Se vinde clădirea istorică din centrul Zalăului, care a găzduit
in trecut Librăriile Sălajului

3
2581
 
Se vinde clădirea istorică din centrul Zalăului, care a găzduit <br> in trecut Librăriile Sălajului

Una dintre puţinele clădiri istorice din centrul Zalăului este scoasă de mai bine de două săptămâni la vânzare. Este vorba de fosta clădire care găzduia “Librăriile Sălajului” înainte de 1989, situată peste drum de fostul Hotel Carpaţi (astăzi sediul pentru PNL, PNŢCD, UDMR şi Direcţia de Sănătate Publică) şi lipită de sediul Medicinei Legale, al Tineretului Naţional Liberal şi al Bibliotecii Judeţene. Am contactat administratorul firmei, care nu a vrut însă să ne vorbească despre clădire. 

Povestea clădirii am aflat-o în cele din urmă de la Radu Nistorescu, administratorul public al Primăriei Zalău. “Acolo era sediul Librăriilor Sălajului. După 1989 a fost privatizată şi apoi vândută din nou. S-a încercat şi o finanţare europeană pentru reabilitare, dar undeva s-a întrerupt”, ne-a spus Nistorescu.
Datele aflate pe panoul din faţa clădirii spun că acolo trebuia să se amenajeze un centru de afaceri ce va purta denumirea de “Smart Business Center”. Beneficiarul proiectului era firma S.C. Sim Consulting S.R.L., firmă administrată de Sonia Crecan. Valoarea toală a proiectului de amenajare stop_coloana era de 3.880.667 de lei, din care 1.661.755 de lei era contribuţia Uniunii Europene, 196.200 de lei era contribuţia Guvernului României, iar 796.266 de lei era contribuţia beneficiarului. Data începeri proiectului a fost 13 noiembrie 2010, iar data de finalizare trebuia să fie 12 aprilie 2014. Proiectul însă nu s-a putut termina, după cum ne-a spus Radu Nistorescu, administratorul public al Primăriei Zalău.
Clădirea este acum o ruină în centrul Zalăului. Geamurile, unde mai există, sunt sparte, iar în alte părţi geamurile au fost date jos, înlocuite cu cartoane, bucăţi de cherestea sau gratii de fier. Singura modificare asupra clădirii care este vizibilă cu ochiul liber este acoperişul, care s-a schimbat în timpul reabilitării. Clădirea este acum pata neagră a zonei centrale, unde se regăsesc Clădirea Transilvania, sediul Bibliotecii Judeţene Ioniţă Scipione Bădescu şi Biserica Reformată.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.