SondajRSS Feed

Dezvaluiri din culisele guvernului, care explica de ce toate merg prost

Salajeanca Leontina Prodan l-a convins pe ministrul Petre Daea sa salveze industria canepii din ghearele ignorantei si prostiei

16 Octombrie 2017

Leontina Prodan, creatoare de moda si mester popular, originara din Galgau Almasului, vrea ca romanii sa reinceapa sa cultive canepa, pentru a se bucura de multiplele beneficii ale plantei. De ani de zile lupta cu autoritatile si cu conceptia eronat insusita de acestea, pentru a le convinge ca din canepa romaneasca nu se obtin droguri, ci mai degraba canepa poate fi un aliment, medicament, materie prima pentru tesaturi, materiale de constructii, uleiuri, termoizolanti si altele.

Dezamagita si epuizata, dupa nenumarate demersuri, inclusiv la nivelul ministerelor, si promisiuni care nu se mai materializeaza odata cu schimbarea ministrilor, Leontina Prodan era pe cale sa renunte sa apere traditia noastra de a cultiva canepa. O prietena i-a dat insa numarul de telefon personal al ministrului Agriculturii, Petre Daea. Salajeanca spune ca, aflandu-se la Bucuresti, si-a luat inima-n dinti si l-a sunat pe ministru.
"Am fost foarte impresionata de interesul ministrului Petre Daea de subiect. Mi-a spus sa merg a doua zi direct la dansul la cabinet. M-a primit extrem de serios, de interesat. A chemat niste doamne, care ma cunosteau, ca am mai fost pe acolo. Personalul ramane acolo dupa plecare ministrilor. Ministri se schimba, functionarii taraganeaza apoi acolo proiectele incepute. Mi s-au parut tristi si suparati pe situatie. Degeaba aduce un ministru alaturi oameni priceputi, ca sunt alti 10 de nepriceputi care te boicoteaza. Aceasta este impresia pe care am avut-o", spune salajeanca.

Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne
nu inteleg nimic din ce inseamna canepa

Mesterul popular din Galgau Almasului Leontina Prodan a fost primita anul trecut si de ministrul Agriculturii din cabinetul Ciolos.
"In urma unei scrisori deschise catre premierul Dacian Ciolos, am fost la ministrul Irimescu. S-a pornit un demers legislativ pentru aprobarea culturilor in sistem gospodaresc. Dar se opune ministerul Sanatatii, care ar trebui sa-si schimbe denumirea in ministerul bolii. Functionarii de acolo (de la ministerul Agriculturii - n.r.) spun ca cifra de afaceri a Ministerului Sanatatii e cea mai mare din importul de medicamente si tot felul de porcarii pe care le fac in detrimentul sanatatii. Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne nu sunt de acord cu cultura in sistem gospodaresc si cu cultura de canepa in general. Le-am solicitat sa se foloseasca in documente cuvantul popular canepa, nu planta psihotropa activa. Cuvinte precum etnobotanice si substante halucinogene nu au ce cauta in asociere cu canepa romaneasca. Le-am spus ca in Transilvania, in conditiile in care avem dealuri cu elemente radioactive, culturile de canepa ar putea detoxifica pamantul in beneficul sanatatii oamenilor. Sa urmareasca ministerisul bolii cat de mult a crescut problema cancerelor in toata tara de cand nu se mai cultiva canepa. Sa vada Ministerul Afacerilor Interne cati drogati erau cand se cultiva canepa si cati sunt acum si de ce. Pentru ca angajatii Ministerului de Interne nu cunosc diferenta dintre cele doua specii, canepa si canabis. |i nu sa aterizeze la usa oricarei gospodarii taranesti cu dube de mascati dupa ei.Japonezii cultiva canepa romaneasca sa ozonizeze aerul si de reduca nivelul radiatiilor. Italienii cultiva canepa noastra sa-si detoxifice pamantul. Noi ce facem? Urmareste cineva unde ajungem cu aceste inactiuni?", intreaba retoric femeia.

Functionarimea din guvern nu are nici
o treaba cu realitatea si nevoile oamenilor

"M-a intrebat domnul ministru (Petre Daea - n.r.) unde cred ca este problema. De aici, de la dumneavoastra, din minister. Le-am spus ca ei au creat doua lumi paralele. Cu semnatura dansilor a plecat un material spre Directia Agricola in care nu se foloseste cuvantul canepa, ci substante psihotrope si halucinogene, iar cuvantul taran nu exista. E o lume paralela, pe care ati creat-o aici. Traduceti doar hartii care nu au nici o legatura cu identitatea si esenta poporul roman si cu traditiile noastre si le-am spus: nu ne cunoasteti. Le-am spus ca habar nu au in ce lume traim. Pe cine reprezentanti? Doar ne incurcati, doar ne creati probleme. Nu avem cum sa ne descurcam. Toata lumea pleaca din tara. Le-am spus ca in judetul Salaj o fosta angajata a primariei s-a lasat de serviciu si a organizat racolari de femei pe care sa le duca in strainatate. Pleaca in luna martie si vin in luna iunie. Nu au nimic in gradina. Vin acasa cu euro si cumpara usturoiul chinezesc de la cooperativa.
Leontina Prodan se teme ca, chiar daca ministrul Daea este de buna credinta, proiectul nu va avea continuitate in minister d

Salajeanca Leontina Prodan l-a convins  pe ministrul Petre Daea sa salveze industria canepii din ghearele ignorantei si prostiei
upa plecare acestuia, din cauza dezinteresului si lipse de responsabilitate din ministere.
"Oamenii acestia care ar dori sa faca ceva sunt agresati de functionarii din minister, care lucreaza de 20-30 de ani acolo, care si-au adunat averi si care nu fac nimic. Doar plimba niste hartii. Nu exista un program de dezvoltare. Nu exista o corelare intre ministere pe aceleasi probleme. Sunt cinci ministere care se ocupa de probleme cu canepa", este concluzia salajencei dupa vizita la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Petre Daea a dispus ca problema canepii
sa fie rezolvata dupa indicatiile Leontinei Prodan

Ministrul Agriculturii a fost impresionat de povestea canepii romanesti asa cu i-a fost expusa de Leontin prodan si a trasat sarcini in minister sa rezolve problemele.
"Domnul ministru a fost foarte categoric. Am stat de vorba cu directorul general de acolo, are si el bunici, are si el traditii, dar acelasi lucru a spus si el, ca sunt foarte putini oameni care doresc binele acestei tari. Ministrul le-a spus functionarelor sa abordezae problema cum se cuvine. "Luati aminte ce spune doamna aceasta si ce spune asa sa se implineasca. Pentru ca altfel ne ducem dracului de natie si de identitate si de traditii. Cum s-au incalcit treburile, asa trebuie descalcite", au fost vorbele lui Daea, potrivit cultivatoarei de canepa din Salaj.
Leontina Prodan a lasat in scris Ministerului Agriculturii ce ar trebui facut pentru a da posibilitatea taranilor sa cultive din nou canepa si pentru a readuce in actualitate procesarea de canepa in Romania. Prima sarcina ar fi modificarea Formularului de la Directia Agricola privind autorizarea culturilor de cânepa în sistem gospodaresc. Cel de-al doilea lucru pe care ar trebui sa-l faca Ministerul lui Daea este inlocuirea exprimarii planta halucinogena, sau canabis, cu cuvântul canepa. Pentru simplificarea demersurilor, Leontina Prodan recomanda întocmirea unei înstiintari catre Primarie, despre intentia culturii, apoi obtinerea unei cantitati mici de samânta autorizata; introducerea studiului canepii în manualele scolare. Apoi, promovarea oportunitatii de afacere si beneficiile culturii de canepa in mass-media prin implicarea reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile.

Lantul prostiei in legislatia agricola
a pus la pamant o industrie performanta

Leontina Prodan are infiintate la Galgau Almasului o cultura de in si una de canepa. O cultiva si o recolteaza la fel cum faceau taranii, cu mana. Spune ca i-a adus la cunostinta ministrului aberatiile legilor agricole.
"Ca eu sa infiintez o cultura de canepa imi trebuie samanta certificata. Ca sa cumpar samanta certificata imi trebuie autorizatie pentru cultura. Ca sa obtin autorizatie pentru cultura, trebuie sa arat ca am samanta certificata. |i uite asa e aproape imposibil sa cultivi canepa", spune salajeanca.
Un alt paradox tipic romanesc este ca in toate magazinele naturiste si in supermarketuri din tara se vand semintele de canepa si ulei din canepa importata. Sunt doua fabrici in Romania care produc caramizi, tencuieli, termoizolanti din canepa importata. Pana la urma, legiutorii ne lasa sa consumam canepa din import, dar nu ne lasa sa o cultivam.
Pana în 1990, România era a treia tara din lume producatoare de cânepa. Prin legea 143/2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Regulamentului sau de aplicare, cultura de canepa este supusa acelorasi reguli ca si culturile de plante ce contin substante stupefiante sau psihotrope si trebuie autorizate de Ministerul Sanatatii, prin Directiile de Sanatate Publica si trebuie verificate de Politie, astfel incat canepa sa nu se utilizeze sub forma de droguri, ci doar pentru producerea de seminte sau pentru prelucrarea in industria textila, in industria auto, a materialelor de constructii etc..
Astfel au disparut din Romania unitatile de procesare. De la 28 de fabrici care prelucrau canepa in 1991, au ramas în functiune doar doua, potrivit agroromania.ro. |i acestea utilizeaza materie prima din import.

Vizualizari 4797
Comentarii articol

>

in 15 Octombrie 2017 18:31

16 octombrie 2006

>

in 16 Octombrie 2017 8:54

ce legatura are bancomatul lui Ionel cu canepa Leontinei?

8.54>

in 16 Octombrie 2017 18:00

Cred ca Ionel a "tras" niste canepa pe nas cand a asediat bancomatul.

LUCRU LA DOMICILIU>

in 16 Octombrie 2017 21:30

Oferta originala lucru acasa de indata: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.