SondajRSS Feed

Graiul Salajului - Centenar

Salajul la momentul Marii Uniri

2 Martie 2018

Graiul Salajului va marca pe tot parcursul acestui an implinirea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o pagina saptamanala dedicata Centenarului, in care va propunem sa descoperiti judetul nostru in contextul celui mai important moment al istoriei Romaniei.

Judetul Salaj a luat fiinta in anul 1876, prin unirea comitatelor Crasna si Solnocul de Mijloc, la care s-au mai adaugat cateva comune din comitatele Dabaca si Cojocna. Primul document oficial care atesta denumirea de Salaj este o adresa a Ministerului de Interne din Ungaria din 11 august 1876. Judetul avea un caracter preponderent agrar si avea doar doua orase – Zalaul, cu 7.000 de locuitori, si Simleu Silvaniei, cu 6.000 de locuitori. Romanii traiau in general in satele de la periferiile celor doua orase. 

Inainte de 1918, centrul cultural al judetului era orasul Simleu Silvaniei, unde populatia romaneasca incepe sa creasca treptat si sa se afirme.
Pe langa cele doua orase, judetul adapostea 240 de comune, in care populatia era majoritar romaneasca. La Recensamantul din 1880, realizat de autoritatile maghiare, populatia judetului era de 171.079 locuitori, dintre care 103.307 erau romani, iar 58.228 erau maghiari.
Romanii de la sate au fost de-a lungul timpului subjugati de nobilii unguri asupritori, precum Wesselenyi si Banffy. Grofii nu aveau mila nici de femeile insarcinate sau de copii. Toata lumea muncea terenul nobilului. Se lucra rudimentar, cu pluguri de lemn, primitive. Casele din satele romanesti erau mici, scunde, cu pereti din lemn sau pamant. Acoperisul era din paie. “n tot acest timp, nobilii unguri se lafaiau in conace si castele impunatoare. "Romanul salajean era multumitor. Se multumea cu putin. Era supus si ascultator", se arata in lucrarea "Cultura si societate in judetul Salaj intre 1918 – 1940", realizata de Danut Pop, actualul director al Arhivelor Nationale Salaj.
Din putina populatie romaneasca de la oras se ridica insa intelectualii. Putini la numar, dar intariti de convingerea nationala, acestia au luptat pentru drepturile romanilor. Se infiinteaza asociatii culturale, iar mai apoi satele romanesti vad pentru prima data in istorie biblioteci.
Intaiul intelectual care a dezvoltat biblioteciile si scoliile din judetul Salaj a fost marele om politic si de stat Gheorghe Pop de Basesti. Personalitate marcanta a Marii Uniri, Gheorghe Pop de Basesti a ridicat scoli, i-a invatat pe copii carte, iar apoi, cu jertfa, a participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.
In intreg Salajul, mai cu seama in zona Simleu Silvaniei, se duce o adevarata lupta de identitate nationala si culturala a romanilor, care iese victorioasa la 1 Decembrie 1918.

Toamna anului 1918 este marcata de revolta populara
in Salaj, impotriva autoritatilor ungare asupritoare

Toamna anului 1918 gaseste Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria) in colaps, aproape de prabusire. “n intreg Imperiul Austro-Ungar natiunile se lupta pentru identitate si unitate nationala. Sfarsitul primului razboi mondial gaseste Romania de partea Antantei, care se incoroneaza victorioasa. Obiectivul pentru care Romania a luptat cu jertfa de sange era clar, unirea tuturor romanilor in cuget, in simtire si in limba. Cu toate acestea, Unirea se infaptuieste greu.
La 13 noiembrie 1918, la Belgrad, o delegatie a Antantei se intalneste cu reprezentantii Ungariei. Se stabileste ca granita cu Ungaria – denumita linia demarcationala – sa fie cursul raului Mures. La jos de Mures era Romania, la nord de Mures, unde regasim si Salajul, ungurii ramaneau in drepturi. Actul ignora dorinta romanilor transilvaneni. Astfel, au loc conflicte in aceasta regiune.
Sfarsitul razboiului gaseste Salajul in Ungaria. Dorinta de unire a salajenilor este ignorata, iar din primele zile ale lunii noiembrie in Salaj au loc revolte impotriva stapanirii ungare. Satele romanesti erau cuprinse de o adevarata stare revolutionara. De frica romanilor, sprijiniti de soldatii intorsi de pe front, autoritatile maghiare se retrag. Vechea administratie inceteaza sa mai existe. “n locul ei apar consiliile nationale romanesti, primele nuclee ale administratiei romanesti din Salaj.
Romanii nu mai erau acum subjugati. Date clare despre revolta romanilor eliberati de jugul maghiar se consemneaza in comunel

Salajul la momentul Marii Uniri
e Mesesenii de Jos, sau Cizer. Obiectivele revoltei romanilor erau lupta impotriva marilor proprietati si pentru reforma agrara; romanii isi doreau satisfacerea nevoilor elementare. Revoltele scad in intensitate spre finele lunii noiembrie 1918.

Salajeanul Gheorghe Pop de Basesti a deschis oficial
lucrarile la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia

La 20 noiembrie 1918, Marele Sfat al Natiunii Romane din Ungaria si Transilvania convoca pentru data de 1 Decembrie, cu incepere de la ora 10.00, "Adunarea nationala a natiunii romane din Ungaria si Transilvania la Alba Iulia, cetatea istorica a neamului nostru".
Adunarea Nationala era primul parlament autentic reprezentativ si democratic. Erau reprezentate toate institutiile.
Salajenii s-au conformat si au trecut la alegerea delegatilor. Salajenii au avut un loc de frunte in desfasurarea istorica. Presedinte de onoare al Marii Adunari Nationale si cel care a deschis oficial lucrarile a fost salajeanul Gheorghe Pop de Basesti. Victor Deleu, avocat din Simleu Silvaniei, a fost conducatorul si reprezentantul corpului de voluntari romani din Transilvania, Bucovina si Ungaria.
Marea Adunare Nationala, prin votul celor 1.228 de delegati alesi din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, a decis in fata a peste 100.000 de romani aflati in piata "unirea pentru totdeauna a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania".
La 2 decembrie 1918 ia nastere Marele Sfat National, care avea rolul de a conduce Transilvania pana la unirea deplina. Presedintele Marelui Sfat National a fost ales salajeanul Gheorghe Pop de Basesti. Membri salajeni au mai fost alesi dr. Victor Deleu, dr. Iuliu Coroianu, dr. Cassiu Maniu, dr. Alexandru Aciu – din Simleu Silvaniei; Traian Trufasiu din Zalau, dr. Augustin Pintea din Crasna, dr. Coriolan Ster din Tasnad.
Iuliu Maniu a fost ales atunci presedintele Consiliului Dirigent, organ administrativ care supraveghea si coordona intreaga activitate socio-politica din Transilvania pana la unirea deplina. Consiliul Dirigent, ca organ al puterii de stat, a fost aprobat si recunoscut de Romania prin Decretul Regal din 13 Decembrie 1918.
Pe toate cladirile publice din Salaj, dupa 1 Decembrie, a fost arborat drapelul tricolor.

Salajul este eliberat cu varsare de sange abia in 1919, cand armata romana a avansat pana la Budapesta

Unirea s-a infaptuit insa greu si cu multa varsare de sange. In Salaj sunt aduse trupe romanesti care sa restabileasca pacea intre populatiile autohtone, dar in zadar. Au loc grave confruntari intre romani si maghiari.
Noua linie demarcationala este trasata pe sectorul Oradea – Satu Mare – Arad. Trupelor romanesti le este interzis sa ocupe aceste orase, aici fiind cantonate trupe franceze. Ramasi dincolo de linia demarcationala, romanii din Simleu Silvaniei, Crasna si Tasnad sunt grav asupriti de maghiari.
Au loc incidente si in Zalau, unde se da Batalia de la Gara, in care mor 6 persoane, 13 sunt ranite, iar 7 sunt date disparute.
La 23 februarie 1919, Zalaul este ocupat de maghiari. La Simleu Silvaniei, clasa intelectuala cade ostatica. Vor fi eliberati abia la 23 mai 1919, cand are loc un schimb de prizonieri pe malul Tisei.
Lupte grele au loc si in aprilie 1919 intre armata romana si trupele maghiare bolsevice conduse de Bela Kun, langa Pericei. Batalia de la Pericei este insa decisiva. Romanii ies invingatori, iar ungurii se retrag de pe teritoriul Romaniei. Armata romana avanseaza spre vest, eliberand treptat toate orasele si satele ocupate de bolsevicii unguri condusi de Bela Kun. Este eliberat Simleu Silvaniei, iar apoi trupele inainteaza, ca pe data de 4 august 1919 Romania sa ocupe Budapesta. Teritoriul Romaniei la 4 august 1919 cuprindea si partea de est a Ungariei, pana la Budapesta, insa romanii se retrag din Ungaria la 25 februarie 1920, la solicitarea puterilor din Antanta.

Vizualizari 2764
Comentarii articol

>

in 2 Martie 2018 11:28

In confruntarea de la Criseni-gara dintre armata romana si trupele de secui sustinatori ai lui Bela Kuhn ungurii din Zalau au luptat alaturi de secui.

BRAVO LOR>

in 2 Martie 2018 12:02

sa le fie rusine ca le-au luat ardealu la ungurii,dar se intoarce roata vin ei acuma cu trenukl de mare viteza care se va invirti in jurul CARPATILOR,\r\n

Ungurime >

in 2 Martie 2018 12:19

Bai unguri frustrati ce sunteti transilvania NU A FOST NU II SI NU VA FII niciodata la bozgorimii invatati istorie si mutativa in ungaria daca nu va convine nu va tine nimeni aici

>

in 2 Martie 2018 12:20

De unde ati luat recesamintul din 1880 este total fals!Cu astfel de articol nu faceti alceva decit instigare intre romani si maghiari!Cea ce nu este bine!

>

in 2 Martie 2018 12:30

Citeste scrisul lui Tudor Duica:Cum traiau romanii dinTransilvania,Partile Unguresti si Banat,intre anii1867 si 1914!

suntem aici de peste 18000 de ani>

in 2 Martie 2018 13:10

Ar trebui si PSDragnea sa se mai uite si peste studiile facute de istorici americani si occidentali care atesta faptul ca civilizatia traca din care se trag si geto-dacii e cea mai veche din lume ,o civilizatie prospera ,culta din care ulterior s-au desprins civilizatiile occidentale inclusiv multe din Asia si chiar pana in Africa de Sud.Sunt mandru ca sunt roman si avem o astfel de origine.Cat priveste pe fratii maghiari ,suntem impreuna de sute de ani si am trait si trebuie sa traim in pace si armonie ,sa marginalizam extremistii care sunt si de o parte si de alta.Avem aceleasi probleme de zi cu zi ,si unii si altii ,ne confruntam cu o serie de greutati ,saracie ,lipsa infrastructurii ,sistem educational si de sanatate la pamant ,etc.Doar impreuna ,uniti si cinstiti unul cu altul le putem depasi.

>

in 2 Martie 2018 14:32

Multumesc pt 13:10 TOT RESPECT.

>

in 2 Martie 2018 14:36

13:10 se vede ca esti un om invatat cu carte ! nu ca si restul care comenteaza care au 8 clase si au venit in oras de la coada vacii si dau mare !!!

>

in 2 Martie 2018 14:45

Sfaditi-va mult intre voi Gheorghe cu Pista ca Itic va lucra demult pa la spate cumparand Transilvania bucata cu bucata,asa ca daca nu va treziti cat de repede belind ochii in jur,pe viitor va veti beli doar pula...de o sa va o lase si pe dansa!!!...

>

in 2 Martie 2018 14:45

"Pe toate clădirile publice din Sălaj a fost arborat tricolorul românesc" - anunțati-l şi pe neisprăvitul de senator pop.

>

in 2 Martie 2018 14:54

12.19 tu mai bine ai invata limba romana,inainte de a trimite ungurii in Ungaria.PatriHOT retardat si vinitura dobitoaca.

>

in 2 Martie 2018 21:22

Multumim, Eduard Farcas, pentru articol! Fie ca incepand cu acest an salajenii sa cunoasca circumstatele Marii Uniri! Sunt sigur ca vor aparea multe articole pe aceasta tema, dar as dori sa cunoasca zalauanii/salajenii faptul ca marele om de stat, Iuliu Maniu, a absolvit Liceul Wesseleny, actualul Colegiul National "Silvania" Zalau!

>

in 2 Martie 2018 21:35

Terminati cu prostiile, nu mi-as dori un Zalau fara unguri! Daca Zalaul este fain, este pentru ca aici avem conjudeteni maghiari. Nu-mi inchipui acest oras fara maghiari! Nu-mi imaginez un alt vecin decat cel pe care-l am, care este maghiar!Raul vine din partea politrucilor, cum ar fi Denes Seres, Marko Attilo etc. Dar, nici cu politrucii nostri nu ne este rusine. Ce ziceti de nestiutorul de carte Pop Gheorghe? Asta habar n-are ce este acela centenar, credeti-ma, il cunosc! El, tace, iar lume crede ca-i destept!

>

in 2 Martie 2018 21:45

Iuliu Maniu a urmat Liceul Wesslenyi din Zalau? Actualul CNS? Un subiect necunoscut salajenilor, si nu numai.

>

in 3 Martie 2018 0:31

NAIVILOR NU A FOST UNIRE A FOST O MANEVRA A MARILOR PUTERI

>

in 3 Martie 2018 8:43

21;45 TREBUIE SĂ ÎNVEȚI , SĂ CITEȘTI FOARTE MULT CA SĂ AFLI CÂT DE PUȚIN ȘTI, CUNOȘTI citat de marele filosof chinez LAO CE

>

in 3 Martie 2018 8:55

Farkas ! ai de gand sa continui publicarea acestui sir de articole pana in data de 1 decembrie, sau se va termina odata cu data de 15. martie, de care ne apropiem.Agitatia " spiritului romanesc " se intensifica de obicei in preajma zilei de 15. martie.

>

in 3 Martie 2018 9:48

Hai sa nu ne agitam de 15 Martie, sa dormim in cisme ,sa ne ascundem orice sentiment de patriotism , sa ne uitam istoria noastra in numele unor principii utopice propagate de tot felul de alogeni care se vor formatori de opinii europene.Sa ne lasam calcati in picioare de FIDEZ si UDMR.

>

in 3 Martie 2018 19:41

Farcas da de unde scoti atatea prostii???esti platit sa scrii abureli s-au sa informezi despre problemele judetului pe cititori?

Iarasi se baga postacii pesedei>

in 3 Martie 2018 21:56

Ca sa ne invrajbeasca pe romani si maghiari.Divide et Impera.Netrebnicilor ,ati auzit de TEAPA lui Vlad Tepes.Asta meritati cu totii. Voi vreti sa " mascati " saracia din tara asta cu manevre de genul vostru neocomunisto securist .Nu mai tine ,nu mai suntem oe vremea lui Gheorghiu Dej in 1947.

>

in 4 Martie 2018 13:37

Cel de la 19.41 esti numai rau intentionat?

>

in 4 Martie 2018 23:12

Este o initiativa laudabila! Cred ca este important sa cunoasca toti locuitorii Salajului ca Unirea nu a fost o intamplare, ci expresia vointei tuturor cetatenilor Romaniei! Vorbesc si despre minoritati aici, pentru ca taranii maghiari, cei svabi, cei slovaci etc o duceau la fel de rau ca taranii romani. Reforma agrara a dat pamant tuturor, iar dupa aplicarea ei taranii maghiari din Romania o duceau mai bine decat cei din Ungaria, care erau in continuare fara pamanturi (pamanturile fiind concentrate in continuare in mana celor 300 de familiii nobiliare). Si da, Maniu a facut gimnaziul la actualul CNS... transferandu-se aici chiar la sugestia unui profesor maghiar (Petri Mor). Deci haideti sa nu mai vorbim de invrajbire si sa ne uitam inainte cu respect unii pentru altii, sa ne cinstim eroii si sa nu cedam provocarilor ieftine!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.