SondajRSS Feed

Salariile marite ale bugetarilor si asistenta sociala pun la zid dezvoltarea Zalaului pe anul 2017

20 Martie 2017

Cu unanimitate de voturi in Consiliul Local, functionarea administratiei Zalaului este asigurata cu 86 la suta din buget, iar pentru partea de dezvoltare raman doar 14 la suta

In sedinta Consiliului Local Zalau de vineri s-a votat proiectul de buget al Zalaului pe anul 2017. Lucrurile au mers ca pe roate. S-a votat repede, cu unanimitate de voturi, tot ce era pe ordinea de zi, de la proiectul de buget pana la sumele alocate societatilor din subordinea Primariei Zalau. 

Dupa sedinta de Consiliu Local, primarul Ionel Ciunt a tinut sa le spuna zalauanilor prin intermediul presei ca bugetul pe 2017, in suma de 42 de milioane de euro, este cu 5,4 milioane de euro mai mare decat anul trecut. Cheltuielile de functionare reprezinta 86 la suta din buget, spune primarul. Acest procent destul de mare, recunoaste Ionel Ciunt, se datoreaza faptului ca aici intra majorarile salariale, indemnizatiile de handicap, asistentii sociali, subventiile la transportul in comun pentru elevi si pensionari, sumele dedicate pentru protectia copilului si altele. Totusi, suma alocata pentru dezvoltare este cu 28 milioane de lei mai mare decat cea de anul trecut, spune primarul Ionel Ciunt, mentionand ca exista o crestere a sumelor alocate pentru sportul de masa si proiectele culturale.
O noutate o reprezinta in bugetul pe 2017 banii alocati cultelor religioase. La Capitolul intitulat "Cultura, recreere si religie" observam ca a fost alocata suma de 350.000 de lei pentru activitati religioase - cheltuieli materiale. Banii se vor aloca, dupa cum a precizat si primarul, in baza unui regulamet, disponibil pe site-ul Primariei, pentru a fi asigurata astfel transparenta. Banii pot fi ceruti pentru lucrari de constructii si reparatii capitale, lucrari de intretinere si reparatii curente, achizitionare de echipamente electrice si obiecte de inventar (scaune, candelabre, aplice). Aflam, de pe site-ul Primariei, ca banii se repartizeaza procentual, in functie de numarul de enoriasi ai cultului de care apartine unitatea de cult sau eparhia solicitanta. O biserica poate cere bani de la primarie o singura data intr-un an bugetar si trebuie sa faca dovada ca va finanta, macar in proportie de 10 la suta, lucrarea pentru care solicita banii.

Salariile marite ale bugetarilor si asistenta sociala  pun la zid dezvoltarea Zalaului pe anul 2017

Un singur zalauan a avut o singura obiectie la bugetul Zalaului - banii pentru biserici

Ca sa nu zica nimeni ca nu-i transparenta, Primaria Zalau a organizat vineri o dezbatere publica pe tema bugetului orasului pe 2017, cu doua ore inainte de a fi votat. Ce-i drept, solicitari n-au fost, nu s-au anuntat doritori sa stie unde se duc banii din impozitele si taxele pe care ei le platesc. Iar edilii s-au spalat pe maini precum Pilat din Pont. Lipsa solicitarilor se explica prin faptul ca locuitorii Zalaului nici nu studiaza bugetul, facut public de primarie, iar putinii zalauani care se uita la el nu-l inteleg. “n traducere, e o lipsa de informare a cetatenilor.
Totusi, la dezbaterea publica de vineri a venit un cetatean. Un singur cetatean care nu s-a intimidat de privirile sfredelitoare ale vreo 10 functionari si edili prezenti in sala. Cetateanul singuratic a spus ca este nemultumit de faptul ca s-au alocat bani (350.000 de lei) pentru cultele religioase, iar cu acei bani se puteau acoperi alte "gauri" existente in municipiu. Cultele au primit bani si de la Consiliul Judetean, a spus cetatenul, si strang bani de la membrii cultelor. De ce trebuie sa li se repartizeze fonduri si din impozitele si taxele noastre?
Viceprimarul Balajel i-a explicat ca nu este nimic ilegal ca sunt prevazute in regulament sume pentru recreere si religie. Cetateanul a ripostat, spunand ca in alti ani nu s-au alocat fonduri pentru culte. Iar directorul economic Maria Cuibus a intervenit, precizand ca asemenea fonduri au mai fost alocate si in anii 2009, 2012. Probabil ca in acei ani, edilii fie ca au pacatuit mai mult, fie ca s-au gandit mai evlavios la mantuire. Anul acesta era oarecum firesc sa se aloce bani cultelor religioase fie si numai pentru faptul ca inainte de alegerile locale, majoritatea candidatilor, inclusiv actualul primar, Ionel Ciunt, si suita, au colinadat mai toate bisericile Zalaului. Sa nu va ganditi ca pentru a se pune bine cu Divinitatea, ci pentru a acapara masa electorala. Pentru asta sa le dea Dumnezeu sanatate!
Ca sa se scape de cetatenul singuratic, edilii i-au promis ca propunere lui de a nu se aloca bani cultelor va fi supusa spre dezbatere in sedinta de Consiliu Local, care urma sa aiba loc peste o ora. Numai ca, spre dezamagirea cetateanului, propunerea sa n-a fost supusa la vot, consilierii si edilii facand urechea ciuta.

Vizualizari 2465
Comentarii articol

>

in 20 Martie 2017 1:23

Daca votati tot Marc singurul care a avut un proiect pentru Salaj a fost Liviu Balint care a ajuns deputat

>

in 20 Martie 2017 4:15

Aprox.35 milioane euro pentru functionarea si administrarea primariei unui oras pe care-l strabati cu bicicleta in 10 minute ???!!!. INCREDIBIL!

>

in 20 Martie 2017 7:56

Primaria Zalaului are mai multi angajati decat primaria Berlinului !????????

>

in 20 Martie 2017 8:32

Aceste masuri ale psd. Pun la zid, nu numai Zalaul ci toata tara.

>

in 20 Martie 2017 8:52

DOMNULE PRIMAR:DE CE NU AFISATI LA LOC VIZIBIL PE PANOURILE DE LA INTRAREA IN PRIMARIE NUMELE FIECARUI ANGAJAT , GRUPATI PE FIECARE COMPARTIMENT DIN CADRUL PRIMARIEI , CA SA STIE ORICE CENTATEAN CARE STA LA COADA SA PLATEASCA IMPOZITELE DIN CARE VA LUATI SALARIILE MAJORATE? CATI TRANTORI SUNT IN PRIMARIE SI CU CE SE OCUPA? DUPA UMILA MEA PARERE PRIMARIA AR FUNCTIONA LA FEL DE BINE SAU MULT MAI BINE CU UN SFERT DIN CATI TRANTORI TAIE FRUNZE LA CAINI IN ACEASTA INSTITUTIE. LA ALEGERI ATI PROMIS TRANSPARENTA. DE CE NU VATINETI DE CUVANT? RUSINE!!!!!!

Banii zălăuanilor băgaţi în cur la popi !>

in 20 Martie 2017 9:12

Zalăul se dezvoltă, da, religios, să vă ia dreaqu de lepre. Noi suntem un stat laic, cine vrea biserici, să plătească din buzunarul propriu !

>

in 20 Martie 2017 9:14

PSD respecta promisiunile electorale-----mai angajeaza la CITADIN 100 de oameni .Inaine srigau ca sunt prea multi

>

in 20 Martie 2017 9:48

Da,dar cei 100 de angajati,sunt oameni de nadejde ai PSD-ului!

>

in 20 Martie 2017 10:07

"Primaria Zalaului are mai multi angajati decat primaria Berlinului?"Oare cine i-a angajat , nu administratia pedelisto-basista? Credeti ca in cateva luni de zile poti da afara niste angajati, fara sa fii dat in judecata de catre acestia?Asa ca mai incet cu pianul pe scari!

>

in 20 Martie 2017 11:00

Mai 10.07 da se poate, printr-o hotarare de restructurare a institutiei. Dar cine sa gandeasca la asa ceva. Nu vedeti ca adunatura de consilieri sunt la dispozitia primarului nu a cetateanului.. Apropo stiti ca la adunatura de consilieri li se va dubla indemnizatia de sedinta? Deci ptr, cateva ore pe luna gor primi sume mai mari decat un anganat cu norma intreaga. Asta-i tara.

>

in 20 Martie 2017 12:00

Bolojan de la Bh a redus personalul din.primarie ca n ajungeau banii.a spus o personal pe digitv.si culmea ca pa latrina trei a spus si dragnea ca aproba astfel de masuri si din partea primarilor pesede daca nu le ajung banii.dvs ce pozitie aveti dl ciunt?facem ceva bun in orasul aceste sau platim angajati care o freaca ?

>

in 20 Martie 2017 12:25

Cum puteti fi atit de prosti, Daca se maresc salariile la parlamentari, la SRI la Justitie nimeni nu zice nimic dar cind muncitorului ii vine rindul sa i se mareasca salarul sau pensia , cei cu bani multi spun STOP.Va dati seama cine ne conduce si cit bine vrea poporului, dar cred ca le vine rindul !

>

in 20 Martie 2017 12:34

Daca se trimit cei 10 demnitari din romania inDubai 10 luni, sa stea acolo sa chefuieasca ! va garantez ca Romania sar dezvolta si poporul ar simti o imbunatatire, si treaba ar merge f f bine. Dar daca un operator de la statia de epurare nu merge la schimb intrun oras , acel ores sar umplea de noroi pina la etaj. si atunci pun intrebarea cine este in folosul poporului?

>

in 20 Martie 2017 15:06

Daca nu vor fi bani pentru majorarea salariilor, primarul (la cata minte are) gaseste solutia. Va mari taxele, iar neispravitii de consilieri vor fi de acord, caci li se maresc si lor indemnizatiile.

>

in 20 Martie 2017 21:58

EXCELENT COMENTARIU ! PT 8,52 .

>

in 20 Martie 2017 22:45

bravo ciunt, stingi lumina, ca nu mai e cine sa platesca taxe

Oferta pentru toti in anul 2017.>

in 23 Martie 2017 21:10

Oferta pentru toti in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: teodorateo56@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.