Sute de hectare de culturi agricole afectate de animale salbatice

Cel putin doua sute de fermieri din mai multe comune salajene au sesizat Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj despre distrugerile cauzate de mistreti.

rn

Cele mai multe probleme sunt înregistrate la culturile de cartofi si porumb. În multe cazuri, agricultorii stau de paza la marginea tarlalei, iar unii utilizeaza instalatii cu gaz pentru a tine la distanta salbaticiunile. Oamenii spun însa ca situatia se repeta în fiecare an în timp ce altii ameninta ca îsi vor face singuri dreptate prin organizarea de vânatori, dar si prin plângeri în instanta. Potrivit situatiei întocmite la nivelul Directiei Agricole Salaj si prezentate în cadrul ultimei sedinte a Colegiului Prefectural, probleme mari sunt semnalate în zona comunelor Napradea, Ileanda, Dragu, dar si în alte locuri. Autoritatile recunosc ca sunt pierderi si apreciaza ca problema tine de legislatia deficitara.

rn

Seceta, nelipsita.
Probleme sunt si din cauza secetei, apreciaza oficialii DADR Salaj, iar situatia se poate vedea cu ochiul lier. În unele zone din Salaj nu a plouat suficient de luni de zile. Lipsa apei s-a vazut prin iarba insuficienta, dar si prin culturile de legume, slabe si foarte slabe. Problema este serioasa mai ales ca Salajul nu dispune de sisteme de irigatii, iar seceta este prezenta aproape în fiecare an la nivel de judet. Deficitul de apa din pamânt se resimte si asupra preturilor la fructele si legumele de sezon, preturi simtitor mai mari fata de cele din anii anteriori.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *