Scutirea de la coplata in sanatate. Legea este publicata in Monitorul Oficial

0
4329

 

Scutirea de la coplata in sanatate. Legea este publicata in Monitorul Oficial

Pe langa persoanele care se bucurau pana acum de scutirea de la coplata in sanatate, si alte categorii de pacienti vor beneficia de aceasta facilitate, incepand de luni, 21 octombrie 2019.
Coplata in sistemul de sanatate reprezinta o obligatie pentru pacienti de a achita o suma de bani pentru serviciile de spitalizare, atunci cand se externeaza. E adevarat, exista si exceptii de la aceasta plata, extinse acum printr-o lege publicata vineri, 18 octombrie 2019, in Monitorul Oficial si intrata luni, 21 octombrie in vigoare si care indica noile categorii de pacienti care vor beneficia de scutire de la coplata.
Este vorba despre: - cetatenii romani, care sunt victime ale traficului de persoane; - persoanele retinute, arestate sau detinute, care se afla in centrele de retinere si arestare preventiva (dar doar daca daca nu obtin venituri din munca, pensie sau din alte surse).
Potrivit noii legi, unele categorii de persoane vor beneficia de scutire, fara sa mai conteze daca obtin venituri sau nu: - copiii de pana in 18 ani; - tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi; - absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni; ucenicii sau studentii.
Si pana acum astfel de persoane beneficiau de scutire, dar numai daca nu castigau venituri din munca.
O alta noutate a Legii nr. 186/2019 este ca vor beneficia de servicii medicale, prin scutire de la coplata, si unele persoane care nu au cod numeric personal si carora nu le-a fost inregistrata nasterea. Mai exact, e vorba de: - copiii pana in 18 ani; - femeile insarcinate si lauzele; - victimele traficului de persoane.
Potrivit actului normativ, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale relevante "in termen de maximum un an de zile de la data primei prezentari la furnizorul de servicii medicale." De asemenea, astfel de persoane vor declara ca "nu sunt inregistrate in registrele de stare civila, cu exceptia copiilor de pana la 14 ani si a persoanelor cu handicap, pentru care declaratia se formuleaza de catre persoanele care le insotesc la furnizorul de servicii medicale".

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.