SondajRSS Feed

Sansa cresterii pentru fermierii Salajului este coorperativa agricola

5 Ianuarie 2018

Secretul castigului garantat din agricultura si cresterea afacerii sta in asocierea producatorilor in cooperative agricole. Este cheia succesului pentru multi femieri locali, inclusiv pentru producatori mici, care au lasat la o parte orgoliile si s-au asociat pentru a putea ajunge sa-si puna marfa la vanzare pe rafturile supermarket-urilor. 

"Asocierea este benefica pentru ca poti face achizitii la preturi mai mici. Altfel esti perceput pe piata, ai o alta productie, discuti la un alt nivel decât o ferma izolata", spune Gheorghe Crisan, presedintele cooperativei agricole Suin Ardeal din Zalau, citat de Ziarul Financiar.

O suma de avantaje si subventii

Directorul Directiei Judetene de Agricultura Salaj, Valentin Duca, ne informeaza ca la nivelul judetului Salaj sunt infiintate 21 de forme asociative, din care 5 sunt cooperative agricole, iar 16 asociatii de producatori. Dintre cooperativele agricole, doua sunt formate pe productia de carne, una pe lapte de vaca si doua sunt mixte.
"Apartenenta la cooperativele agricole poate sa-i ajute pe fermieri sa-si valorifice mai bine produsele si sa acceseze fonduri europene. Mai pot obtine bani de la Uniunea Europeana in conditii de supraproductie, in cazul horticultorilor. Anul acesta cred ca se va infiinta si in Salaj o cooperativa agricola pe horticultura. Apoi, cooperativele agricole pot obtine de la APIA subventii suplimentare daca valorifica cel putin 75 la suta din productie prin cooperativa", ne-a declarat Valentin Duca.

Acces cu marfa in supermarket

Dupa ce autoritatile centrale s-au luptat

Sansa cresterii pentru fermierii Salajului este coorperativa agricola
pentru a impune supermarket-urilor sa vanda tot mai multe produse romanesti, a crescut cererea de legume, fructe, carne, mezeluri din partea marilor magazine catre fermierii romani. O problema era ca, izolati, producatorii nu puteau furniza cantitatile mari de produse solicitate de marile lanturi de magazine. Asocierea intre producatori rezolva aceasta problema.
Asa a ajuns cooperativa agricola Lunca Somesul Mic, cu sediul în Dezmir, judetul Cluj, formata din 13 cultivatori de legume, sa livreze circa noua camioane de legume pe saptamana retailerilor Profi, Kaufland, Penny Market si Mega Image din regiune. Anul trecut, vânzarile cooperativei depaseau un milion de lei (230.000 de euro), potrivit datelor publice.
"Livram legume pe platformele Profi si Kaufland care deservesc mai multe judete din regiune. Am mai lucrat tangential si cu Penny Market. Anul acesta am semnat si un contract cu Mega Image Cluj, însa trebuie sa vedem cum facem cu transportul marfii, pentru ca magazinele Mega Image sunt inaccesibile cu camionul si ar trebui sa ne cumparam o masina mica", spune pentru ZF Anca Marcu, directorul de vânzari al cooperativei agricole Lunca Somesul Mic.

Vizualizari 1849
Comentarii articol

>

in 5 Ianuarie 2018 8:07

Reinfiintati odata CAP-urile, pe care dobitocii le-au lichidat !

>

in 5 Ianuarie 2018 9:46

Povesti , povesti , povesti ! Cine sa infiinteze Cooperative Agricole cind si de la Asociatiile oierilor d-ni TAP SI ARDELEAN au furat tot .Oameni nu sunt prosti , intreaba : ' ce au cistigat cei ce au facut ABATORUL ? " si dupa aceea se gindesc daca se asociaza sau nu .

>

in 5 Ianuarie 2018 10:59

Mihaela esti tanara.Dupa revolutie comunistul Iliescu a facut apel sa nu se desfiinteze CAP-urile, ci sa fie transformate in societati asociative.Stii cine s-a impotrivit? Taranistii in frunte cu eminenta lor cenusie Coposu.Si s-au desfiintat.Acuma nu stim cum sa lamurim oamenii sa se asocieze din nou.

>

in 7 Ianuarie 2018 12:59

Lichidarea CAP-urilor a fost îmceputul tembelismului revoluţionar !

>

in 12 Ianuarie 2018 23:32

de unde creier?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.