu'.

Oportunitatea este extraordinară!>

in 31 August 2017 20:05

Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

>

in 14 Septembrie 2017 10:31

PSD = indivizi fara NARI si OBRAZ niste NEMERNICI, CACANARI.

>

in 29 Septembrie 2017 23:00

PSD = MIZERIA UMANA din ROMANIA

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.