SondajRSS Feed

Deocamdata o duc mai bine bugetarii politici si angajatii lor, restul au primit pana acum doar... teapa

Scumpirile sunt certe, iar majorarile salariale pentru bugetarii neprivilegiati sunt inca doar promisiuni, din ce in ce mai nesigure

18 August 2017

Nu a fost greu de prevazut ca nu vor fi bani suficienti la buget pentru a sustine populismul PSD-ului. De fapt, tot romanul si-a dat seama de asta; presa a vuit, analistii economici au tras necontenit alarma. Doar guvernele plantate si controlate de liderul PSD, Liviu Dragnea, n-au fost de acord. pana au constatat, dupa sase luni de guvernare PSD, ca bugetul are o gaura de multe miliarde. Pe inteles, nu sunt bani pentru ce s-a promis si nu s-a apolicat inca, iar pentru ce s-a promis si s-a pus in practica s-a cheltuit mai mult decat suporta bugetul.
Urmarea este mai mult decat logica. Ce fac guvernantii cand constata ca e criza de bani la buget? Baga mana imediat in buzunarul cetateanului platitor de taxe si impozite. Nici n-au alta solutie. Nu fura, Doamne fereste. Dau legi, de exemplu, cum este cea prin care pentru contractul de munca partial se platesc taxe pentru un salariu intreg, se inventeaza impozite, se maresc taxe si impozite existente. Dar si mai simplu si mai eficient este sa dea drumul la scumpiri de produse indispensabile tuturor. Vrei sa traiesti, platesti. Deocamdata s-a scumpit electricitatea. Iar de luna viitoare, adica peste doua saptamani, se scumpesc carburantii. Vom plati cam 40 - 50 de bani in plus pe litru. Guvernul va majora accizele pentru benzina si motorina, justificand scumpirea prin faptul ca incasaarile din aceste accize au fost cam mici anul acesta. Iar scumpirea carburantilor inseamna scumpiri in lant. Transportatorii au anuntat deja ca de luna viitoare vor majora tarifele, dar si ca, pe cat posibil, nici nu vor mai alimenta in tara. S-ar putea, prin urmare, sa ne alegem cu scumpiri fara ca la buget sa se vada ceva in plus, daca transportatoprii fac plinul peste granita, unde gasesc carburant mai ieftin. Dar e cert ca noi vom vedea la raft cum pretul produselor creste.
O constatare pertinenta pe acest subiect a facut USR, prin purtatorul de cuvant, deputatul Dan Barna. "În campanie, domnul Dragnea anunta ca vor disparea unele taxe, inclusiv supraaciza de 7 eurocenti; si dupa sase luni de guvernare dezastruoasa, guvernul condus de PSD anunta ca reintroduce aceasta taxa în regim de urgenta. Românii au fost mintiti în fata cu nerusinare", se exprima Barna.

Angajatii din invatamant si din sanatate traiesc deja mai prost, cu speranta ca promisiunile pentru ei vor fi respectate

In timp ce valul de scumpiri loveste in tot romanul, bugetarii mai putin norocosi - dascalii si medicii - spera ca guvernantii sa nu uite de promisiunile pe care le-au facut. Oricum, pana le-or veni maririle salariale, la anul, prind din plin valul de scumpiri. Asa, cu salariile nemarite, spre deosebire de altii. E posibil ca, pe cand vor ajunge maririle salariale si la ei, banul sa nu mai aiba aceeasi valoare.
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat saptamana trecuta ca salariatii din sistemul de invatamant nu vor primi la rectificarea bugetara din septembrie plata drepturilor banesti obtinute in instante. Deci profesorii sunt deocamdata pe minus. Erau bani care li se cuveneau, dar s-au transformat tot intr-o promisiune ca va fi mai bine altadata.
In ceea ce-i priveste pe medici, lor li s-a promis ca, de la anul vor avea si salarii marite si ca veniturile obtinute din exercitarea profesiei nu vor mai fi impozitate. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finantelor, prevede ca începând cu 1 ianuarie 2018 veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si din activitati independente obtinute din exercitarea profesiei de medic sa fie scutite de la plata impozitului pe venit. Medicii nici nu sunt de acord cu atatea beneficii pe capul lor. Spun ca vor sa plateasca taxe, ca tot omul, vor sa traiasca decent si demn. "Exista teama de ruptura fata de cetatean", spune intr-un comunicat de presa Federatia "Solidaritatea Sanitara". Potrivit unui sondaj realizat de organizatie, 57 la suta dintre medici prefera înlocuirea scutirii de impozitul pe venit a medicilor cu acordarea tuturor drepturilor salariale, în timp ce 28 la suta considera ca de aceasta scutire ar trebui sa beneficieze si alte categorii de salariati.
Lucrurile se vad cam la fel si la nivel local, spune Chelement Hodis, presedintele Sanitas Salaj.
"De cand s-a propus aceasta masura, nu au avut loc discutii mai profunde pe aceasta tema, nu s-au cerut pareri, pentru a vedea daca o astfel de masura va asigura stabilitate sau va aduce perturbari in sistem. E si bine, e si rau. Pentru unii, cresterea veniturilor va insemna un motiv destul de bun pentru a nu parasi sistemul, pentru altii, insa, nu cred ca vor conta atat de mult cele 16 procente in plus atunci cand vor avea ocazia sa plece sa munceasca in alte conditii si pe alti bani, in alta parte. Printr-o astfel de masura, se va crea o frustrare a celorlalte categorii de bugetari, dar si in interiorul sistemului. Exista oricum probleme, pentru ca de la 1 martie 2018 doar medicii si asistentele vor primi integral majorarea salariala promisa, in timp ce restul angajatilor din sanatate vor primi majorarea etapizat, pana in 2022. Ne bulverseaza astfel de situatii. Reactii serioase nu avem deocamdata, dar intrebari sunt, iar lucrurile se acutizeaza pe masura ce se apropie termenul de aplicare", spune Chelement Hodis, despre beneficiile care oricum sunt doar promisiuni si deja fac mai mult rau decat bine.

Scumpirile sunt certe, iar majorarile salariale  pentru bugetarii neprivilegiati sunt inca doar  promisiuni, din ce in ce mai nesigure

Bugetarii politici si angajatii lor din administratile locale sunt multumiti; si nici nu ar avea de ce sa nu fie

Bugetarii politici sunt marii castigatori ai Legii salarizarii. Au mai primit anul acesta si in primavara in plus la salarii, iar de la 1 iulie, de cand se aplica legea salarizarii, au lefuri de vis. Sa-i definim, sa fie clar la cine ne referim. E vorba de cei alesi politic sa conduca administratiile locale. Lor le-a revenit sarcina, conform legii salarizarii, sa faca ce vor cu salarile angajatilor din administratia locala pentru a o eficientiza. Ca urmare, salariile angajatiilor din Consiliul Judetean si din toate primariile au crescut simtitor.
Majorarile salariale primite ii multumesc pe functionarii din administratia locala zalauana, de la mic la mare, fapt confirmat de vicepresedintele Sindicatului Civitas din cadrul Primariei Zalau, Laurentiu Ghiurutan.
"Trebuie precizat de la bun inceput un lucru. De 27 de ani, salariatii din administratia publica locala erau Cenusareasa sistemului bugetar la nivel de salarizare. Astazi s-a corectat aceasta nedreptate, iar impreuna cu domnul primar am gasit varianta cea mai buna, astfel incat salariile mici, sub 1.700 de lei, sa creasca substantial, pastrandu-se diferentele, dar nu prapastioase, intre functii, vechime si studii. Am avut in vedere ca bugetul pentru dezvoltare sa nu fie afectat, astfel incat investitiile incepute si investitiile in infrastructura care vor urma sa nu fie afectate in niciun fel. Nu inteleg aici rautatile spuse prin media, sub diferite forme, la adresa colegilor, rautati care nu au nimic de-a face cu realitatea. Bugetarii cu salarii uriase in administratia centrala au existat fara a se crea atata emotie si fara a fi bagati in seama asa cum fac acum unii concitadini ai nostri, aruncand atata venin in spatiul public, uitand ca noi reprezentam un procent mic din total bugetari din Romania", spune Laurentiu Ghiurutan.
Problema nu e strict ca bugetarii politici, alesii nostri, si mai apoi cei mai mici, de pe langa ei, au lefuri asa mari. Baiul e ca nu au si ceilalti bugetari, care se obosesc cel putin la fel de tare cu lucrul. Iar dureros e ca mediul privat e atat de impovarat cu dari catre statul care-i pune constant piedici si nu-i intinde veci o mana de ajutor, incat, oricata vointa ar fi, nu poate si nu are de unde sa dea atata randament sa asigure bugetarilor asemenea salarii.
De exemplu, un sofer la Primaria Zalau va castiga peste 2.400 de lei, un paznic va castiga 2.200 de lei, un politist local va avea o leafa de incadrare de peste 3.400 de lei, iar pe masura ce urcam in ierarhia Primariei, la referenti, salariile tind spre 4.000 de lei. Sefii de birouri si sefii de servicii trec de 6.000 de lei si pot ajunge la 7.000 de lei. Functiile cheie trec de 8.000 de lei.

Bugetele pentru dezvoltare locala sunt sfrijite, banii contribuabililor se duc pe salariile functionarilor si pe cheltuielile administratiilor

Sa luam exemplul Zalaului, cu sublinierea ca situatia se repeta la nivel de administratie locala peste tot.
In martie, cand s-a votat bugetul orasului pe 2017, 86 la suta din bani au mers la functionarea administratiei municipiului si 14 la suta au ramas pentru dezvoltarea urbei.
Explicit, din banii colectati la nivel local, in proportie covarsitoare se duc pe functionarea primariei, adica salarii si achizitiile pentru functionarea primariei.
Primaria Zalau spune ca totalul cheltuielilor prevazute din bugetul local pe semestrul I au fost de 99.246.890 lei. Atat functionarea administratiei cat si dezvoltare in Zalau. Din cat s-a prevazut s-a cheltuit insa doar 70,87 la suta. Dar daca ne uitam la detalii, observam lucruri interesante. Primaria avea in plan pentru semestrul I cheltuieli de functionare de 85.640.890 de lei. Pentru cheltuieli de dezvoltare, Primaria Zalau avea in plan pentru semestrul I suma de 13.606.000 lei. Prin urmare, daca administratia locala avea sa-si asigure traiul cu 85 de milioane, intreg Zalaul, ca oras, avea prevazut de 6,5 ori mai putin. Din cei 13 milioane de lei pentru diverse investitii si lucrari in oras, s-au cheltuit insa doar 2.845.150 de lei, adica 20,91 la suta din ce era prevazut. Iata economia! Zalaul sta pe loc.

La datoria externa am adaugat 1,8 miliarde de euro

Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 1,8 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2017.
Datoria externa a României include atât împrumuturile statului din strainatate, cât si datoriile entitatilor private. Aceasta a ajuns la 94,253 miliarde euro, un nou nivel maxim din decembrie 2014, în special ca urmare a majorarii datoriei publice, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Inflatia creste accelerat

O alta certitudine este faptul ca inflatia este pe un trend ascendent. Banca Nationala a Romaniei prognozeaza o rata a inflatiei de 1,9 la suta pentru finele anului. Specilistii vin insa cu o prognoza mai sumbra si vorbesc despre o rata a inflatiei de 2,2 la suta. Potrivit estimarilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România. cresterea inflatiei se reflecta, automat, in buzunarul romanului: scumpiri si rate mai mari la banca, deoarece inflatia afecteaza si dobanda de politica monetara care, la randu-i, poate duce la majorarea ROBOR, unul dintre indicii care stabilesc valoarea ratelor.

Vizualizari 1539
Comentarii articol

>

in 18 August 2017 0:59

Aproape fiecare stire se refera la bugetari, ca oare cum s-or descurca in viata si alte alea. Dar ce produc si ce munca depun lipitorile respective? Serios, categoria asta contribuie cu ceva la dezvoltarea economica a tarii.Ca li s-au marit salariile de parca am trai in Monaco. In loc sa avansam doar regresam.

>

in 18 August 2017 7:43

Mama lor !!!

spre normalitate>

in 18 August 2017 7:48

alina de unde detii date trebuie spus ca in trecut salariile bugetarilor au fost diminuate, unde ai fost, dascali au primit si primesc acele diminuari, salariul minim a crescut si cheltuielile sunt in crestere deci se traieste mai bine. tu cum traiesti acum, fa o comparatie si apoi vino cu date concrete din teren nu de la cei pe care ii sustii politic. si daca te uiti vei vedea ca se fac si se vor face investitii, vezi ce alocari bugetare are judetul de la guvern la primariile ai caror primari fac proiecte?

>

in 18 August 2017 7:48

Hoti,hotilor,putorile din administratia locala si judeteana. Firmele private dispar zilnic,nu mai suporta birurile puse pentru a tine trantori cu salarii si pensii "speciale".Rusine!

>

in 18 August 2017 8:11

Salariatii din administratia publica locala au munca grea si trebuie bine platiti. Un ex.de munca grea: miercuri 16 aug. Orele12. Baronul de Zalau si secretarul Primariei Zalau, Potrovita St. Impreuna cu sotia Coana Rozi insotiti de un copilas(poate nepot) isi petreceau timpul la magazinul Peny din Bradet. Deplasarea o faceau cu masina primariei Sj 05 MUN. Deci munca grea la primarie. Trebuie bine platiti.

>

in 18 August 2017 8:18

Nu este teapa !!! Lucrez in sanatate as.medical si s au marit salariile.Nu dezinformati !!!!

>

in 18 August 2017 8:24

da serios aveti si paznici la primarie

>

in 18 August 2017 8:45

Multumim partidului!

>

in 18 August 2017 8:57

in sanatate este foarte bine,nici nu visau asa salarii toti de la mic la mare si totusi asteapta spaga,invatamantul o duce mai prost

8:18>

in 18 August 2017 9:16

Bravo tie ca ti-a marit salariul insa om vedea de unde puii mei vor fi acoperite aceste cresteri salariale anormale de la buget?Copiii si nepotii tai vor plati cu varf si indesat toate prostiile pe care acesti guvernanti le fac ,doar pt ca ei ce sunt la putere sa mai prinda inca un mandat prin aceste pomeni electorale .Ca noi din privat deja simtim negativ aceste cresteri salariale ale voastre de la buget ,puterea noastra de cumparare scade pe zi ce trece.Dar cui va pasa??? Voua sa va fie bine azi ,in rest Dumnezeu cu mila .Vai de mama ei tara si de ai ei conducatori ."Grecia" ne paste cat de curand.

>

in 18 August 2017 9:42

Ne meritam soarta.

>

in 18 August 2017 9:55

Aceste cresteri salariale vor fi acoperite prim majorarea taxelor si impozitelor pentru anul care vine. O sa vedeti cum limbricii de consilieri locali vor aproba astfel de mariri pentru viitorul buget.

X>

in 18 August 2017 10:14

Din pacate nu incercam sa fim corecti si sa gandim corect cu privire la bugetari !!! Lansez o intrebare simpla: cine sunt cei care au accesat si acceseaza in continuare fonduri europene pentru construirea si / sau modernizarea autostrazilor, drumurilor nationale, judetene, comunale, strazilor din orase si din comune, drumurilor de hotar , scolilor, spitalelor si dispensarelor umane, aductiunilor de apa si canalizarilor , podurilor peste diferite rauri si parauri, etc., etc., etc. ??? Nu cumva bugetarii ???

>

in 18 August 2017 10:28

Si daca o fac se cred mari eroi,nu cumva le intra in sarcinile de servciu,sau se duc pe jos si le aduc in spate ? Ca la mare in plin sezon cu familia se duc pe bani publici,bunaminte la cursuri de perfectionare !

Afară cu "democraţia" !>

in 18 August 2017 10:42

Cei din primării şi-au dat salarii neruşinate pe care nu au de unde să le plătească. La rectificare, statul pompează bani de la buget şi ia

>

in 18 August 2017 10:49

An de an, pas cu pas, leprele de parlamentari au creat un stat bazat pe caste.

Excelent articol!>

in 18 August 2017 10:57

Trist, dar adevarat. Singurii beneficiari REALI ai cresterilor salariala sau asimilate sunt parlamentarii, cei din conducerea autoritatilor publice locale (consilii judetene, primarii, consilieri judeteni/locali). La restul bugetarilor (ca de sectorul privat nici n-are rost sa mai vorbim) au primit cel mult cresteri nominale "pe hartie", fara a avea o crestere reala (a puterii de cumnparare).

Diferente si diferente>

in 18 August 2017 11:02

In timp ce clientii politici din Parlament sau din conducerea autoritatile publice locale au primit mariri de venituri "de n ori" (in medie de cca 3 ori), ceilalti bugetari (doar cei mai norocosi dintre ei)au primit mariri "cu n mai mult". Adica unii cu inmultirea, altii cu adunarea. Cam la asta se rezuma justitia sociala a social-democratilor din PSD.

Ce tara lui Dzeu e asta>

in 18 August 2017 11:11

in care un politist local (care abia stie sa isi scrie numele) are un salariu de incadrare de 3400 lei (la care se adauga sporuri), in timp ce inginerii, economistii, etc cu faculate facuta pe bune (la Stat) iau salarii (la privat) de pana in 2500? O sa sariti sa spuneti ca trebuia sa ne facem cu totii bugetari. Oare asta ar fi fost solutia, sa purtam toti hartii de colo-colo?! N-ar fi mult mai firesc oare, sa existe o corelare corecta intre salariile existente in sectorul public si privat?!

Faceti-i un loc caldut la Stat>

in 18 August 2017 11:13

si recentului pensionar de lux...

Romanica - tara tuturor smecheriilor posibile>

in 18 August 2017 13:35

Daca au ajuns politistii comunitari (fostii gardieni publici) sa castige de doua ori mai mult decat profesorii, atunci avem o problema grava, grava de tot. Urmeaza vremuri tulburi pentru guvernarea asta de doi lei, de prin septembrie incolo (sa vina lumea de prin concedii). Din pacate, doar o revolutie ca cea din '89 ne va scapa de clica asta politica si de mentalitatea asta de smecher in dispretul tuturor romanilor, care cangreneaza tara asta incet, incet.

10:14>

in 18 August 2017 13:43

Die/dna bugetara!nu cumva vi se pare prea mare salariul pe care l aveti?oare banii aia ce vin de la UE plus cofinantatea care sector le asigura? Nu cumva cel privat?bine spunea cineva mai sus ca nu va indepliniti decat oblogatiile din gida postului pt.care sunteti prea bine platiti.

>

in 18 August 2017 14:05

PSD-erbedei condusi de Banditul cu Mustata o adunatura de mafioti si lepre.

>

in 18 August 2017 15:29

13,35 ... daca revolutia va fi ca cea din '89 ramanem tot cu structurile pe cap.

>

in 18 August 2017 16:35

Băăăăăă! Hai să ne facem toți bujetari tule muma lor că noi la privat abia mai putem sufla de c

>

in 19 August 2017 15:44

Pt 16;35 iti scrie undeva pe fluturasul de salar ca dai 10 sau 15% din salar la bugetari?

19 aug 15:44>

in 20 August 2017 7:27

Si de unde puii mei esti platit?Cumva produci plus valoare pt. societate?Te-ai gandit vreodata ca aceste mariri aiurea de salarii vor fi suportate de generatiile viitoare?copiii si nepotii tai?sau esti pe principiul -burdihanul meu sa fie plin azi iar in rest Dumnezeu cu mila.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.