Schimbarea si unitatea, valori ale Plopisului

0
5


Trei sate unice prin frumusetile naturale, istorie si traditii, spiritualitate si convietuiri, dar mai ales prin dragostea fata de aproapele.
Asezata in partea sud-vestica a judetului, pe o suprafata de peste 80 km patrati, comuna Plopis, cu satele Plopis, Fagetu si Iaz, este recunoscuta ca fiind una dintre unitatile administrativ-teritoriale din judet ce ingemaneaza peisaje deosebit de pitoresti. Marturiile istorice atesta existenta comunitatilor pe aceste meleaguri inca de la inceputul secolului al XIII-lea. Cei 2.791 de locuitori ai Plopisului, care populeaza astazi aceste meleaguri au in centrul preocuparilor, ca de altfel in mai toate asezarile rurale, lupta pentru traiul de zi cu zi, sustinuta prin activitati specifice cresterii anima-lelor si agriculturii.
Asteptarile nu au fost inselate
in ultima perioada admi-nistratia locala din Plopis a pus in practica proiecte mult asteptate de locuitorii comunei. Este vorba, de pietruirea drumulului judetean DJ 110E Nusfalau-Plopis, pe o lungime de 7,5 km. Valoarea investitiei s-a ridicat la 6,5 miliarde lei vechi, suma repartizata de la bugetul judetului. Un miliard de lei vechi s-au cheltuit pentru aceasta lucrare din contributia Consiliului Local. Vorbind de drumuri, primarul comunei, Nicolae Criste, a mentionat ca vor fi asfaltati doi kilometri de drum comunal intre Plopis si Aleus (comuna Halmasd) cu fonduri de la bugetul de stat prin HG 577, valoarea estimata a investitiei fiind de 9 miliarde lei vechi. in asociere cu Primaria Borod (Bihor) va fi asfaltata strada Cutii Maguri (din Fagetu). Fondurile necesare pentru cei 5,2 km vor fi alocate prin programul FEADR, Masura 322. Acelasi program a mai fost accesat de autoritatile locale, in parteneriat cu comunele Boghis si Valcau de Jos, in cadrul unui proiect integrat in cadrul caruia va fi finantata reabilitarea caminelor culturale din Plopis, Fagetu, Bozies si Preoteasa si va fi asfaltat pe o lungime de 12 km drumul comunal DC85 Plopis-Iaz-Boghis. in cadrul investitiilor din infrastructura anul acesta au fost finalizate lucrarile la scoala gimnaziala din Fagetu, unde sunt inscrisi 90 de elevi si 30 de prescolari. Banii necesari au fost asigurati prin Guvernul Romaniei si Banca Mondiala. Si nu in cele din urma, cu 7 mld lei vechi (4,8 mld lei de le bugetul de stat, iar diferenta din fondurile comunei) s-a finalizat si centrul cultural din Iaz.
Acoperis pentru cei napastuitI
Comunitatile din Iaz si Plopis pot fi un model pentru sansa acordata semenilor aflati in suferinta. Centrele sociale realizate aici au beneficiat de sprijinul nemijlocit al bisericii, autoritatilor locale si judetene, care au dat mana pentru ajutorarea copiilor.
in ultimii ani numele comunei Plopis s-a facut cunoscut in lume prin realizarile deosebite ale unor oameni cu preocupari cu totul aparte: micii artisti populari, interpretii de folclor Alexandra si Alex Chira, precum si eleva Ligia Bodea, care a deschis Muzeul de arta populara din Iaz. Plopisul s-a mai facut cunoscut si prin asezamintele sociale ridicate aici, de care si-a legat numele si existenta parintele Alexandru Coste. Din 2004 s-a implicat in realizarea unei case de tip familial pentru copii, unde sunt ocrotiti zi si noapte 12 copii orfani. Anul urmator, tot pentru copii a facut demersuri pentru deschiderea unui centru de zi cu 25 de locuri. in 2008, in parteneriat, prin Asociatia ProVita Iaz si Parohia din Plopis s-a deschis la Plopis un centru de zi pentru 20 de copii, unde sunt oferite servicii sociale, masa de pranz si ajutor in efectuarea temelor pentru cei care sunt scolari. Nu in cele din urma, parintele Coste a facut cunoscut faptul ca in planurile sale, pentru viitorul apropiat, mai figureaza construirea a inca unui centru social pentru copii, mai precis, o casa de tip familial. Acesta ar putea fi amplasat in curtea centrului cultural din Iaz. Cum proiectul tehnic a fost deja finalizat, lucrarile la fundatia imobilului ar putea demara in cursul aceste toamne. Initiativa a fost lansata de Parohia Iaz, in parteneriat cu Asociatia ProVita, Primaria Plopis. Toate aceste fapte au la baza nu doar dragostea fata de semeni si grija pentru cei aflati in suferinta, ci si raspunsul pozitiv al comunitatii la propunerile preotului Coste. Satenii au sustinut de la inceput si contribuie voluntar si acum la masa copiilor, fiecare dupa posibilitati, cu diverse alimente: faina, ulei, zahar, taitei, oua, carne, legume, fructe, lapte.
Obstea l-a vrut
in fruntea comunitatii de la Plopis se afla, din 2008, primarul Nicolae Criste, dupa ce vreme de cinci ani a stat la carma Scolii Gimnaziale din Plopis. Domnia sa pune pe seama electoratului decizia de a candida la functia de primar: “Oamenii m-au determinat, chiar m-au impins de la spate sa le fiu primar. Lumea a asteptat schimbare si unitate, intr-o comunitate diversa, in care stau alaturi romani, slovaci si romi”. Schimbarea a venit, prin proiectele lansate si implementate, mai ales cele pentru drumuri, caci aici era cel mai mare of al localnicilor. Iar unitate cu certitudine exista, dovada stand realizarile recente, centrele sociale, centrul cultural, reabilitarile de biserici sau ale caselor parohiale si constructia bisericii greco-catolice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here