Salajul duce lipsa de diversitate la produse tradiționale

2
803

 

Salajul duce lipsa  de diversitate la produse tradiționale

Ca sa fie atestat drept tradițional, un produs trebuie sa se deosebeasca de alte produse din aceeași categorie prin anumite particularitați care îl fac specific unei zone. Piața noastra a fost invadata de așa-zise produse tradiționale, în jur de vreo 4.000. Ca multe dintre ele n-au avut nici în clin nici în mâneca cu tradiționalitatea e un fapt care a dat de gândit mai marilor din structurile alimentare și au purces la stoparea falsurilor culinare.

Așa se face ca în anul 2013 apare Ordinul 724 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale privind atestarea produselor tradiționale. Toate cele peste 300 de produse tradiționale din Salaj atestate dupa vechile regului au trebuit certificate din nou de catre Ministerul Agriculturii. Mulți producatori au renunțat sa-și mai ateste produsul, unii au încercat și au dat chix, dar sunt câțiva ambițioși care au reușit.

Zece produse tradiționale din carne și doua sortimente de palinca

Potrivit lui Valentin Duca, directorul Direcției pentru Agricultura Salaj, la ora actuala în județul nostru sunt atestate 12 produse tradiționale: 10 produse din carne și doua bauturi alcoolice. Dintre produsele tradiționale din carne amintim: ceafa afumata, pecie afumata, costița afumata și cârnați cu boia afumați. La secțiunea bauturi alcoolice, Grigore Ardelean, președintele Asociației Patronale a Producatorilor de Palinca Naturala, a întocmit dosare pentru zece sortimente de palinca. Din cele zece prezentate la Ministerul Agriculturii, doua au fost deja atestate ca produse tradiționale. Este vorba de țuica din amestec de fructe și țuica de prune. stop_coloana

Produse cu renume, dar neatestate

Și fiindca veni vorba de țuica de prune, un intreprinzator din Bocșița, Vasile Aciu, a deschis un antrepozit fiscal (mai exista unul la Badacin), antrepozit care-i permite sa comercializeze produsul sub brandul "Aciu - Palinca de Zalau". Palinca fabricata din prune, gutui sau pere are o aroma speciala pe care numeroase jurii au medaliat-o și au umplut-o de diplome.
In Valcau de Jos, Alin Prunean, un tânar întreprinzator a dus vestea ca mierea de albine de aici e cea mai buna din Europa. Mierea cu nuca, mierea cu prune uscate, mierea cu hribi de padure sunt produse care au trecut de mult granițele țarii și au garanția unui produs tradițional.
Și cu toate ca palinca lui Aciu și mierea lui Prunean sunt la mare cautare în țara și peste hotare, cei doi producatori nu au trecut pe la Direcția Agricola pentru a-și depune dosarul pentru atestare ca produse tradiționale.
Directorul Valentin Duca spunea ieri ca i-a invitat pe cei doi producatori sa-și atesteze produsele, dar deocamdata nu au raspuns la invitație. "Am sa-i mai invit, pentru ca obținând atestatul de produs tradițional au o serie de avantaje și apoi nici nu avem prea multe produse tradiționale atestate în județ", a mai spus Duca.

 

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.