SondajRSS Feed

Salajul mutat la Imola – viata printre straini

13 Martie 2018

Nu-i demult de cand, in toamna, presa prezenta o scena coborata parca din filmele horror - o tanara romanca a fost sechestrata si violata timp de 10 ani in Italia. Mihaela Maricela C., de 29 de ani, fusese tinuta in sclavie timp de 10 ani, adica de pe cand avea 19 ani, de catre un italian de 52 de ani. Era mama a doi copii, de 3 si de 9 ani, amandoi nascuti din violurile la care a fost supusa de italian. Era tinuta intr-o baraca, legata cu lant, din anul 2007. Oricat de rare ar fi astfel de cazuri, si singur sa fie, e destul de ingrozitor sa te puna pe ganduri ce pot pati femeile care emigreaza din Romania in disperarea lor de a-si asigura traiul.

Despre femei romance, batute, violate sau chiar omorate in Italia, atat presa peninsulara, cat si cea romaneasca au mai scris. Multe femei de pe plaiul mioritic iau drumul Italiei, fie ca aici chiar daca reusesc sa se angajeze, primesc un salariu de mizerie, fie pentru a-si mai indulci viata. Adesea socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, iar raiul promis devine un fel de pugatoriu.
Am stat de vorba ore intregi cu o cunostinta care traieste de ani buni in orasul Imola. Am dicutat si cu un preot greco-catolic din acest oras si am reusit sa-mi formez o parere, ce-i drept sumara, despre viata sociala si in special despre viata personala a celor peste 8.000 de romani care-si duc temporar sau definitiv existenta in orasul de langa Bologna. Imola este putin mai mare ca Zalaul, are peste 69.000 de locuitori. Iata ca aproape 12 la suta dunt romani. Dar nu-s putini nici albanezii, marocanii si, in ultima vreme, nord-africanii.

Biserica si scoala sunt hrana spirituala,
dar drepturile si lefurile lasa de dorit

Preotul greco-catolic Daniel Muresan, acum cetatean in Imola, de loc din Chilioara, comuna Cosei, ne spune ca un mare val de romani s-a stabilit in Imola dupa anul 2007, odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europana. Iar din cei aproximativ 8.000 de romani, mai bine de un sfert sunt din Salaj.
Pentru a nu se pierde limba, traditiile, obiceiurile din tara, comunitatea de romani din Imola a pus mana de la mana si a construit o scoala in limba romana. La serbari si alte manifestari extrascolare, copiii vin imbracati in costume populare specifice zonelor din Salaj.
Romanii din Imola se intalnesc de obicei la lacasurile de cult din oras, la sfarsit de saptamana. Exista trei culte in oras; cultul ortodox condus de preotul Dorul Garbovan, cultul greco-catolic condus de Marinel Muresan si cultul penticostal care il are ca presbiter pe Vasile Damsa. “nafara de divinitate, la biserica, dupa slujba, se discuta si de joburi si de afaceri si d

Salajul mutat la Imola – viata printre straini
e relatii amoroase. Biserica este ocul unde romanii isi descarca sufletul de bucurii si necazuri dupa o saptamana de truda.
Romanii nu sunt pe deplin multumiti de drepturile care li se recunosc. Un sofer italian, de pilda, castiga in jur de 2.500 de euro lunar. Un sofer roman castiga doar 1.500 de euro.
"Daca te duci la politie si reclami o problema, esti privit cu indiferenta, ti se promite ca problema se rezolva, dar la pastele cailor", ne spune un zalauan care traieste acolo.
La alegerile locale de anul viitor, romanii din Imola vor sa aleaga un cetatean roman in administratia locala, care sa-i reprezinte, pentru ca nu sunt tratati pe picior de egalitate ca cetatenii italieni.

Se traieste cu multe sacrificii si cu frica-n san

“n Imola traiesc si lucreaza salajeni din Zalau, Hida, Marin, Jibou, Fidu si din multe localitati ale judetului.
Familia Chis din Creaca este in Imolda de prin 2010. Ea, Margareta, lucreaza la o familie de italieni langa Imola unde ingrijeste o batrana. Sta cu batrana de la 7 dimineata pana la ora 18.00 pentru 800 de euro, cu carte de munca. De fapt, majoritatea romancelor ingrijesc de batrani pentru sume intre 600 si 1.000 de euro, in functie de posibilitatile si disponibilitatea financiara a familiei italiene. Multe lucreaza fara forme legale, sunt descoperite de carabinieri si trimise in tara. Altele au contract de munca si cand pleaca in concediu obligatoriu isi gasesc inlocuitor. Vasile Chis, sotul Margaretei, lucreaza in agricultura, mai bine zis in viticultura si pomicultura. Castiga, in general, 4 euro pe ora, dar e norocos ca are de lucru si iarna, la curatatul pomilor. Pentru chirie platesc 400 de euro pe luna. Fata de Romania, alimentele sunt mult mai ieftine raportate la venit, asa ca se descurca cu hrana. Chiria este intre 400 si 600 de euro pentru o camera. Salajenii se grupeaza 3-4 intr-o camera si mai fac economii.
Pe langa a ingriji de batrani, femeile din Romania mai sunt angajate si la unitati spitalicesti ca infirmiere sau la aziluri.
Marea majoritate a barbatilor lucreaza in agricultura la cules de piersici, mere si struguri. Unii lucreaza ca soferi, unde castiga mai bine, si foarte putini in constructii.

Vizualizari 4079
Comentarii articol

Salajul mutat la Imola >

in 13 Martie 2018 7:55

Domnule redactor,traiesc in Imola de peste 15 ani ,am fost si sunt tratat la fel ca si italienii,chiar imi da ceva in plus,romanii care ajung sa lucreze pentru 4euro/ora este vina lor caci nu isi cer drepturile,iar statul la gramada este tipic aici se inghesuie ,in Romania au vile de 500 .mp.

>

in 13 Martie 2018 8:42

da,intradevar multi pleaca pentru ca nu au cum isi intretine familia dar altii s au invatat asa si mai mult nu din necesitate mai stau pe acolo ci ca a intrat in ei dragul de avutie,sa aiba vile mari,care stau pustii.Va zic un exemplu ; pe str Eminescu este o casa mare in care nu locuieste nimeni de zeci de ani,intr un an au venit proprietarii si au schimbat geamurile[au pus termopan]apoi iar au plecat,casoiul este pustiu,ce folos?

>

in 13 Martie 2018 10:49

TRAIUL IN ROMANIA CONFISCATA DE PENALI ESTE INSUPORTABIL. ASTA-I CAUZA PT. CARE PLEACA ROMANII. AICI AR MURI DE FOAME. OAMENII MUNCITORI SI CINSTITI SUNT F. APRECIATI.

>

in 13 Martie 2018 11:37

Sãlajul s-a mutat la Imola pentru ca nu au ce face acasã! Toate locurile de muncã sunt pe pile și pe șpagã!! Puținele locuri de muncã accesibile "pulimii" sunt pe bani de mizerie!!!

>

in 13 Martie 2018 11:47

Intrebarea secolului !De ce nu pleaca din tara si ziaristi la fel ca doctori ? ar fi o supozitie ! acolo ar da de o alta cultura a comunitatilor !

existentialism>

in 13 Martie 2018 12:40

am auzit o afirmatie a unui episcop de rang inalt din cadrul bor care a afirmat ca biserica si religia au fost coloana vertebrala in baza careia sa nascut poporul roman si tara ROMANIA.Nunumai ca este falsa aceasta informatie ,ba mai mult acestia prin informatiile false si subversive pe care le propaga au dus la franarea nasterii poporului roman si a tarii. Va aduc la cunostinta ca religiile care se practica la nivel lumesc nu sant facute pentru dezvoltarea fiintiala benefica a omului pentru a reusi sa treaca in lumile urmatoare datorita meritelor existentiale,ci sant create pentru ca niste Dumnezei care in calitatea lor de Tartori si de conducatori de planete si lumi, sa se imbogateasca. Si cum fac asta.Exorcizeaza oameni prin anumite ritualuri religioase dupa care ii inrobesc,aservesc sau ii sclavizeaza,dupa cere le supun consumului de rau existential in urma caruia rezulta o suferinta pe care o confisca de la fiecare rob,serv sau slavizat in baza faptui ca acei oameni au acceptat sa practice o anumita religie. aceasta este drama romanilor si a oamenilor. din inforatiile pe care le detin cei plecati afara sant dusi pentru a scapa de robia fiintiala dar se pare ca nu scapa de acest lucru.

existentialism>

in 13 Martie 2018 13:01

Asa cum in acesta lume ,substantiala sau fizica, euro,dolarul sau aurul sant considerate valute ,in lumile urmatoare cu SUFERINTA cumperi orce adica aceasta reprezinta valuta forte a lumilor urmatoare. De aceea religiile sant facute false si subversive de catre patronii extralumesti, deoarece ca robi,servi sau sclavizati sa puteti fi pedepsiti pentru a produce suferinta.Vqrba lui Eminescu,CU UMBRE CARE NU SUNT,VA-U INTUNECAT VEDEREA ,SI VA-U FACUT SA CREDETI CA VE-TI FI RASPLATITI,CE-I CARE IN ASTA LUME AU DUS NUMAI DUREREA, NIMIC NARE DINCOLO CACI MORTI SUNT CEI MURITI, SAU, RELIGIA-I O FRAZA DE DANSII INVENTATA ,CA CU A EI PUTERE SA VA MENTINA IN JUG.

>

in 13 Martie 2018 13:05

mergi la somn !

>

in 13 Martie 2018 13:30

USR ,USR,USR ,USR-Victorie!

>

in 13 Martie 2018 13:42

4 euro pe orã? Eu am angajati (muncitori), care iau atata in Zalau...

>

in 13 Martie 2018 13:43

Pt. 12.40 de ce nu-ți iei tratamentul de la nedicul psihiatru??

>

in 13 Martie 2018 13:46

Net 12 44? Ai fabrica de tigari fara timbru de-ti permiti sa la dai atat?

>

in 13 Martie 2018 13:46

Pt.13.42 ce firma din Zalau dã 18 lei/ora??? Mergeți mã și vã plimbați!!! Iarã v-ați fumat limba de la teniși???

>

in 13 Martie 2018 13:47

Pardon 13 42.am vrut sa zic

>

in 13 Martie 2018 13:51

\r\nUSR ,USR,USR ,USR-Victorie!USR Salvează tara!USR USR USR forța țării!

>

in 13 Martie 2018 15:36

dat tu cel de la 12.4o si 13.o1 ce de aiureli indrugi acolo,nici tu nu stii ce zici,apoi de gramatica ce sa mai vorbim

>

in 13 Martie 2018 15:37

ma tem ca nici tu nu ti ai luat tratamentul de aiurezi

>

in 13 Martie 2018 15:41

Domnule Varga ar trebui sa va informati mai bine despre cum traiesc salajenii la Imola, a-ti scris numai prostii.Chiria costa intre 400 si 600 de euro o casa, nu o camera cum a-ti scris dumneavoastra. Eu locuiesc aici de 15 ani si sunt platita si tratata ca italienii.

>

in 13 Martie 2018 16:02

Como cand mai faci discoteca la Cehu? Ce fain era aiaiaiai

>

in 13 Martie 2018 17:27

Jurnalism la limita suficientei... nedocumentat și cu foarte multe date eronate...

>

in 13 Martie 2018 19:26

Chiar oare nu o să mai facă Como discotecă că pe fain era atunci!

5(cinci) stele>

in 13 Martie 2018 22:00

partidul 5 stele o sa-i trimita ACASA ----NO SA AIBA NICI CE AU--ZALAUL LE OFERA MU....RETIE,ADICA maretie

Selectam moderatori de anunturi>

in 13 Martie 2018 22:32

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: miky_n3@yahoo.com

>

in 13 Martie 2018 22:45

Nu i-mi place Italia de loc totul e scump un kg de mere e de la 2€ in sus carnea si painea eu cred ca e mai scumpa ca in Romania de ce nu a intrebat d-l Varga cata slanina mananca salajenii din Imola altii si cartofi sau fasole boabe duc de acasa altfel cu 4 € / h nu fac mare avere in Italia\r\n

>

in 20 Martie 2018 16:21

Buna ziua, bine spus mai sus, informatii eronate,pentru o casa platesti intre 400 si 600 euro chirie pe luna,si noi care suntem aici in Imola, sau langa, stam aici pentru ca ne este bine, si statu-l italian, ne ofera ce nu ne-a oferit statul roman, pentru ca altfel eram in tara noastra, si apropo...daca am facut o casa mare, si e goala acuma, asta nu este treaba altuia,meritam respect, pentru ca banii care-i facem aici, vin tot in tara,ca sa tinem o armata de bugetari..si asistati sociali,bine ar fi ca cine publica, astfel de articole, sa se informezeun pic mai bine, sa fie mai profesionali!!Toate cele bune,la toti.\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.