Salajul este praf la capitolul turism

10
723

 

Salajul este praf la capitolul turism

Judetul nostru a fost calcat, într-un an, de nici 40.000 de turisti, pe cand in judetul vecin, Satu Mare, numai la Castelul Karolyi de la Carei, au fost peste 50.000 de vizitatori

Consilierii judeteni PNL anunta ca vor propune eleborarea unei strategii de dezvoltare a turismului judetean.

„Desi banii publici sunt cheltuiti fara responsabilitate, incapacitatea institutionala si amatorismul PSD Salaj au dus la o situatie dezastruoasa si în acest domeniu”, afirma consilierul judetean si purtatorul de cuvânt al PNL Salaj, Paul Maghiu.

La începutul acestui an, presa locala constata ca numarul turistilor care au vizitat Salajul în 2018 a scazut cu aproximativ 5% fata de anul precedent.

Potrivit datelor INS, 36.708 de persoane au vizitat Salajul în 2018.

„În aceeasi perioada, un singur obiectiv turistic din judetul Satu Mare, este vorba de Castelul Karolyi de la Carei, a avut mai mult de 50.000 vizitatori. Cu alte cuvinte, si la acest capitol, sub conducerea PSD Salajul e aproape de faliment.

„Neputinta si incapacitatea institutionala a celor care conduc Salajul si multe din localitatile din judet e mai mult decât flagranta, mai ales ca cel putin 100 de persoane se ocupa, la modul oficial, de „informare si promovare turistica”.

Astfel, în mediul rural avem peste 20 de centre de informare turistica, dar structuri chiar mai complexe ca organigrama si bugetare mai exista si la nivelul oraselor. Aici se adauga si Salaj Plus, o entitate finantata de Consiliu Judetean, plus alte departamente / institutii din cadrul administratiei judetene si locale a caror angajati au în fisa postului promovarea turistica.

Mi-e foarte greu sa estimez costurile acestor organisme institutionale, dar, cu siguranta (dupa cum rezulta din statitsticile oficiale) munca acestor promotori turistici e ineficienta. Cel mai probabil, vina nu este doar a angajatilor, ci, în primul rând a celor care îi coordoneaza. Astfel, nu cred ca putem vorbi la nivel de judet de o strategie coerenta de promovare turistica. Asa cum ne lipseste coerenta, predictibilitatea si eficienta si în alte domenii precum patrimoniul istoric, politici de tineret si sport, relatia cu ONG-urile.

În timp ce alte judete, precum Harghita sau Satu Mare (am ales intentionat exemplele pentru a pastra un relativ echilibru), înregistreaza progrese vizibile în domeniul turismului (progrese care se contorizeaza în bani adusi comunitatii si recunoastere nationala si internationala) Salajul se încapatâneaza sa ramâna, si la acest capitol, la coada clasamentului national. De comparatii cu Bihorul sau Clujul nu cred ca are sens sa vorbim. Suntem la mii de ani lumina.

Pentru 2019, împreuna cu colegii din PNL Salaj voi propune Consiliului Judetean initierea unei dezbateri reale si alocarea de fonduri pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului. Dupa aproape trei decenii de lautarie si în acest domeniu, cred ca a venit momentul sa ne luam în serios patrimoniul turistic din judet, sa nu mai risipim banii publici pe entitati institutionale ineficiente si consumatoare inutile de bani publici.

Hotelierii si toti cei implicati în industria ospitalitatii, specialistii în domeniu, reprezentantii societatii civile si ai institutiilor implicate în domeniu trebuie adusi la aceeasi masa pentru a putea creiona un proiect realist si realizabil”, a mai afirmat Maghiu.

 

 

COMENTARII

  1. faceti drumurile care leaga judetul de judetele vecine si autostrada ca atunci veti avea turisti.\r\n DE exemplu drumul intre judetul Salaj si Cluj DN 191 D Nusfalau -Ciucea e impracticabil de la Tusa spre Ciucea zona cucel mai mare potential turistic din judet pt LEGATURA cu Baile Boghis si Pastravaria Tusa,muntiii Ponorului,izvorul Barcaului-ADEVARATE obiective turistice din judet!

  2. Nu ne trebuie castele, conace, cetati daca nu au fost construite de noi (romani), le distrugem, le lasam in paragina desi ele reprezinta valori materiale , turistice, istorice !

  3. Bine că avem direcții de turism cu angajați care care toată ziua joacă "Soliter" cu director care ia un salar cât un director dintr-o fabrica. Dar dacă partidul "e-n toate" să fie şi la risipa banului public.

  4. Marc Tibi, Dana Cota, Pop Gheorghe Agramatul, sotia acestuia din urma, Pop Maria Militianca, sefa a Insp.Scolar Jud. Salaj, Ciunt Ionel @neamurile de pe Valea Somesului=un judet sarac, inapoiat, plin de functionari cu diplome fara acoperie (Spiru Haret, Goldis etc.),cu drumuri pline de gropi, chiar in capitala judetului, cu sefi alesi pe criterii politice, adica pesediste, in orice institutie etc.

  5. ce turism vreti cand spre Porolissum, din iesirea din Ortelec parca ii concurs de aruncat gunoaie la marginea drumului, pe cine sa dam vina pe consiliul judetean ca administrator dj191, pe primaria creaca care il curata oficial pe bani primiti de la consiliul judetean si nu face nimic, pe oameni care se cred caini si marcheaza locul cu gunoi, unde este legea aia cu poluatorul plateste sau nu se mai autosesizeaza organele de mediu,iara cu Dn 1T vitinalul mirsidului, nu stii daca ii drum sau concurs de impotmolit masina in mocirla, asadar cum sa mai ajungi la obiective turistice

  6. Inca de la propunerea traseului pentru viitoarea autostrada care ar trebui sa traverseze Salajul, se poate vedea ce capacitate de judecata si de implicare a avut si are in continuare conducerea acestiu judet! Spre deosebire de banateni, care au stiut sa traga focul sub oala lor, ducand autostrada de la Arad la Timisoara si de acolo sa continue traseul spre destinatie! Daca conducerea judetului moldoteleorman aflat in Ardeal, cereau ca autostrada sa treaca pe langa Porolisum/Zalau, Statuia lui Mihai Viteazu spre Suplacul de Barcau, se rezolvau o multime de probleme deosebit de importante: !) NU MAI TREBUIA LINIE DE CENTURA!!! 2) tOATE ORASELE sALAJULUI AVEAU ACCES DIRECT LA AUTOSTRADA! 3) BAIA MARE SI SATU MARE ERAU SI ELE CUPLATE LA AUTOSTRADA SIMPLU! 4)NU MAI TREBUIA STRAPUNS TUNEL PE SUB MESES!! Inca multe alte avantaje care se iveau, dar Ticalosii platiti cu bani grei de 30 de ani ca sa conduca nefericitul judet Salaj, nu au facut nimica pentru asta!!! Indragiiar ciorile si spanzuratorile!!!

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.