SondajRSS Feed

Se desfiinteaza orfelinatul din Jibou

13 Martie 2018

Pana in 2020 ar trebui sa se desfiinteze si cel din Cehu si cel din Simleu, iar copiii orfani sa fie ingrijiti in case de tip familial

Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale Jibou va fi inchis curand.
In sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Salaj de ieri a fost aprobat un proiect de hotarare prin care s-a solicitat trecerea unui teren de 1.017 metri patrati din domeniul public al comunei Mirsid si din administrarea Consiliului Local Mirsid in domeniul public al judetului Salaj si in administrarea Consiliului Judetean Salaj. Terenul este necesar pentru construirea unei case de tip familial pentru copii institutionalizati.
Exista un proiect prin POR, Axa 8.3, prin care in Salaj vor fi construite pana in 2020 patru case de tip familial pentru copii institutionalizati. Un fiecare astfel de casa ar urma sa locuiasca in jur de 16 copii si sa fie 7-8 persoane angajate care sa lucreze in schimburi.
Dezinstitutionalizarea este o directiva europeana, una dintre masurile pe care Romania si le-a asumat in fata Comisiei Europene. Ea trebuie finalizata pana in 2020.
Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, ne spune ca aceste case de tip familial se vor construi la Var (in cladirea fostei scoli), in Mirsid, in Inau si in Somes Odorhei. S-au ales aceste locatii pentru a fi copiii mai aproape de unitatile de invatamant din Jibou, unde majoritatea urmeaza cursuril

Se desfiinteaza orfelinatul din Jibou
e; apoi e necesar ca aceste case sa fie in intravilan, sa aiba utilitati – apa, gaz.
Violeta Milas considera masura infiintarii caselor de tip familial ca pe un benefica. Acolo unde sunt copii putini, comunitatea ii accepta mai usor, integrarea lor in societate fiind mai facila. Plus de asta, legatura care se creeaza intre copii si ingrijitori este una mult mai stransa. “n plus, monitorzarea este mai usoara pentru un numar mai mic de copii. Apoi, se urmareste si implicarea autoritatilor locale. Se preconizeaza ca pe viitor casele de tip familial sa treca din grija DGASPC in grija primariilor. Fiind un numar mai mic de copii decat in centrele de plasament, autoritatile locale ar suporta mai usor sarcina de a gestiona casele de tip familial.
La ora actuala, in Salaj sunt 12 case de tip familial. Violeta Milas spune ca se vor desfiinta pana in 2020 si Complexele de servicii sociale din Cehu Silvaniei si din Simleu Silvaniei. Primul care se desfiinteaza este cel din Jibou, unde isi duc traiul de zi cu zi 70 de copii.

Vizualizari 3081
Comentarii articol

comunicat Como>

in 13 Martie 2018 0:26

eu Como am dorit sa se desfiinteze ! am sa fac o gradina de narcise in locul orfelinatului !

>

in 13 Martie 2018 6:39

4 case pentru cei 70. de copii cu cate 8 angajați cam 30 de angajați.La Jibou câți angajați sunt ??

>

in 13 Martie 2018 9:55

Nu ati inteles esenta e vorba de integrarea copiilor si nu de eficienta economica

>

in 13 Martie 2018 10:16

Saracutzii copilasi vaide ei fara parinti

>

in 13 Martie 2018 13:29

USR ,USR,USR ,USR-Victorie!

>

in 13 Martie 2018 15:54

CAND INTRATI IN CONTACT CU COPIII DE LA CASA DE COPII SA LE TRANSMITETI NUMAI GANDURI BUNE SI CUVINTE FRUMOASE PENTRU CA AUD DE FIECARE DATA:SARACII DE EI.ATI PUTEA SPUNE DE EXEMPLU DUMNEZEU SA II AJUTE,SA LE OFERE DUMNEZEU TOT CE E MAI BUN IN VIATA SI ALTE CUVINTE FRUMOASE.VREAU SA LE TRANSMIT DE ASEMENEA TUTUROR PARINTILOR,INVATATORILOR SI PROFESORILOR SA II TRATEZE SI PE EI CA SI PE CEILALTI COPII DIN CLASA,SA NU FACA DIFERENTE SI SA NU LE VORBEASCA URAT SAU SA II MARGINALIZEZE PENTRU CA DIN PACATE SUNT PRIVITI CA UN PARIA AL SOCIETATII SAU DE CELE MAI MULTE ORI NU SUNT PRIVITI DELOC.DACA TOTI AM FI MAI BUNI SI I-AM TRATA CA PE CEILALTI COPII ATUNCI SI ATITUDINEA LOR VA FI ALTA.IUBITII,RESPECTATII,DATI-LE IMPORTANTA SI O SA VEDETI CA ATITUDINEA LOR SE SCHIMBA,CA STAREA LOR DE SPIRIT VA FI ALTA SI CA O SA PRINDA CURAJ SA FACA CEVA IN VIATA.SUNTEM RAI,BARFITORI,CAUTAM FOLOASE MATERIALE SI SUNTEM DRAGUTI NUMAI CU CEI CARE NE OFERA CEVA DAR HAIDETI SA FIM MAI BUNI,SA DARUIM DIN SUFLET FARA NICI O ASTEPTARE,SA VORBIM MAI FRUMOS UNII CU ALTII,SA OFERIM DRAGOSTE NECONDITIONAT MAI ALES CA EI AU ATATA NEVOIE DE DRAGOSTE.INCERCATI SA LE OFERITI IUBIRE SI O SA OBSERVATI SCHIMBAREA.NU VA COSTA NIMIC SA FITI MAI BUNI SI MAI INGADUITORI CU CEI CARORA VIATA NU LE-A OFERIT ATAT DE MULTE CA VOUA SI VE-TI VEDEA CUM VIATA VOASTRA SE VA SCHIMBA.FITI TOLERANTI SI AJUTATI CU CE PUTETI PE COPILUL CAREIA CHIAR DACA STATUL II OFERA MATERIAL DE TOATE ARE NEVOIE DE INTELEGERE,AFECTIUNE SI IUBIRE.

PT 15;54>

in 13 Martie 2018 16:24

NU STIU CINE ESTI DAR GANDESTI EXACT CA MINE, SIGUR ESTI O FEMEIE CARE LUCREAZA LA VREO CASA DE COPII SAU O MAMA, TE IUBESC PENTRU ACESTE CUVINTE

>

in 13 Martie 2018 18:04

IN LOCUL ACESTUI ORFELINAT SE VOR CONSTRUI PATRU BISERICII ?????????....

18:08>

in 13 Martie 2018 18:41

Se desfiinteaza numele de orfelinat nu cladirea in sine

pt 16;24>

in 13 Martie 2018 18:51

VA MULTUMESC PENTRU CUVINTELE FRUMOASE,NU SUNT NICI MAMA DESI AM O VARSTA SI NICI NU LUCREZ LA CASA DE COPII DAR AM VAZUT CAND ERAM EU IN SCOALA CUM ERAU MARGINALIZATI COPIII DE LA CASA SI DE ATUNCI INCERC SA DESCHID MINTILE UNORA CARE NU AU INTELES CA ACESTI COPII AU NEVOIE DE IUBIRE SI INTELEGERE.AM INVATAT SA IUBESC OAMENII INDIFERENT DE NATIONALITATE SI DE CULOAREA PIELII.

>

in 13 Martie 2018 20:51

Din păcate gândim doar la nivel estetic și economic ,asta e eticheta unui om fără să ne gândim că acei copii nu sunt vinovați pentru neșansa lor.Sunt copii ,dar sa nu uitam că vor fi generatia de mâine ,au nevoie de integrare,asimilare ,iubire și atenție.

>

in 13 Martie 2018 21:08

16:24 vreti sa vb in privat

Selectam moderatori de anunturi>

in 13 Martie 2018 22:29

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: miky_n3@yahoo.com

>

in 14 Martie 2018 22:34

Mai bine lor sa li se acorde importanta, ca saracii nau gresit cu nimic pe lumea asta, decat celor asistati social care traiesc pe spatele contribuabililor

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.