SondajRSS Feed

USR Salaj dezvaluie intr-un studiu bine documentat ca salajenii si primarii lor traiesc in lumi paralele

Salajenilor nu li se da acces la informatii despre modul in care sunt administrati; ce sa mai vorbim de implicarea in decizii

31 August 2017

Uniunea Salvati Romania, filiala Salaj, a realizat, in perioada 14 - 18 august 2017, un studiu care scoate la iveala lipsa de transparenta, in ansamblu, a autoritatilor locale din judet. 

USR-istii salajeni au analizat site-urile tuturor primariilor salajene, pentru a vedea in ce masura administratiile locale ii informeaza pe cetateni despre activitatea alesilor, despre deciziile care se iau de catre Consiliul Local si modul in care sunt cheltuiti banii publici.

Concluzia monitorizarii realizate de USR Salaj este ca din 61 de primarii ale judetului Salaj, doar 6 indeplinesc criteriile minimale de transparenta impuse de lege. Este vorba despre primariile Zalau, Simleu Silvaniei, Agrij, Camar, Nusfalau si Sag, care actualizeaza periodic site-ul cu informatii.
Primaria orasului Jibou are site, dar de pe acesta aflam doar cine este primarul si viceprimarul si lista consilierilor locali, cateva informatii despre oras, date de contact si cateva informatii utile pentru cetateni, fara date despre buget, despre hotararile de Consiliu Local sau alte evenimente care se petrec in oras. Primaria orasului Cehu Silvaniei are site-ul suspendat, pur si simplu.

Comunicare zero cu cetatenii


24 de primarii din Salaj, reprezentand 40 la suta din total, nu comunica deloc cu cetatenii in mediul online.
25 de primarii au site propriu, dar este nefunctional sau nu afiseaza nimic pe el.
Trei comune - Cristolt, Plopis si Somes Odorhei - nu au inca un site, in anul de gratie 2017.
Primariile care au achizitionat un site, dar care nu posteaza nici o informatie sunt: Almasu, Babeni, Balan, Benesat, Carastelec, Cizer, Creaca, Dragu, Fildu de Jos, Garbou, Hereclean, Lozna, Marca, Napradea, Poiana Blenchii, Rus, Salatig, Sanmihaiu Almasului, Surduc, Samsud, Varsolt, Zalha.
Nici restul primariilor, cele care au un site pe care mai posteaza din cand in cand cate ceva, nu respecta in totalitate dreptul cetatenilor de a fi informati. Informatiile nu sunt actualizate.

Majoritatea primariilor tin la secret ce fac cu bugetul local,
declaratiile de avere ale alesilor si hotararile pe care le iau

Raportul USR arata ca 49 de primarii (83 la suta din total) nu afiseaza declaratiile de avere si de interese ale alesilor. 52 de primarii (87 la suta) nu au publicat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2017. “n ceea ce priveste afisarea hotararilor de consiliu local, 43 dintre cele 61 de primarii (74 la suta), nu au afisat nici macar o hotarare de consiliu local din cursul acestui an. 41 de primarii nu au publicate stiri administrative, anunturi sau alte informatii utile pentru locuitori.
Lipsa de informare a locuitorilor denota lipsa de preocupare a alesilor pentru a da posibilitate cetatenilor sa participe la deciziile care se iau de catre Consiliile locale.
Reprezentantii USR atrag atentia ca primariile sunt obligate prin lege sa asigure transparenta cheltuirii banilor publici si prin site-uri proprii, facilitand comunicarea informatiilor de interes catre cetateni. USR subliniaza ca primariile din Salaj sunt departe de a indeplini acest deziderat.
Site-urile primariilor trebuie sa prezinte obligatoriu informatii precum lista consilierilor locali din mandatul în curs, declaratiile de avere si de interese ale acestora, iar pentru transparenta decizionala sa prezinte ordinea de zi pentru sedintele de Consiliu Local, hotararile adoptate, dar si bugetul anual al administratiei locale, anunturi de interes public.
U

Salajenilor nu li se da acces la informatii despre modul in care sunt administrati; ce sa mai vorbim de implicarea in decizii
SR-istii mai amintesc ca anii trecuti Guvernul a pus la dispozitie fonduri pentru dezvoltarea unor pagini oficiale.


"Rezultatele sintetizate in acest studiu sunt o dovada evidenta ca cei care conduc comunitatile salajene cauta sa se eschiveze si sa prejudicieze interesele cetatenilor.
Lipsa de transparenta a propriilor actiuni nu face decat sa accentueze suspiciunile legate de faptul ca interesele populatiei nu sunt congruente cu interesele lor. Nu sunt putine cazurile in care primari salajeni au fost cercetati penal si condamnati pentru ca si-au urmarit si realizat interesul propriu pe banii comunitatii.
Informatiile despre decidenti, hotarârile adoptate de catre Primarii si Consilii Locale trebuie sa fie la indemana cetatenilor, pentru ca acestea influenteaza comportamentul si deciziile personale ale populatiei fiecarei localitati si ale comunitatii în ansamblu.
Rezultatele cuprinse în acest prim raport sunt EXTREM DE GRAVE ! Vom continua demersul nostru prin solicitarea de date detaliate catre primarii. În paralel, vom semnala neregulile identificate catre Prefectura si catre celelalte autoritati abilitate sa ia masuri.
Nu se poate ca, in 2017, 40 la suta din primariile Salajului sa nu detina un site functional, unde sa afiseze informatii utile cetatenilor din localitatile respective. Doar 10 la suta din primarii indeplinesc criteriile minime de transparenta iar 83 la suta nu afiseaza declaratiile de avere si de interese ale alesilor.
Condamnam cu vehementa nerespectarea legilor transparentei de catre autoritatile locale prin ascunderea voluntarya sau involuntarya a informatiilor la care comunitatea are dreptul legal.
De ce nu se poate ca o cerere depusa de cetatean sa fie încarcata pe site-ul primariilor si sa poata fi urmarita de pe telefonul mobil sau computerul personal pâna la rezolvarea ei? Sistemul informatic introdus în justitie trebuie sa fie valorificat si în administratiile publice.
Studiul nostru dezvaluie o incalcare grava a legilor care reglementeaza accesul cetatenilor romani la informatiile publice .
Este inadmisibila harababura care exista in administratia publica. Nu stim cine sunt consilieri, nu le cunoastem nici apartenenta politica si nici declaratia de avere, nu stim ce buget se aloca si unde se investesc fondurile existente, nu stim ce hotarari iau consiliile locale s.a.m.d.
Constatam cat se poate de argumentat o lipsa de respect fata de cetatenii care le-au acordat votul si increderea. Acest lucru trebuie indreptat.
USR sustine digitalizarea administratiei locale, pentru a creste gradul de transparenta si a înlesni contactul dintre cetatean si administratie."


Gabriela Carmen Olar,
Presedinte USR Salaj

Vizualizari 3124
Comentarii articol

>

in 31 August 2017 0:12

Asta știam și noi. Pe primari ii doare n cot de noi

>

in 31 August 2017 0:13

Daca ar fi fost votat deputatul Liviu Balint ca si primar adica daca nu ar fi facut psd manari cu rromii din caramidari atunci ar fi fost si Jiboul mai transparent. Asa cu pesedistu ce va asteptati

>

in 31 August 2017 2:30

Au primit bani pt. site-uri, verificati in SEAP aproape toate primariile au contracte consistente cu firme care le-au "realizat" fictiv site-urile. Trebuie mers pe acest fir si cred ca vom descoperi ca firmele castigatoare sunt practic detinute din umbra de apropiati a celor din primarii. Ceva genul, sunt Ionel, tata e primar, imi fac o firma, in SEAP se pun conditii ca doar firma mea sa castige, eu ma fac ca realizez un site (munca de 2 ore la ce site-uri au primariile din Salaj), apropi primesc bani lunar pt. "mentenanta" si "administrare" - practic hotie pe fata. - Bravo USR Salaj pt. studiu, tot inainte..

Pt 0.13>

in 31 August 2017 2:34

Como a fost votat de 266 de jibouani din 4832.(5,5%). Cred ca asta spune tot. - de aici : " alegeri.roaep.ro/?alegeri=alegeri-locale-2016 "

>

in 31 August 2017 6:51

Ii alegem pe primari fără să realizăm că de ei depinde viitorul localității si in mare măsură și al nostru. Apoi ne pl

SE POATE!>

in 31 August 2017 7:40

Un site al unei primarii este si cartea de vizita in mediu online a acesteia. Poate fi folosit si ca instrument de promovare pentru toate evenimentele, obiectivele cu potential turistic din comuna! Dar nu toti primarii inteleg ce e ala un site si ce potential are! Il confunda cu o lucrare care o data realizata nu mai e necesar sa o intretina...

Solutia>

in 31 August 2017 7:42

Gasiti rezolvarea pe Info AD It Salaj!

>

in 31 August 2017 8:34

Un studiu bine venit si se pare bine documentat. Felicitări celor care l au făcut. Felicitări si Graiului pt ca mai publică și astfel de subiecte!

>

in 31 August 2017 10:27

Mai voi chiar ati lasat PSD -ul din mana? Felicitari!

>

in 31 August 2017 11:41

sai sugeti voi carnatul la Como invidiosilor

11:41>

in 31 August 2017 12:21

narciso ! te lasam pe tine ca te pricepi mai bine.

>

in 31 August 2017 13:33

din pacate bunele intentii ale oamenilor din USR in cazul de fata Salaj, sunt inabusite de gloata cu , capul fara creier.Pacat ca acestia influenteaza viitorul oamenilor onesti si cu intentii bune.

>

in 31 August 2017 16:33

perfect adevarat acest studiu. legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, si legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica sunt povesti doar pe hartie...ce sa mai vorbim de aplicarea codului de conduita a functionarilor publici... n-are rost, niste jigodii care asteapta doar banii de salar, si alti bani...

>

in 31 August 2017 16:58

12:21 o sa te convingi ca ma pricep mai bine.rabdare,răbdare.

>

in 31 August 2017 16:58

Bravo USR pt studiu!

>

in 31 August 2017 17:12

Intradevar un studiu bine realizat care reflectă realitatea: alegem fără să cunoaștem iar cei pe care-i alegem nu respecta legile s in primul rand pe noi cei pe care

>

in 31 August 2017 17:20

USR faceți opoziție

>

in 31 August 2017 19:25

Felicitări USR. Chiar dacă suntem așa u zicea cineva județul roșu, nu suntem toți roșii. Continuați tot așa!!!

Bani repede la domiciliu!>

in 31 August 2017 20:07

Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email: pacurarucostica1963@gmail com

>

in 31 August 2017 20:51

SE PARE CA SUNTETI SINGURA VOCE CARE SE MAI AUDE IN SALAJ SI SINGURII CARE MAI FACETI CEVA IN JUDETUL ASTA IN CARE NU SE INTAMPLA NIMIC... UITE CA TOTUSI SE POATE !

>

in 31 August 2017 20:54

Bun studiul si interesant. Reflecta in cifre realitatea.

>

in 31 August 2017 21:16

Iti scrii singura comentarii pro carmeloooo?ei rău ai fost rău ai ajuns.rusinica.

>

in 31 August 2017 21:32

Bun studiul si interesant. Reflecta in cifre realitatea.

>

in 2 Septembrie 2017 6:38

PSD u ciocu mic ca vine Como la voi

>

in 2 Septembrie 2017 15:50

Ăștia ne sunt primarii... facă ne-a trebuit PSD asta avem

>

in 15 Septembrie 2017 7:47

Stimată doamnă Olar, în loc sa stați pe net degeaba, mai bine ne-ati spune daca aveti sau nu autorizație la casa facuta langa CET

>

in 16 Septembrie 2017 6:44

Cuiva i se vede invidia si ura :) Pe fata si in suflet.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.