SondajRSS Feed

Un invatamant salajean chinuit

Scoala incepe cu lipsuri mari pentru elevii din Salaj

31 August 2017

Stadiul de pregatire al unitatilor de invatamant din judet, cu mai putin de doua saptamani inainte de inceperea anului scolar, a fost ieri subiect principal de discutie la sedinta de colegiu prefectural. 

In prezenta prefectului Florin Florian si a subprefectului Alexandru Vegh, sefii institutiilor cu atributii de coordonare sau control pe partea de invatamant au dat raportul. A iesit in evidenta ca la tara avem inca scoli cu wc in fundul curtii, lipseste apa potabila, nu sunt garduri in jurul scolilor sau microbuze pentru transportul elevilor.
383 de unitati de invatamant sunt in Salaj. 69 sunt in mediul urban si 314 in mediul rural.

Majoritatea scolilor nu au paza

Seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Salaj, comisar sef Ioan Groza, a precizat ca, dupa inceperea anului scolar, la fiecare scoala din mediul urban va fi repartizat cate un politist si un jandarm care vor actiona zilnic, la intrarea si la iesirea elevilor de la ore. “n mediul rural, sarcina de a asigura siguranta le va reveni sefilor de post. Politistii spun ca au cerut sprijnul primariilor pentru montarea de sisteme de supraveghere video la toate unitatile de invatamant.
“n prezent, din cele 373 de unitati de invatamant din judet, 119 sunt supravegheate video, 25 au paza umana, 11 au si sistem de monitorizare video si paza umana, iar 218, toate din mediul rural, nu au niciun fel de paza. “n unele cazuri, nici macar gard nu exista, situatie in care se afla scoala si gradinita din Camar, scoala si gradinita din Cerisa, gradinita din Sanmihaiu Almasului, gradinita din Lazuri, scoala primara din Doh, scoala gimnaziala si gradinita din Mesesenii de Sus, scoala primara si gradinita din Cheud, scoala gimnaziala si gradinita din Zalha, gradinita din Ceaca, scoala primara si gradinita din Bercea.
Lipsa gardurilor in jurul unitatilor de invatamant l-a scandalizat si pe prefectul Florin Florian, care a declarat ca va avea o discutie cu fiecare primar din comunele unde exista, in continuare, scoli sau gradinite fara canalizare si gard.
Au securitatea asigurata, prin sisteme de alarma, Inspectoratul Scolar Judetean, cu unitatile din subordine (Casa Corpului Didactic, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, Palatul si Cluburile Copiilor).

94 de scoli se incalzesc tot cu sobe pe lemne

Din cele 373 unitati de invatamant din judet, 210 au centrale proprii pe lemne, 78 au centrale proprii pe gaz, iar 7 au incalzire cu energie electrica. In 94 de scoli si gradinite se face in continuare foc in soba, ca pe vremea bunicilor.
Potrivit datelor de la Inspectoratul Scolar, 15 de unitati au asigurat necesarul de combustibil in proportie de suta la suta, in timp ce 230 de unitati “au asigurat necesarul de combustibil intre 10 - 90 la suta”.
Comunele pe raza carora unitatile de invatamant au asigurat combustibil sub 50 la suta sunt Agrij, Almasu, Creaca, Horoatu Crasnei, Napradea, Romanasi, Sinmihaiu Almasului si Treznea.

Noua unitati scolare nu au autorizatie sanitara

Noua unitati scolare din Salaj nu au primit de la Directia de Sanatate Publica autorizatii sanitare de functionare.
E vorba de cinci gradinite (Ceaca, Buciumi, Lupoaia, Lazuri, Cheud), trei scoli primare (Cozia, Doh, Cheud) si o scoala gimnaziala (Buciumi).
“n secolul XXI, aceste unitati de invatamant nu au apa potabila curenta, grupurile sanitare sunt necorespunzatoare, tip latrina in unele cazuri, au inca sobe metalice, unele dintre ele necesita lucrari de reparatii si reabilitare la pereti sau acoperisuri.

Lipsesc noua masini pentru transportul elevilor

In Salaj e nevoie de 110 masini pentru transportul elevilor la si de la scoala. Sunt asigurate doar 101, fiind nevoie de inca 9.
Din cele 101 microbuze existente, 53 sunt inmatriculate pe scoli, iar 48 sunt inmatriculate pe primarii.
Au nevoie de microbuze sau autobuze scolile din

Scoala incepe cu lipsuri mari pentru elevii din Salaj
Balan, Babeni, Fildu de Mijloc, Ip si Sanmihaiu Almasului, si liceele din Ileanda, Sig, Galgau si Jibou.

Se desfiinteaza inca cinci scoli

Din anul scolar 2017 - 2018 se desfiinteaza 5 unitati de invatamant: o scoala gimnaziala, 3 scoli primare, o gradinita.
La propunerea unitatii de invatmant, Scoala gimnaziala Tusa, structura a Liceului Tehnologic Sag, se desfiinteaza deoarece a fost finalizat campusul.
La propunerile venite din partea unitatilor de invatamant, pe baza de hotarare de Consiliu local, din cauza scaderii efectivelor de copii, se desfiinteaza scolile primare din Sumal, Fagetu si Recea, precum si gradinita din Sumal.
Se desfiinteaza, de asemenea, si Scoala Postliceala “Vasile Goldis” Zalau.

23 de infractiuni comise in scoli
sau in zona scolilor anul trecut

Politistii spun ca in anul scolar 2016 - 2017 au fost comise in incinta scolilor sau in zonele adiacente acestora 23 de infractiuni. 6 au fost infractiuni de lovire si alte violente, 15 furturi, iar 2 alte infractiuni. În 12 cazuri autori ai infractiunilor au fost elevi, iar 16 elevi au fost victime ale unor infractiuni înregistrate în incinta sau in zona unitatilor scolare. Au fost constatate, de asemenea, 77 de contraventii, din care 70 pe partea de tulburare a ordinii si linistii publice. La numarul de urgenta 112 au fost semnalate 4 evenimente petrecute in unitati de invatamant.
Paradoxal, cele mai multe incidente s-au semnalat in scoli care atat atat paza umana cat si sisteme de supraveghere video. 3 incidente au avut loc in unitati prevazute cu sisteme video de supraveghere, iar alte 10 în unitati scolare prevazute cu pază si sisteme de supraveghere.

Laptele si cornul sunt in faza de evaluare a ofertelor; despre mere nu stie nimeni nimic

Programul “Laptele si cornul” este in faza de evaluare a ofertelor, spune Consiliul Judetean. Pentru lapte si corn, ofertele de participare la licitatii s-au depus pana in 16, respectiv 17 august. “n acest moment procedura este in stadiul de evaluare a ofertelor depuse, urmand a se desfasura faza de licitatie electronica. 

In cazul fructelor, a merelor, mai exact, nu se stie mai nimic deocamdata. Consiliul Judetean spune ca pana in acest moment nu a fost publicata nicio hotarare a Guvernului privind bugetul, sursa de finantare, modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice a masurilor adiacente distributiei de fructe proaspete in anului scolar care sta sa inceapa. Asadar, Consiliul Judetean Salaj nu a demarat proceduri de achizitie publica in acest sens.
Numarul de beneficiari estimat pentru anul scolar 2017 - 2018 este de 24.914, din care 4.753 prescolari, 11.188 elevi din invatamantul primar si 8.973 din invatamantul gimnazial.

Scapari ale sefei invatamantului,
in ajunul Zilei Limbii Romane

Nu au fost trecute cu vederea scaparile celei care conduce invatamantul salajean, inspectorul scolar general Maria Pop, care i-a facut pe cativa dintre cei prezenti la colegiul prefectural de ieri sa chicoteasca.
Cand a prezentat stadiul de pregatire a unitatilor de invatamant din judet, inspectorul scolar general a vorbit si despre lucruri “finalizate la final”, despre realizari “in totalitate de suta la suta” sau de “nivelul cel mai superior de invatamant din acea comuna”.
Ca fapt divers, azi, 31 august, se sarbatoreste Ziua Limbii Române.

Vizualizari 3930
Comentarii articol

>

in 31 August 2017 1:40

Incredibil cat de adanci rani va lasa guvernarea psd.Multi s-au bucurat ca li s-au marit salariile, pensiile dar urmeaza reversul masurilor idioate aprobate de politicienii astia borfasi.

>

in 31 August 2017 7:00

de ce nu verificati si scolile din comuna buciumi cu cel mai bun primar psd uitativa la scoala din satul sau natal ca este chiar linga drum si apoi la clelalte si la aprovizionarea cu lemne asa primar nu a avut buciumi niciodata rusine mare

>

in 31 August 2017 7:28

Scoala romaneasca = zero.La ce se invata ar putea sa stea acasa ca ar fi mai castigati.

>

in 31 August 2017 10:03

Cum g

Dr. Martin>

in 31 August 2017 14:22

Bine ca avem o semi-analfabeta, sefa peste invatamantul din Salaj: Maria Pop, aplauze va rog!!!

>

in 31 August 2017 14:31

in zalha exista gard,dar nu se face scoala

>

in 31 August 2017 17:13

Tineti minte 95 microbuze scolare au fost trimise de Guvernul Romaniei in Republica Moldova.In Romania sunt lipsa.

>

in 31 August 2017 17:35

O caricatură de inspector sef , o mizerie de profesoară , o nevastă de milițian ajunsă datorită nouă cocoțata in fruntea invățămintului salajan. Cred ca S Barnuțiu şi alții se rasucesc in mormint cind deschide proasta asta gura .

>

in 31 August 2017 18:09

Bine ca au fost bani pentru marirea cu 45% a salariilor profesorilor,pentru elevi si scoli nu sunt bani .Rusineee

>

in 31 August 2017 19:39

Iat-o pe "eminenta cenusie" a invatamantului salajean, caricatura a ignorantei si a mediocrtatii, o parvenita a comunismului si neocomunismului din Roamania! Militianca aceasta n-a facut nimic in viata ei, a mancat degeaba din banii publici!

>

in 31 August 2017 19:42

Numai cei din sistem stiu cate greseli de limba face in scris, nu numai oral, cum se arata in articol! Niciodata n-a stiut cand se crie "sa", "ati", "mai" etc. legat sau despartit, asa ca sustinea mereu ca altii fac greseli de limba, nicidecum ea!

>

in 31 August 2017 19:45

18.09, cine ti-a spus ca s-au marit salariile la profesori cu 45%, te-a informat prost(ule)!

>

in 31 August 2017 19:53

Ce tupeu are in poza, impostoarea! Asta chiar crede ca isi merita postul de inspector scolar general! De fapt, cum Pop Liviu din Viseu, sindicalistul, poate fi ministru' al MEN, de ce nu poate fi si ea inspector sc. general, iar sotul ei (analfabet, clar) membru in Comisia de invatamant al senatului? Vai de ea, tara!

>

in 31 August 2017 20:53

Vai, da frumoasa esti! Cum numa-n vis...Vai de tine!

>

in 31 August 2017 20:57

Dar, masinile Inspectoratului Scolar unde sunt? S-au vandut ca sa mai scada suma aia colosala ce trebuie platita ca urmare a sechestrului! Vezi pierderea Palatului copiilor, din cauza incompetentei ultimilor doi "inspectori generali": Bancea si Pop Maria.

>

in 31 August 2017 21:10

Femeia asta nu-si da seama ce panarama este! Inca.

>

in 15 Septembrie 2017 16:33

Curca, dracului? O femeie a dragnului!

>

in 18 Septembrie 2017 12:03

D.na Pop mi-a fost profesoara acu vreo douazeci de ani și vreau să vă spun că este o femeie și un cadru didactic EXTRAORDINAR din toate punctele de vedere și nicidecum o panaramă cum îi spun unii fara caracter și fără cei șapte ani de acasă. Cei cu comentariile răutăcioase ori sunteți invidioși ori p....i cu P.

Pentru 12:30>

in 18 Septembrie 2017 23:12

Hai, nu mai spune. Sigur esti vreo subordonata de-a ei, pusa sa postezi laude gratuite, sa dea bine la ziar. La ce scoala i-ai fost elev/eleva acum 20 de ani? Pe pariu ca nu ai detalii. Lasa ca stim noi care chiar i-am fost elevi si ne amintim ce prestatii avea la ore si cum radeau ceilalti profesori din scoala de ea spunandu-i "militianca". Cum ii tot scria teme lui barbatul ei, actualul mare senator, ca sa-l faca si pe el cu facultate sau cum se ascundea, de rusine, prin salita de la laboratorul de fizica, dupa ce barbatul ei l-a omorat pe amaratul acela de om, la vanatoare. Hai sa vedem cat de extraordinara era, ca noi cei care chiar i-am fost elevi, nu prea am simtit asta. Si apropo, nu suntem prosti, doar ghinionisti ca ne-a predat ea fizica si nu altcineva cu adevarat competent.

>

in 20 Septembrie 2017 8:33

12.30. Esti vreo inspectoare sau directoare de-a acestei impostoare. Cum poti sa zici astfel de aberatii ca a fost profesoara extraordinara!!!? Unde ti-a fost profesoara? La Voievod Gelu, la Mate-fizica, la Lic.1, la M.Vitazul sau unde? Ca fiind titulara intr-un sat, i se gasea mereu un post (prin pile) la Zalau! Profesorii radeau de ea ca intarzia in fiecare dimineata la scoala, ca nu stia carte etc. Aceasta familie a facut totul, dar totul prin pile! Nu numai ea ii facea "temele" sotului ca sa-si continue facultatea, ca i se oferea acest lucru din partea sistemului comunist, mai erau... si altii.Complexatul de seantor, ii intoarce datoria numind-o inspector sef la invatamant in judet. Vai de ea profesoara! Sa-ti spuna cum si-a luat gradul gradele didactice! Dadea "unchiu" de la Bucuresti un telefon. Despre ce vorbim, femeie de nimic?

>

in 21 Septembrie 2017 11:58

Vai dar rai si invidiosi sunteți. Și voi de ați fi putut făceați la fel. Să nu-mi spună vreunul că dacă ar putea nu și-ar pune nevasta, bărbatul sau copii în funcții bine plătite,dar unii au mai mult noroc decât alții în viață și fiecare face ce poate și cum să-i fie lui mai bine. Toată stima pentru cei care au reușit să ajungă unde si-au dorit. Faceți toți la fel, toată stima și pentru voi dacă reușiți.

>

in 23 Septembrie 2017 12:39

11 : 58 ... Cat de proasta esti incat sa spui asemenea aberatii ??? Auzi la muta farinii : "sa nu - mi spuna vreunul ... " Trebuia sa - ti spuna ma -ta cat erai mica, nu sa vii acum , mare si proasta, ca nu - ti vine sa crezi in ce hal ai ajuns. Zi - mi ca n - ai copii, te rog.

>

in 23 Septembrie 2017 20:33

11.58. Sa nu lasi, progenituri, femeie! Te rugam, ca-i plina lumea de tigani...!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.