SondajRSS Feed

Liberalizarea pietei energiei promoveaza concurenta

Se ascute lupta intre furnizorii de energie electrica pentru consumatorii casnici

12 Mai 2017

Salajenii au primit in posta, zilele acestea, cate un plic de la Electrica. Era lesne de inteles din prima ca nu era factura lunara, pentru ca plicul era mult mai gros decat de obicei. Era un contract de furnizare a energiei electrice, in doua exemplare, si o scrisoare prin care consumatorii sunt anuntati ca au la dispozitie 30 de zile pentru a completa contractul si a-l semna, apoi sa-l expedieze la o anumita adresa, costul fiind suportat de companie.
Contractul seamana mai mult cu un contract cadru, fara delatii legate de tarifele ce vor fi aplicate si cu precizarea ca e pe perioada nedeterminata.
Desi poate fi interpretata ca o forma de constrangere a micului consumator casnic sa isi continue colaborarea cu Electrica, in loc sa schimbe furnizorul, acum ca piata e liberalizata, e probabil doar modul prin care compania isi joaca asul din maneca. Are la dispozitie intreaga baza de date a consumatorilor casnici din Romania, facilitate de care ceilalti furnizori mult mai noi pe piata nu se pot bucura. Iar acest avantaj nici nu i-a mai determinat sa se oboseasca sa pregateasca oferte de pret, pachete sau materiale promotionale, la fel ca ceilalti furnizori. Unii clienti spun insa ca, in momentul in care si-au anuntat intentia de a rezilia contractul cu Electrica Furnizare, li s-a facut o oferta de pret mai buna.
"Va rugam ca, în termen de 30 de zile de la primire, sa ne returnati un exemplar al contractului, semnat de dumneavoastra", suna mesajul din scrisoarea de la Electrica Furnizare. Si, cu siguranta, multi oameni vor considera drept obligatorie precizarea conform careia contractul trebuie completat si trimis in 30 de zile, asa ca, de frica sa nu le fie sistata furnizarea energiei electrice, se vor conforma inainte de a se interesa de restul ofertelor. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, in mentalul colectiv e bine inoculata ideea ca ne vine curentul de la Electrica si atat.

Semnarea contractului cu Electrica nu e obligatorie!

Foarte important de stiut e faptul ca nu sunteti obligati sa semnati contractul pe care l-ati primit acasa. Nici nu va fi sistata furnizarea energiei electrice, atata timp cat o sa continuati sa va plaaiti facturile la timp. E strict alegerea dumneavoastra daca semnati contractul cu Electrica Furnizare sau va orientati catre alt operator de pe piata de furnizare a energiei electrice.
Schimbarea furnizorului e o procedura foarte simpla. Trebuie sa anunti actualul furnizor despre intentia ta cu cel putin 30 de zile inainte, sa achiti la zi toate facturile, apoi sa inchei un contract cu un nou furnizor. Procedura de schimbare a furnizorului nu presupune alte fire trase prin locuinta. Se schimba doar furnizorul, iar energia electrica va ajunge la consumatorul final tot
prin liniile Enel.
Lista tuturor furnizorilor este disponibila pe site-ul ANRE la sectiunea energie electrica.
Trebuie sa cititi insa cu mare atentie contractele atunci cand le semnati, indiferent care ar fi furnizorul ales. Nu scapati din vedere eventualele costuri ascunse, penalizari sau alte tarife ce va pot fi imputate, dincolo de un pret mai mic care sa va ia ochii in prima faza.

Cine vrea sa schimbe furnizorul are de unde sa aleaga

Incepand cu 1 ianuarie 2018 toate preturile reglementate la energia electrica vor fi eliminate si toti consumatorii casnici vor trebui

Se ascute lupta intre furnizorii  de energie electrica  pentru consumatorii casnici
sa isi aleaga furnizorul de energie. Mare atentie! Un consumator care a optat pentru schimbarea furnizorului de energie se poate intoarce la vechiul furnizor, dar la un pret negociat, nu reglementat. Liberalizarea pietei energiei promoveaza concurenta, iar acest aspect se poate traduce, in final, prin preturi mai mici si servicii mai bune. Companiile sunt obligate, pe o piata libera, sa ofere servicii de calitate la preturi competitive daca vor sa isi pastreze sau sa isi atraga clientii.
Exista aproape o suta de furnizori de energie pe piata libera. Unele au preturi mai mici decat cele fixate de ANRE pe piata reglementata, altele au preturi ceva mai mari, dar ofera pachete care pot fi avantajoase pentru clientii care consuma mai multa energie electrica.
De exemplu, pe site-ul www.platforma-de-energie.ro/oferte-tip-energie/ gasiti ofertele unora dintre furnizori sau puteti vedea, cu aproximatie, valoarea facturilor pe care le veti avea de platit, in functie de consumul estimat, si sa comparati cu cat platiti acum factura la curent.
Am ales, la intamplare, cativa furnizori de energie electrica pentru a vedea ce oferte au.
SC Eva Energy SRL ofera, de exemplu, pentru 29,60 lei, un abonament lunar cu 50KWh inclusi. 100 KWh inclusi in abonament costa 57 de lei, iar 150 KWh inclusi costa 85 lei.
SC Restart Energy SRL iti da posibilitatea sa iti calculezi singur factura, cu aproximatie, in functie de mai multi parametri. Am selectat municipiul Zalau, apartament mic, am bifat rubrica potrivit careia nu stiu cat consum lunar, si a rezultat o factura de 71 de lei pe luna, plus o economie anuala de aceeasi valoare.
Compania RCS&RDS, cel mai mare funizor de cablu si servicii de internet fix din Romania, a intrat si pe piata de energie electrica. Digi Energy vinde consumatorilor casnici energie electrica la un pret de 165 de lei Mwh, fara TVA, la care se adauga taxele de transport, distributie, serviciile de sistem, contravaloarea certificatelor verzi si altele. Compania ofera reduceri pentru cei care sunt deja clienti RCS&RDS si pentru pensionari. Potrivit unui calcul aproximativ, gospodariile care au internet fix de la RCS&RDS sau cele care au cablu TV primesc o reducere de 10 lei/MWh, fara TVA, de unde rezulta un pret pe kWh de 0,155 lei, fara TVA. Daca este vorba despre pensionari, reducerea va fi de 20 de lei, deci pretul pe kWh va fi de 0,145 lei.
GDF Suez Engie are tarife de 160-163 lei/MWh pentru consumatorii casnici din Transilvania de Nord.
De altfel, cei mai multi furnizori isi prezinta oferta de pret pe MWh, tarifele variind, pe site-ul mentionat, intre 150-420 lei/MWh in functie de zona, categoria de consumator sau consumul anual. Cu cat consumul anual este mai mare, cu atat pretul oferit este mai mic.
La furnizorii traditionali - Enel, Electrica, CEZ si E.ON - un KWh costa aproxmativ 0,387 lei. Tariful include costul energiei, tarifele de transport, distributie si furnizare. Din cei 0,387 lei pe KWh, furnizorul incaseaza mai putin de jumatate, circa 45 la suta.

Vizualizari 4114
Comentarii articol

>

in 12 Mai 2017 0:38

Un megawat produs implica/ costuri infime dar pana sa ajunga la consumatorul propriu zis trece prin mai multe firme de-ale politiienilor care fiecare isi pune un adaos si asa se ajunge la un pret foarte mare. E identic cu ceea ce se intampla cu bnzina sau motorina.

>

in 12 Mai 2017 0:40

*politicienilor; *benzina

>

in 12 Mai 2017 1:01

ce presa .... Liviu Balint a fost invitat la intalnire cu Johannis, Junker, Corina Cretu si Patriarhul Daniel sa aduca bani pentru Salajeni iar Graiul mucles. Puteti vedea pe pagina deputatului fotografiile. Mie rusine cu presa din Salaj.. bine ca scrieti despre toate rahaturile dar despre evenimente importante MUCLES. Scrieti doar la comanda?

>

in 12 Mai 2017 1:26

Bravo LIVIU BALINT. Ce a spus patriarhul? Daca faci bani pentru Salaj, te trimite vara in tabara la Stranba, cu copilasii, sa inveti bine alfabetul? Hai , nu te supara, doar stii ca nu prea... Ala care incepe cu A, B, C...

>

in 12 Mai 2017 8:46

Chiar pe liniile Enel vine curentul in Salaj? Nu sunteti bine informata Alina Rad!!! Sau e copiat de undeva articolul? In locul cititorilor, n-as lua de bun ce scrieti aici! Fiecare se poate informa din surse sigure si apoi sa ia decizia corecta!

Coco>

in 12 Mai 2017 10:00

Eu cred ca autorul articolului a vrut sa transmita un mesaj ( adica piata energiei electrice s-a liberalizat - fiecare are posibilitatea sa-si caute cea mai avantajoasa oferta ) , cine raspunde de sistemul national de transport al energiei electrice fiind mai putin important - in acest caz .

>

in 12 Mai 2017 12:16

Alina Rad scrie foarte bine 8:46 Eu sunt societate comerciala si am schimbat furnizorul acum 7 luni Este foarte ok si se economisesc foarte multi bani Lumea se sperie cand aude de schimbarea furnizorului la electricitate si gaz .... este la fel ca si la companiile telefonice, internet, cablu tv..................

>

in 12 Mai 2017 12:54

Pt 12,16 ne puteti sugera cu cineati facut contract avantajos ?Multumesc.

>

in 12 Mai 2017 15:17

"Compania RCS&RDS, cel mai mare funizor de cablu si servicii de internet fix din Romania",serios, de unde aveti dumneavoastra aceste date?

Oferta Enel>

in 12 Mai 2017 19:15

Oferta Enel de ce nu e trecuta in articol?

pt.15:17>

in 12 Mai 2017 23:16

bun, si ce i cu asta ,ce vrei sa zici???

pt.19:15>

in 12 Mai 2017 23:17

puneti ochelarii,frate

>

in 13 Mai 2017 9:30

foarte, foarte UTIL articolul, lucruri bine de stiut.mult prea mult sunt prostiti oamenii de furnizorii de servicii. vedeti si cazul Companiei de Apa Somes.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.