SondajRSS Feed

Omagiu adus marelui om politic salajean, cu sprijin important din partea autoritatilor locale maramuresene

Salajenii din Maramures au dezvelit bustul lui Iuliu Maniu in Baia Mare

1 Noiembrie 2018

Un eveniment important dedicat memoriei marelui om politic salajean Iuliu Maniu, a avut loc vineri, 26 octombrie, in Baia Mare. “n capitala judetului vecin a fost dezvelit, intr-un cadru solemn, Monumentul comemorativ Iuliu Maniu, eveniment caruia publicatiile maramuresene i-au dedicat spatii largi. 

Bustul artizanului Marii Uniri a fost realizat de artistul Ioan Marchis cu ocazia Centenarului, la initiativa Asociatiei salajenilor din Maramures „Porolissum”, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures si al Primariei Baia Mare.
Monumentul a fost dezvelit de episcopul eparhial al Maramuresului, Vasile Bizau, si de presedintele Asociatiei salajenilor din Maramures „Porolissum”, Ioan Alin Stoica, scrie emaramures.ro
Evenimentul comemorativ a debutat cu o slujba religioasa, iar dupa dezvelirea bustului a fost savarsit parastasul de pomenire.
Simbolizand renasterea marelui Iuliu Maniu, la temelia monumentului a fost asezata o piatra din casa sfinxului de la de la Badacin, ca un simbol apropiat sufletului sau. Importanta acordata acestui eveniment de comemorare a atras oameni ai mediului academic si oficialitati judetene si locale. Alaturi de academicianul prof. dr. ing. Emil Burzo, presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane, a participat si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, dar si primarul Municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, precum si reprezentanti unitatilor administrativ – teritoriale din judet, ai institutiilor deconcentrate si cadre militare, potrivit jurnalistilor maramureseni.

Asociatia salajenilor din Maramures \'Porolissum\' a fost
felicitata pentru initiativa de seful administratiei judetene

„Felicit aceasta initiativa a Asociatiei salajenilor din Maramures "Porolissum&r

Salajenii din Maramures au dezvelit  bustul lui Iuliu Maniu in Baia Mare
dquo;, dar si faptul ca a apelat la sprijinul tuturor, astfel incat astazi sa vedem un edificiu care infrumuseteaza atat orasul Baia Mare, cat si judetul Maramures. Traim cu totii acest an, al Centenarului Marii Uniri, insa nu este singurul lucru pe care il avem de sarbatorit. Daca anul trecut expresia cea mai inalta a democratiei maramuresene, Consiliul Judetean Maramures, a implinit 25 de ani de la infiintare, anul acesta sarbatorim 50 de ani de la reorganizarea administrativa a Maramuresului, din anul 1968. Unirea tarilor Maramuresului, Codru, Chioar, Lapus si Maramuresul Voievodal a dat Romaniei cel mai frumos judet din tara. Ma bucur ca astazi ne aflam in fata acestui edificiu dedicat lui Iuliu Maniu, dar sa nu uitam ca au mai fost si alti maramureseni, precum George Pop de Basesti, Ilie Lazar, Ioan Mihaly de Apsa, Vasile Lucaciu, si multi maramureseni care acum 100 de ani au lasat deoparte siguranta propriei vieti pentru a vedea implinit visul de unitate. Poate ca, prin astfel de marturii zidite sau altele scrise, vom reusi sa insufletim noii generatii dragostea de tara”, a spus seful administratiei judetene din Maramures, Gabriel Zetea, citat de emaramures.ro
Programul de vineri a continuat in sala de conferinte a Hotelului Mara din Baia Mare s-a desfasurat un simpozion dedicat personalitatii lui Iuliu Maniu, care s-a incheiat cu intalnirea anuala a salajenilor din Maramures.

Vizualizari 1686
Comentarii articol

>

in 1 Noiembrie 2018 11:45

Cinste lor !

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.