SondajRSS Feed

In topul mondial al migratiei, suntem pe locul al doilea, dupa Siria; noua romani parasesc tara in fiecare ora

Salajul pierde in fiecare luna 75 de locuitori, care pleaca din tara in cautarea fericirii

25 August 2017

Romania este pe locul doi in lume in topul migratiei. Doar Siria, tara lovita acum de un razboi civil, ne intrece, potrivit celui mai recent raport al Organizatiei Natiunilor Unite. 

Un semnal de alarma in acest sens trage si europarlamentarul salajean Daniel Buda, in opinia caruia autoritatile trebuie sa gaseasca de urgenta solutii pentru a opri acest exod, mai ales ca pleaca cei calificati si in putere. Riscam sa ramanem o tara a neputintei, dupa chipul si asemanarea celor care o administreaza.
Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, peste 3,4 milioane de români locuiesc si muncesc in afara granitelor. Diaspora reprezinta, asadar, aproximativ 17 la suta din populatia totala a României.
„România trece în acest moment printr-o situatie incredibila si alarmanta (…) Cred ca nu exista român care sa nu aiba o ruda, un prieten sau un vecin care a ales sa renunte la viata din România în speranta de a gasi un trai mai decent în strainatate. Este vorba despre medici, profesori, ingineri, asistente, mecanici, bone, zidari, fermieri sau alte persoane calificate care îsi pun experienta sau educatia în slujba unor state care poate îi respecta mai mult din punct de vedere uman si financiar (…) În secolul XXI si în anul de gratie 2017, în România înca vorbim de lipsa autostrazilor si circulam pe drumuri de pamânt, ne tratam în strainatate de frica de a nu ne contamina cu alte boli în propriile spitale, haituim mediul economic si îl împovaram cu noi si noi taxe si conditionalitati, avem absorbtie sub unu la suta a fondurilor europene în actualul exercitiu financiar, industria a fost omorâta si ne bazam pe crestere economica generata din consum. Toate acestea sunt boli care cangreneaza România.(...) Daca pâna în acest moment Guvernul României nu a fost preocupat sa îi tina pe români în tara, de acum încolo trebuie sa fie! Aceste realitati sunt semnale clare de alarma ca România se confrunta nu cu un razboi civil, asa cum se întâmpla în Siria, si din cauza caruia migreaza cetatenii sirieni, ci este vorba despre un razboi psihologic si moral al românilor cu lipsurile, neajunsurile si incompetenta autoritatilor“, scrie europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook, unde subliniaza ca ritmul migratiei romanilor este, potrivit raportului ONU, mai mult decat alarmant – noua romani parasesc tara in fiecare ora.

Un salajean din patru munceste in strainatate

Europarlamentarul Daniel Buda nu spune ce date are cand avanseaza cifra de 3,4 de milioane de romani care muncesc in afara granitelor. Dar datele facute publice de guvernanti vehiculeaza un numar si mai mare de romani plecati peste granite.
In luna mai a acestui an, guvernantii recunosteau ca in 2016 s-au nascut mai multi copii români în diaspora decât în tara, lucru care demonstreaza, inca o data, ca tinerii, forta de munca, aleg sa isi faca un viitor dincolo de granite. Avem - spunea atunci ministrul pentru Romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac - peste 4,4 milioane de cetateni români în comunitati din diaspora, dintr-o populati

Salajul pierde in fiecare luna 75 de locuitori,  care pleaca din tara in cautarea fericirii
e de 19,8 milioane (date din 2015). Asta inseamna ca peste 22 la suta din populatie a preferat sa paraseasca Romania.
Daca luam in calcul populatia Salajului, de circa 224.000 de locuitori, si pastram proportia celor plecati la nivel national, descoperim ca sunt plecati peste hotare in jur de 50.000 de salajeni, adica un sfert din populatia judetului.
De precizat ca fenomenul plecarii la munca in strainatate este invers proportional cu dezvoltarea economica a judetelor tarii. Cu cat judetul e mai sarac si mai putin dezvoltat, cu atat mai mare e numarul celor care iau drumul strainatatii pentru a castiga o paine. Iar Salajul ste cel mai sarca din regiunea nord-vest, adesea fiind comparat cu judete ca Vaslui, Teleorman, Gorj sau Mehedinti, codasele la toate capitolele.
In alta ordine de idei, constatam ca avem mai multi salajeni care muncesc afara decat in tara. Potrivt datelor oficiale, Salajul are 47.200 de angajati, la o populatie activa de 106.500 de locuitori. Iar din cei 47.200 de angajati, aproape 12.000 sunt bugetari.

Cu o populatie de 224.384 de persoane la ultimul recensamant, in 2011, Salajul reprezinta 1,15 la suta din populatia totala a Romaniei.
Daca la nivel national pleaca la munca in strainatate noua persoane pe ora, pastram proportile si rezulta ca din Salaj, in medie, in fiecare zi 2,5 locuitori pleaca peste granite in cautrea unei vieti mai bune. Ceea ce inseamna ca in fiecare luna pleaca 75 de salajeni, sau 900 intr-un an.
Directia Judeteana de Statistica are in datele oficiale doar 8.344 de salajeni plecati peste hotare la munca pentru o perioada mai îndelungata de un an, cu contract de munca. Cei mai multi dintre acestia au ales sa munceasca in Italia, apoi Spania, Franta, Ungaria, Anglia, America, Germania si Belgia.

Angajatorii salajeni cauta meseriasi,
scoala produce teoreticieni, air tinerii
care se pricep la ceva sunt plecati

In Salaj sunt 265 locuri de munca vacante in saptamana 23 – 29 august. Dintre acestea, 54 sunt in productie si prestari servicii, 20 in turism si industria alimentara, 76 in industria lemnului, 22 in comert, 20 in domeniul constructiilor, 73 in confectii. Din totalul posturilor libere, doar 6 se adreseaza persoanelor cu studii superioare. Pentru celelalte e nevoie de studii medii sau minimum zece clase.
E nevoie, printre altele, de brutari, patiseri, lacatusi, electromecanici, tamplari, mecanici, tehnicieni retele de telecomunicatii. Adica e nevoie mare de muncitori calificati in diferite domenii, in contexul in care la noi scolile profesionale au disparut, profilurile tehnice sunt rare, dar scoatem teoreticieni pe banda rulanta.
Chiar si putinii meseriasi pe care-i da scoala romaneasca pleaca in strainatate, iar patronii romani sunt intr-o permanenta criza de forta de munca.

 

Vizualizari 3296
Comentarii articol

Antinormal>

in 25 August 2017 0:36

Patronul Roman cand a avut meseriași in turma lui si-a băgat pupa in ei si amu ia"r pupa direct in cut sa_i mai poată exploata si sa mai aiba ceva de pe urma lor.Am avut multe oportunități si am ramas cu nimic.Din fosta Armătura cu7000 de muncitori este in cautare amu de n....meseriasi....o pul/a or mai gasi..amu...de na lucra siria nu..

>

in 25 August 2017 6:57

Tocmai de aceea ar trebui sa primim in locul celor plecati cat mai multi sirieni,hahaha,in zece ani vom avea nr de locuitori cat au ungurii

>

in 25 August 2017 7:04

Las ca in cativa ani firmele o sa inceapa sa angajeze si pensionarii daca nu vrea sa deie faliment,mi se pare stupid notiunea din articol de meserias tanar ,e nonsens ,in romania nu exista meserias tanar,sa fi meserias trebuie sa fi de varsta mijlocie cel putin,plus tineretul de azi nu se face strungar sau zidar sau brutar

>

in 25 August 2017 7:42

in Romania nu exista meseriasi punct

>

in 25 August 2017 7:47

Incet, incet se termina cu smecheria vrei sa-ti muncesc?pai plateste-ma, nu mai lucreaza azi un om mediu ca inteligenta pe salariul minim.Si cum sa o faca ? cand o femeie de serviciu de la o scoala de la tara primeste mult peste minim .Acum tineretul are oportunitatea de-a pleca din tara asta putreda,in curand o sa ramana numai pensionarii si bugetarii restul o sa plece, poate si ceva putori pe care nu-i duce capul, cu astia va lucra patronul roman , vor fi oameni dupa valoarea platita!

>

in 25 August 2017 7:58

Nu mi place mie nici antena 3 nici maestrul Bogdan Chireac dar a spus o verde intr o seara.Citez:o tot scaldam cu programe de pregatire profesionala,functionari de la ajofm care se fac ca muncesc si alte alea cand de fapt solutia i simpla:firmele trebuie sa plateasca salarii multumitoare pentru a avea angajati motivati si fideli punct !!!.Pana atunci vor pleca toti.

pt 7;47>

in 25 August 2017 8:07

Deocamdata mai tine cu smecheria.Hai sa-ti dau un exemplu, un prieten lucreaza la o firma de distributie piese auto:Intercars se numeste , lucreaza de la 7 dimineata pana la 18 pentru minim pe economie si bonuri, mai merge si sambata vreo 5 ore fara sa fie platit, ITM stie dar nu i pasa ca doar tiganul din Oradea care e patron le da drepturile. Asa dar mai merge!

>

in 25 August 2017 8:54

Totul merge prost de sus. Ia sa se vada cat s-a furat si cati politicieni au bagat banutzi in cine stie ce conturi! Ca dupa un anumit timp sa incepe sa cumpere, sa se faca om de afaceri. Daca s-ar lua dupa declaratia de venituri, e clar ca multi ar claca cu casele si bunurile lor. Mai demult cand au fost crescatori de suine (nu cei de acum) se facea import de carne pentru anumite firme, in cardasie cu politicieni, si se putea aduce pentru 24 de ore carne fara vama (politicienii credeti ca au dat asa ordonanta rapida fara sa aiba ceva comision? sa fim seriosi) si uite asa cresc averea lor. Ei sunt de vina pentru prostul mers al societatii!

>

in 25 August 2017 10:16

Salariul nu va fi crescut semnificativ in romania dar nici macar in occident de patroni ,capitalismul actual a ajuns la limita, plus romania si alte tari din est sunt un fel de colonie adica investitorii vin aici pt forta de munca ieftina ,salariul minim trebuie marit fortat de guverne asa cum face acum guvernul PSD,dar si alte tari din est ,problema se pune pana la ce nivel poti mari salariul ca investitorii sa nu se mute in alte tari ,problema dificila ,patronii singur,nu o sa creasca semnificativ salariile in industrie sau servicii,solutia va fi oricum in urmatoriul deceniu introducerea venitului minim universal garantat pt toata lumea,multe tari deja o experimenteaza,chiar si sefii marilor corporatii si banci occidentale incep sa fie de acord cu asta,nu exista alta solutie ca sa eviti haosul in cazul unei noi crize financiare

>

in 25 August 2017 11:18

15% din populația Sălajului, lucrează (produc) pentru restul (bugetari,etc.etc.) ???!!!

>

in 25 August 2017 11:46

Dar ce doriți sa facă să răm

11:46>

in 25 August 2017 12:35

Corect ,la tinta.

>

in 25 August 2017 19:47

Rom

Antinormal>

in 26 August 2017 0:28

Pt.7``42. Prietene in Romania exista meseriaș si au fost dintotdeauna si sunt căutați in toata lumea pentru calitățile lor...dar tu daca zici asta ori nu esti roman ori esti dus cu pluta,ori te-scapat mata in cap cand ai fost mic nenorocit ce esti de te legi de meseriașii rom

Antinormal>

in 26 August 2017 0:28

Pt.7``42. Prietene in Romania exista meseriaș si au fost dintotdeauna si sunt căutați in toata lumea pentru calitățile lor...dar tu daca zici asta ori nu esti roman ori esti dus cu pluta,ori te-scapat mata in cap cand ai fost mic nenorocit ce esti de te legi de meseriașii rom

0:25>

in 26 August 2017 7:27

Ala de la 7:42 o fi un "meserias bugetar" din primarie sau alta institutie a statului care taie toata ziua frunza la caini.Nu cred ca a facut la viata lui un gard , o bancuta ,un beton ,etc.

LUCRU LA DOMICILIU>

in 26 August 2017 14:59

Oferta originala munca online acum: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 26 August 2017 18:50

judetde nimic patroni de nimic

>

in 27 August 2017 17:49

Pentru comentatorul de la 18:50 nu le tin parte patronilor Romani,dar vina o au acei ce conduc tara ,preturile sunt mai mari decat ori unde in Eropa salariile sunt minime de 200 de euro,in Italia pe codul numeric personal poti sa deschizi o singura firma ,iar atunci cand ai dat faliment poti linistit sa inbraci salopeta si sa mergi la munca la patron, la noi in romania poti deschide si inchide firme ca nu te deranjaza nimeni cu nimic. Salarul minim in Romania ar trebui sa fie intre 600 si 900 de euro iar atunci tovarasul patron nu ar duce lipsa de forta de munca....

>

in 27 August 2017 23:29

multumim din inima burgheziei post COMUNISTE ( sa va fereasca BOGEA? = DUMMNEZEU = zisa VLADIMIR ILICI LENIN) amu 100

>

in 27 August 2017 23:38

sa fii patron in ROMANICA TREBUIE SA AI CALITATI: -NESIMTIRE -MINCINOS -HOT -J(S)MEKER -PERFID -CREDINCIOS DE FATADA -SCOALA IOC

Oportunitatea este extraordinară!>

in 31 August 2017 20:06

Bani repede, usor si comod. Obtii usor rezultate. Aici poti sa castigi repede si bine. Mai ai un pas sa te convingi. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de email pacurarucostica1963@gmail com

>

in 22 Septembrie 2017 17:57

De ce pleaca ?Ei vreau sa vina strainii sa ne cumpere cu pretul unui bilet de avion ?a-Aici nu se poate trai,munci? Acolo fac orice munca,aici raman pamanturile nelucrate.GANDITI VA BINE SI REVENITI ACASA ,DRAGI ROMANI SI FACETI SA FIE AICI, MAI BINE CA ACOLO.TINERII ,MAJORITATEA PLEACA ,DE CE NU-I ADUCE NIMENI ACASA ?VRETI SA VINA ALTE NATIONALITATI AICI SI NOI SA FIM NOMAZI ?

>

in 22 Septembrie 2017 17:57

De ce pleaca ?Ei vreau sa vina strainii sa ne cumpere cu pretul unui bilet de avion ?a-Aici nu se poate trai,munci? Acolo fac orice munca,aici raman pamanturile nelucrate.GANDITI VA BINE SI REVENITI ACASA ,DRAGI ROMANI SI FACETI SA FIE AICI, MAI BINE CA ACOLO.TINERII ,MAJORITATEA PLEACA ,DE CE NU-I ADUCE NIMENI ACASA ?VRETI SA VINA ALTE NATIONALITATI AICI SI NOI SA FIM NOMAZI ?

>

in 22 Septembrie 2017 17:58

De ce pleaca ?Ei vreau sa vina strainii sa ne cumpere cu pretul unui bilet de avion ?a-Aici nu se poate trai,munci? Acolo fac orice munca,aici raman pamanturile nelucrate.GANDITI VA BINE SI REVENITI ACASA ,DRAGI ROMANI SI FACETI SA FIE AICI, MAI BINE CA ACOLO.TINERII ,MAJORITATEA PLEACA ,DE CE NU-I ADUCE NIMENI ACASA ?VRETI SA VINA ALTE NATIONALITATI AICI SI NOI SA FIM NOMAZI ?

Automate Everything>

in 30 Septembrie 2017 0:48

No worries about losing workers, just call Japan and buy a 10,000 Euro robot who works as a Romanian labourer 24 / 7 from electricity. Then no one cares what wage you make here or abroad. My advice. Learn to fix robots if you want something to do in the next 10 years.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.