SondajRSS Feed

O problema pentru sanatatea economiei - Productivitatea ramane in urma salariilor

Salariile angajatilor cu randament slab se apropie de cele ale angajatilor productivi

8 Ianuarie 2018

Cele mai multe majorari salariale sunt cele decise prin lege

Angajatorii sunt obligati sa majoreze salariul minim ori de cate ori apare un act normativ in acest sens, insa nimic nu-i poate constrange sa ajusteze si celelalte salarii. “n contextul in care productivitatea si, implicit, profitul nu sunt atat de mari incat sa permita marirea, din cand in cand, si a celorlalte salarii, nu doar a celor minime, in mediul privat diferenta dintre salariul minim si cel mediu este in continua scadere. Efectul este ca salariatii cel mai putin productivi se apropie ca venituri de cei care aduc mai multa valoare in intreprindere, riscul fiind ca acestia din urma sa fie descurajati sa dea randament, daca constata ca si cei mai putini productivi castiga la fel.
Si pentru angajatii la stat, problema se pune la fel, poate chiar mai acut. Odata cu majorarile salariale in randurile bugetarilor s-a iscat si o ampla dezbatere privind productivitatea si profesionalismul celor care primesc bani mai multi fara sa dea un randament mai bun.

Salariul minim a crescut in zece ani
de 3,4 ori, iar cel mediu doar de 2,5 ori

Un studiu realizat de Ziarul Financiar arata ca, in 2007, salariul minim net, in valoare de 305 lei pe luna atunci, reprezenta 29 la suta din salariul mediu net pe economie, care era d

Salariile angajatilor cu randament slab  se apropie de cele ale angajatilor productivi
e 1.042 de lei pe luna. În 2018, salariul minim net, in cuantum de 1.162 de lei pe luna, a ajuns sa reprezinte 44 la suta din salariul mediu net pe economie, in valoare de 2.614 lei pe luna. Salariul minim a crescut in zece ani de 3,4 ori, iar cel mediu doar de 2,5 ori. Ceea ce inseamna ca cei cu salarii mai mari decat cel minim au avansat mult mai greu sau au batut pasul pe loc in favoarea angajatilor cu salariul minim pe economie.
Aceste date demonstreaza ca majorarile salariale s-au facut in buna masura doar atunci cand Guvernul a impus acest lucru. Angajatorii au marit salariile celor pe care-i plateau cu salariul minim, dar nu au mai crescut, proportional, si lefurile celor care erau ceva mai bine platiti si primeau, lunar, o suma mai mare decat minimul pe economie.
“n prezent, in Salaj, din cei aproape 49.000 de salariati, aproximativ jumatate sunt platiti cu salariul minim pe economie.

Vizualizari 2049
Comentarii articol

>

in 8 Ianuarie 2018 7:33

Ai facut acest articol masturbandu-te cu facaletu'

>

in 8 Ianuarie 2018 8:56

Acest salar minim e o bataie de joc.Se stie ca majoritatea cu salar minim iau mai multi bani in mana.Asa ca alinuta mai bine taceai.Sa nu crezi ca cei cu salar minim belesc poola cum zici tu in titlu.

operator pc>

in 8 Ianuarie 2018 9:03

-Oportunitate foarte serioasă!\r\nLucrezi în timpul liber!\r\nTe ajutăm pas cu pas!\r\nCâștiguri foarte motivante! Operator PC tetalii la pacurarucostica1963@gmail com

>

in 8 Ianuarie 2018 10:03

Felicitari Liviu Balint ai marit cum ai promis!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.