SondajRSS Feed

Invatamant in Salaj, atat cat se poate

Scoala salajeana functioneaza cu prea multi suplinitori si reuseste sa promoveze 89 la suta din elevi

15 Martie 2018

La Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a avut loc ieri intalnirea cu directorii de scoli din judet, la care a fost prezentat si raportul asupra starii invatamantului salajean in semestrul I al anului scolar 2017 - 2018. 

Alaturi de directorii unitatilor de invatamant salajene si de inspectorii scolari, au fost prezenti in calitate de invitati prefectul Florin Florian; primarul municipiului Zalau, Ionel Ciunt; reprezentantul Asociatiei Parintilor, Calin Pop; presedintele FSLI Salaj, Eusebiu Lehene; eleva Iulia Nicorici, presedintele Consiliului judetean al elevilor.
Raportul a fost unul stufos in care autorii s-au straduit sa nu scape nimic, sau aproape nimic din invatamantul salajean. De la reteaua unitatilor de invatamant, pana la activitatile cu profesorii pensionari, toate aspectele au fost incluse, in proportie de 90 la suta in cifre seci, in spatele carora stim insa ca se afla o zbatere puternica din cauza nemultumirilor profesorilor si din cauza numeroaselor probleme cu care se confrunta elevii.
Asa de pilda aflam ca in Salaj exista 369 de unitati de invatamant de stat, din care doar 105 au personalitate juridica, 310 in mediul rural si 59 in mediul urban. Pe langa acestea mai exista 10 unitati conexe (palatul si clubul copiilor, centrul de excelenta, club sportiv scolar etc).
Nici invatamantul particular nu-i absent in Salaj. Exista cinci unitati (trei gradinite si doua scoli post liceale), toate cu personalitate juridica.

Doar trei elevi din 100 frecventeaza
invatamantul profesional

Pe primul semestru al anului scolar 2017 - 2018 au frecventat cursurile invatamantului de stat salajean 36.323 de prescolari si elevi. Din total, elevi au fost 28.308, de unde rezulta ca avem 8.015 prescolari.
Cei mai multi elevi sunt in invatamantul primar (clasele pregatitoare si clasele I-IV), iar cei mai putini, 95, la invatamantul "a doua sansa".
Din totalul de 36.323 de elevi, 1.239 sunt inscrisi la invatamantul profesion

Scoala salajeana functioneaza  cu prea multi suplinitori si reuseste  sa promoveze 89 la suta din elevi
al, adica doar 3,4 la suta.

2.000 de elevi cu nota scazuta
la purtare si 2.000 de corigenti

La inceputul anului scolar au fost inscrisi 28.308 elevi, iar pana la sfarsitul semestrului I au ramas 28.244, din care au fost 25.152 promovati (88,8 la suta din total). Putin peste 1.000 de elevi au situatia neincheiata, corigenti sunt vreo 2.000, iar 93 s-au lasat de scoala.
Elevi exmatriculati au fost 14, din care 9 pentru absente si 5 din alte motive, iar numarul elevilor cu notele scazute la purtare a trecut de 2.000.

Un profeor din cinci este suplinitor

Numarul de posturi de cadre didactice la nivel de Salaj a fost in primul semestru de 3.028. S-au ocupat 2.478 de posturi de cadre didactice titulare, iar 550 de cadre didactice suplinitoare.
Pentru anul 2018 au fost inscrise la activitatea de formare 276 de cadre didactice - 127 pentru definitivat, 87 gradul didactic II si 52 gradul didactic I.

Cu peste 100 de elevi mai putin decat
anul trecut la Centrul de excelenta

In anul scolar 2017 - 2018 s-au inscris la Centrul Judetean de Excelenta Salaj 759 de elevi, cu 113 elevi mai putin decat in anul scolar anterior. Elevii sunt organizati in 35 de grupe, coordonati de catre 44 de profesori.
In octombrie a fost si Gala olimpicilor salajeni. La cele 22 de olimpiade s-au obtinut de catre elevii din judet 67 de premii si mentiuni. Numeroase premii si la diferite nivele au obtinut elevii din Salaj si la concursuri artistice ori sportive.

Vizualizari 1579
Comentarii articol

>

in 15 Martie 2018 7:41

Festivisme ieftine, invatamantul salajean in picaj iminent! Cu aceasta persoana infatuata si goala pe dinauntru, Pop Maria, sotia senatorului Pop,impostoare pe postul de inspector scolar general, nu se poate obtine calitate in procesul de invatamant!

>

in 15 Martie 2018 7:43

Oricum o luam si ne raportam la volumul de munca al profesorilor,la calitatea muncii acestora salariile le sunt indestulatoare.Cunosc elevi in Jibou in clasa a v10-a si nu stapanesc table inmultirii,atunci despre ce vorbim,acum cel putin 5o de ani inca din clasa a 4-a cunosteam table inmultirii. Dar acum am intalnit inginer silvic cu scoala la facultate particulara care nu cunoaste minimum de geometrie, ex teorema lui Pitagora si ex ar fi multe

>

in 15 Martie 2018 8:02

Realitaea este ca multi suplinitori (cu studii superioare) sunt mai buni si mai constiinciosi decat titularii, insa nu se pot titulariza din lipsa posturilor. E un paradox: au nevoie de ei, dar posturi titularizabile nu sunt

>

in 15 Martie 2018 8:15

7:41 Inspectoratul scolar nu-si are rostul, este o institutie care papa banii degeaba.Asa ca nu are cum influenta Pop Maria invatamantul.Numai ca invidia si rautatea te macina!

>

in 15 Martie 2018 9:09

calitatea invatamantului salajean scade pe zi ce trece;asta se vede clar; si de la institutori incepe toata degringolada.\r\nLipsa de competenta pe posturi si neintereul pentru performanta e cauza; CEI MAI MULTI PROFESORI SE COPMLAC SA FACA ORE PE BANI PENTRU A FACE TEMELE IN LOC SA FACA PERFORMANTA!

Pentru toti carcotasii>

in 15 Martie 2018 9:50

Profesorul lucreaza cu materialul clientului, asa cu uneori rezultatul e bun, alteori e rau...dragoste cu sila, nu se poate.\r\nDaca vi se pare ca volumul de munca al profesorului e redus, atunci ce sa zicem de preotul care lucreaza doar 1-2 ore/saptamana, la slujba de duminica? Este incorect in ambele cauze. Nu confundati norma de predare (18 ore/saptaman), cu munca propriu-zisa a dascalului (planuri de lectii, pregatire pentru predare, intocmire subiecte, verificare lucrari, intocmire rapoarte, dirigentie, etc/).\r\nUna peste alta pe vremuri exista o triada respectata din bun-simt: parinti, dascalii si sefii.

>

in 15 Martie 2018 10:09

Ma-I TU de la 9,50 esti dus rau cu pluta,tu nici nu stii religie esti un ateist suts la suta,habar nu ai cat tine o slujba si cate sunt pe sapatamana,cata scoala ai TU. Lasa TU teoria cu materialul clientului ca nu tine,esti c umva inrudit ca cadrele din system,sa stii un lucru,prin munca si numai prin munca poti avea rezultate,iar daca ai si putin talent atunci ve fi la superlative,i-a uitate la sportivii de perfomanta,dar oricum nu am la cine sa-i spun,cred ca nici TU nu stii nici cat dac 2 plus 2.

x>

in 15 Martie 2018 10:22

Sa nu uitam faptul ca DASCALII , buni sau rai, sunt cei care ne- au facut pe noi oamenii care suntem in momentul de fata.

>

in 15 Martie 2018 10:54

Se tot vorbeste de profesorii,inspectorii si alte cadre didactice,dar oare noi parinitii ce face pentru copii nostrii,cat ii supraveghem,cat ii ajutam ,cat stam de vorba cu ei???Profesorul la clasa are de la 25 de elevi in sus,oare ii poate stapani pe totii,poate sta de vorba cu toti??? Noi avem acasa unul sau doi copii si ne plangem ca nu avem timp de ei.Mi se pare aberant sa pretinizi si sa tot lovim doar in invatator,profesor sau diriginte.Insa am ajuns la concluzia ca unii parinti in momentul in care copilul merge la scoala are impresia,gata,eu l-am educat pana acum,de acum nu are decat sa il educe scoala prin reprezentatii ei.Nu cred ca este o gandire prea buna...nu inseamna ca au trecut cei 7 ani si....

>

in 15 Martie 2018 13:13

Mai asta de la 10,54 eu cand am facut liceul eram 40 de elevi in clasa.si itr-un trimestru ca erau 3, eram ascultati de minimum 3 - 4 ori deci aveam de la 4 note in sus,dar acum va-ti domnit de tot numai stiti sa cereti salarii dar munca mai putin,nu are rost sa povestim cand privim astfel lucrurile.Unul singur era meditate din clasa fiindca taicasu era doctor

Mare dreptate ai 9:50>

in 15 Martie 2018 13:43

Multi carcotasi fara scoala mai posteaza, vezi si tampitelul de la 10:09...

Mai 10:09>

in 15 Martie 2018 13:44

Daca progenitura ti-e proasta gramada sau nu-i place scoala, n-are nimeni nicio vina...

Pt desteptul de la 9:50>

in 15 Martie 2018 13:49

Si cine trebuie sa munceasca pentru rezultate profesorul sau elevul?! \r\nApoi, facultatea (doar) pe care am facut-o e mai multa decat toata scoala ta (cu liceu cu tot) si e facuta la Cluj (la stat), nu la Goldis sau Spiru.\r\nSi nu te mai grabi atata cand scrii, ca sa intelegem si noi ce vrei sa spui!

Nu va mai certati fratilor !>

in 15 Martie 2018 14:15

Fiecare dintre voi graieste cate un sambure de adevar .Oare de unde se-mpute pestele ?daca nu de la cap=parlament=legislatie la care se adauga pupincurism la greu+neprofesionalism pt functiile de conducere -ma rog majoritatea- din invatamant .Coroborat cu starea sociala a natiei=saracie si cu nesiguranta locului de munca in privat ,rezultatele se vad.Asteptam o legislatie sanatoasa in acest domeniu care in final sa "lunece" dupa principiul :cine are carte are parte .Probabil nepotii nostri ,daca or mai fi pe aici ,or avea norocul asta .

Bravo 14:15>

in 15 Martie 2018 14:26

De fapt e o culpa comuna, pe axa legiuitori - guvernanti/minister/inspectorat/conducere scoli - dascalime -parinti - elevi.\r\nToti au partea lor de vina.

insp>

in 15 Martie 2018 15:00

felicitari doamnei inspector florentina ciunt de la sectia invatatori

>

in 15 Martie 2018 19:34

Draga scriitor de la 13:13,ti se vede bunul simț și cei șapte ani de acasă, de cum ai început sa scrii. Indiferent de ce rang porți, sau câte scolii ii avea, nimeni nu îți dă dreptul să te adresezi asa, dar ma rog... nu ne vedem barna în ochiul nostru ci doar paiul în al altuia. Vreau sa îți spun că nu sunt nici profesor, nici nu am o funcție sus pusă, însă vrei sa iți spun ca am un copil care ani la rand a participat la olimpiade naționale, ba chiar internaționale și totodată a luat și premii foarte bune și asta pe munca lui, fără influențe din partea părinților, doar pe munca lui. Deci, se poate.... Despre ce vorbim???

>

in 15 Martie 2018 20:20

NU ESTE IMPORTANT CE E PROFESOR SAU SUPLINITOR ,IMPORTANT ESTE SASTIE SA CEARA SALAR SI SA FACA GREVA , MAI ESTE CEVA SI SA INGETE ANUL SCOLAR....

>

in 15 Martie 2018 21:18

Mai interesativa cum sunt scolile in occident profesorul are cel mai mare merit in formarea copilului ca si om. Nu mai tot vorbiti prosti in Anglia spre exemplu profesorul este in legatura permanenta cu parinti si le spune pe ce ar fi mai bine sa se axeze copilul ce studi sa aprofundeze etc etc. La noi vine si le preda o groaza de materie foarte stufoasa pe care este foarte greu sa o intelegi. Sunt curios parinti cati dintre ei pot sa rezolve un exercitiu de matematica de clasa a 8-a stiu despre ce vorbesc

>

in 15 Martie 2018 22:58

8.15 De la cap se impute pestele!!! Esti din sistem, nu-i asa? Ai parte de tratari diferentiate? De asta merge asa bine treaba si in invatamint!!! PSD-ul este patron peste tot Salajul.

>

in 21 Martie 2018 12:08

SOLUTII ar fi!\r\n1- copiii sa ramana in scoala pana-si termina temele sub supravegerea profesorilor care predau,asa se vede cine,ce si cat au priceput din predare si ce-i de facut!\r\n2-sa se asigure masa calda tuturor la amiaza.\r\n3- sa se revizuiasca urgent volumul si cantitatea materialului ce trebuie asimilat de copii\r\n4.miscarea si activitatea practica a copiilor sa fie considerate prioritati pentru buna dezvoltare a tinerilor.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.