SondajRSS Feed

Ramanem un tinut uitat de lume si mai ales de politicieni

Salajul nu a avut loc in masterplanul pentru turism al guvernului Tudose

8 August 2017

Guvernul a pus pe hârtie un mega-plan de investitii din bani publici, cu care promite sa faca ceva pentru turism. Zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellnes, statiuni balneare si investitii în porturile de la Dunare, domeniul schiabil din Fagaras, sunt printre cele aproape 150 de proiecte de interes national si local, cuprinse in Masterplanul pentru turism, aprobat vineri de guvern.

Cand vom avea ce s-a promis si mai ales cand vom avea turism in Romania, nu stie insa nimeni. Sa nu uitam ca si infrastructura rutiera are un masterplan, dar autostrazi... nu prea.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune într-o declaratie pentru Gândul ca putine dintre proiecte ar putea începe la anul, având toata documentatia gata. Ba chiar unele proiecte ar putea disparea de pe lista.
Ce este cert si foarte trist pentru Salaj, este ca din cele 150 de proiecte prevazute in masterplanul pentru trism, niciunul nu vizeaza judetul nostru. Fie pentru ca admnistratorii judetului nu au depus proiecte, fie au fost proaste si nu au fost eligibile, fie guvernul Tudose nu a gasit Salajul pe harta.
Autoritatile locale ale caror proiecte au fost alese din cele 1.400 primite de minister trebuie sa-si faca documentatia tehnico-economica, dupa care sa primeasca aviz de la o comisie a ministerului, iar în final sa aiba autorizatia de constructie. “n final, banii vor veni de la Ministerul Turismului, care poate suporta pâna la 100 la suta din investitie.
Pe langa cateva proiecte de turism de interes national, in masterplan se regasesc nu mai putin de 142 de investitii în infrastructura în turism. Între ele sunt statiuni care în urma cu zeci de ani erau adevarate perle ale României, însa acum sunt în paragina. Sa exemplificam cu investitii semnificative ce ar urma sa mearga catre Sarata Monteoru, Amara sau Baile Tusnad. Nu mai putin de noua parcuri de aventuri sunt în planurile ministerului, ca proiecte de importanta locala, multe in judete cu care ne invecinam. Investitii sunt prevazute si pentru domeniile schiabile. Aici, macar recun

Salajul nu a avut loc in masterplanul  pentru turism al guvernului Tudose
oaatem ca in Salaj nu e cazul.

Salajul a zbarcit-o la capitolul turism

Cele mai importante statiuni din Salaj ajunse acum o ruina sunt Baile Ana, Baile de la Zalnoc si Baile de la Zauan. Desi Salajul are un potential urias si se vorbeste de multi ani de atragerea turistilor ’n judet pentru a face din turism o sursa de venit, rezultatele nu-s. Nici n-au cum sa fie, pentru ca s-a investit putin spre deloc ’n turismul adevarat. Ce au facut toti primarii au fost celebrele centre de informare turistica, ca s-au dat bani europeni pentru asta. Dar centrele, ’n sine, nu au cum sa atraga turisti. Au ’ncercat si mai marii judetului sa atraga turisti ’n Salaj, ’nsa socotelile nu li s-au potrivit.
"Circuitul castrelor romane" - un proiect care a costat 35.859.112 de lei - nu si-a atins nici pe departe telul. Ba, mai mult, proiectul a distrus vestigiile din castrele romane Porolissum si Buciumi. Ministerul Culturii spune ca proiectul Consiliului Judetean Salaj, de 8 milioane de euro, a dus la distrugerea vestigiilor de la Porolissum si Buciumi, care sunt de importanta nationala.
Un alt proiect al Consiliului Judetean Salaj a fost "Circuitul bisericilor de lemn", pentru care s-au cheltuit 4.800.000 de lei. Zice-se ca au fost reabilitate bisericile de lemn din sapte localitati salajene. Am vizitat cateva dintre bisericile reabilitate. Prin sindrila ploua, gemurile sunt sparte. Important este ca s-au facut parcari, toalete, ascensoare si le-au ’ngropat pe bietele biserici ’ntre mari ’ntinderi de asfalt. Nu seamana cu lucrul din vechime, dar daca altceva nu s-a putut, asteptam turisti la toaletele noi de pe langa bisericile de lemn.

Vizualizari 2034
Comentarii articol

>

in 8 August 2017 1:05

Inc-o dovada ca politicienii din Salaj sunt multi si inutili. Treziti-va oameni buni! Ei se imbogatesc iar noi cei care muncim o ducem tot mai rau.

>

in 8 August 2017 8:05

gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca gireada raluca

>

in 8 August 2017 8:29

asta-i adevarul.avem politicieni de nimica. nu se preocupa sa atraga proiecte in salaj.. in primul rand infrastructura lipseste sau e slaba,ceea ce alunga turistii .

nu-i bai>

in 8 August 2017 15:21

Om vizita peste ani "Casele memoriale" ale bravilor nostri conducatori de la judet si ale parlamentarilor.Ce va tot plangeti atata?

>

in 8 August 2017 21:27

O facut bude lla morti

>

in 9 August 2017 16:17

Dar c

oferta loc de munca>

in 13 August 2017 15:20

Cu adevarat motivant! Ne vei gasi mereu! Castigi bani cu cel mai bun subiect de film! Hollywood are nevoie de o poveste spectaculoasa! Bani online, spre Hollywood! Ai ajutor asigurat! Noi vrem sa ajungem la Hollywood! Tu castigi bani cu cel mai interesant film! Tu poti sa castigi bani in aceasta oportunitate! Cel mai bun film la Hollywood!Solicita acum detalii la adresa de email alinahagiu46@yahoo.com

Loan offer>

in 14 August 2017 12:17

I am Hwa Jurong, a Reputable, Legitimate & an accredited money Lender. I provide all kind of loans locally & internationally to individual and companies. We offer loans at 2% interest rate annually without stress of securing the loan! E-mail: {hwajurong12@gmail.com or hwajrong11@yahoo.com)

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.