SondajRSS Feed

Saracia si prostia ranjesc Salajului din oglinda; prima catre populatie, cealalta catre administratie

Salajul este judetul din Transilvania care abandoneaza in ghearele mortii cei mai multi copii sub un an

28 Decembrie 2018

Ce sentiment are cineva care se priveste in oglinda si isi citeste pe fata saracia si boala? Este, cu siguranta, cumplit. Are doua posibilitati. Ori se trezeste si face un efort sa-si revina, ori se abandoneaza pierzaniei. 

In fiecare clasament referitor la conditiile de trai, Salajul este un obisnuit al ultimelor locuri, semn clar ca este prost administrat si ca este pe calea pierzaniei.
Iar un criteriu de clasificare care rasuceste puternic cutitul in rana este rata mortalitatii infantile. Analiza intocmita de cunoscuta organizatie Salvati Copiii arata ca in judetul nostru mortalitatea copiilor sub un an nu doar ca este mai mare decat oriunde in Uniunea Europeana, nu doar ca este mai mare decat media pe tara; dar este de doua ori si jumatate mai mare decat in Cluj sau in Bucuresti, este mai mare decat oriunde in Transilvania, este mai mare decat aproape in oricare dintre judetele tarii.
Cu alte cuvinte, noua ne mor copiii mai mult decat oriunde. Este ceva mai grav decat sa-ti moara copilul?! Este ceva mai grav decat sa nu-ti poti salva copilul de la moarte? Este ceva mai grav decat sa nu faci nimic sa-ti salvezi copilul de la moarte?
Analiza la care ne referim dezvaluie ca rata mortalitatii infantile ramâne in România de doua ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Dar marele necaz este ca copiii care mor inainte de implini vârsta de un an trec in lumea celor drepti inainte de a face cunostinta cu lumea noastra, administrata de strambi la suflet si la minte, cel mai adesea din cauze care ar putea fi prevenite, daca sis

Salajul este judetul din Transilvania care abandoneaza in ghearele  mortii cei mai multi copii sub un an
temul medical ar fi suficient de pregatit pentru a-i salva.
Salajul are o rata a mortalitatii infantile de 11,3 la mie pe 2017, in conditiile in care media nationala a fost de 7,2 la 1.000 de copii nascuti vii. Fata de judetul Cluj, unde se inregistreaza o rata de 4,8 la mie, judetul Salaj are o rata a mortalitatii infantile de aproape doua ori si jumatate mai mare.
Organizatia Salvati copiii remarca un clivaj dramatic intre judetele vulnerabile socio-economic si judetele cu un grad mai ridicat de dezvoltare si, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat. Atunci când vorbim despre interventia medicala la nou-nascut, lipsa aparaturii medicale intr-o maternitate face diferenta intre viata si moarte.
Tabloul statistic al mortalitatii infantile plaseaza judetul Botosani in fruntea listei, cu o rata de 12,9 la mia de copii nascuti vii, urmat indeaproape de Calarasi – 12,5 la mie, Caras-Severin – 11,5 la mie, Salaj – 11,3 la mie si Vrancea – 11,1 la mie.
La polul opus gasim judetul Cluj si municipiul Bucuresti, ambele cu o rata a mortalitatii infantile de 4,8 la mia de copii nascuti vii.

Vizualizari 3911
Comentarii articol

>

in 28 Decembrie 2018 12:20

Nu exista ! e fals !!! Avem parlamentari la patru cinci MANDATE care ridica salarii din sudoarea poporului de peste doua sute milioane pe luna plus alte beneficii ! astia ce fac sa nu se intimpli asa ceva? DORM ?

>

in 29 Decembrie 2018 10:43

Credeti ca il intereseaza pe presedinte ? El are nevoie sa fie filmat si pozat!

>

in 29 Decembrie 2018 16:20

Ma dobitocule, de la 10/43 nu este in sarcina președintelui punerea la punct a sistemului sanitar este sarcina guvernului. De ce plătim miniștrii precum cel al sănătății cu salarii babane că să doarmă si da nu le pese de actul medical? Președintele ne reprezintă în exterior si o face cu brio. Se vede că ești antenist SI votant al pesedeului. De aceia o ducem bine pt.ca prosti că tine sunt mulți SI se duc SI la vot. Nepoții SI strănepoții vor avea de suferit cel mai mult si-o să vă gindeasca precum meritați.

>

in 29 Decembrie 2018 16:36

Guvernanții nostrii in frunte cu analfabeta Dancila ar trebui sa le pese de rata mortalității, nu intra in sarcina președintelui acest lucru. Să indraznesca președintele sa-i tragă la răspundere că ar sari asupra lui cu demiterea.

>

in 30 Decembrie 2018 13:29

Macar de Sfintele sarbatori nu va certati pe care e mai prost ...presedintele sau guvernul ...??!! Eiiii eu care sunt neafiliat politic ii vad in aceeasi mizerie intelectuala pe toti ...Ar trebui sa fie ca in familie ...mama si tata au acelasi rol in educarea copilului ...daca unul dintre ei il saboteaza pe celalalt numai sa dea bine in ochiul copilului toata educatia se naruie ...Asa este Copilul Romania condusa azi ...!!!! Rusine tuturor celor care au primit voturi pt a conduce tara .....!!!!!

>

in 31 Decembrie 2018 8:06

13:29: care familie? aici e vorba de PCR. Se promoveaza incompetenta bazata pe PCR.

>

in 31 Decembrie 2018 8:12

sunt promovati pupicuristii si atat. De asta mor copii si cei bolnavi... cei profi prefera sa plece din tara decat sa se complaca in mocirla sau sa lucre pentru multinationalele care promoveaza profesionalismul ...

>

in 31 Decembrie 2018 20:44

‘A fost un an greu. Desigur, ne-au asteptat multe provocari. Cu toate acestea, impreuna cu voi romanii, cetateni onesti, am reusit sa trecem peste acestea si sa construim solid. Cu avantul vostru am avut grija ca sistemul sanitar din Romania sa fie noua stea a Nordului pentru celelalte sisteme la nivel european.Asta prin reforma legii sanatatii condusa de mije. Nimic nu se construieste insa, fara o preocupare pentru valorile culturale ale tarii. M-am zbatut si in acest sens, si pot spune cu mana pe inimia ca ardelenii, merita o zi a lor. Nu de alta, dar nu putem uita de un Horea, de un Blaj la 1848 sau de o Alba-Iulia 1918. Lista ar mai putea continua. Va asigur ca intr-un anumit context vom face 2019 exceptional din anumite perspective.” \r\n\r\nCu ganduri bune,\r\nal vostru deputat Balint. L

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.