Salaj 2011 - RETROSPECTIVA ECONOMICA

0
1518

 

Salaj 2011 - RETROSPECTIVA ECONOMICA
Anul 2011 pentru salajeni a insemnat, din punct de vedere economic, o rata ridicata a somajului, un nivel de trai scazut, salarii pentru bugetari majorate cu doar 15 procente, facturi mai mari la utilitati, stres pentru asigurarea cosului zilnic, firme care si inchid activitatea, concedieri masive, pensii mici, restante la banci isi bugetari amanati de Guvern pentru plata drepturilor castigate in instanta. In acelasi timp, unii investitori locali si straini isi continua afacerile in Salaj, inclinand pozitiv balanta in favoarea exporturilor.

Numar mare de salajeni fara venituri

Piata muncii din Salajul lui 2011 a debutat in luna ianuarie cu o rata a somajului de 8,2 la suta, scazand lunar cate un procent pana in luna iunie, cand s-a inregistrat cel mai scazut procent al somerilor - de 5,7 la suta. Pana in ultima luna din an, rata somajului a inceput usor sa creasca spre sase procente, in ultima luna din an - concedierile masive din constructii - saltand brusc rata somajului la peste sase procente. Marea majoritate a somerilor luati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca nu au beneficiat de indemnizatie de somaj, dar nici nu si-au gasit un loc de munca. Cea mai grava situatie se inregistreaza in mediul rural, cu precadere pe Valea Somesului, unde se simte lipsa investitorilor si inexistenta oportunitatilor de asigurare a veniturilor.

Cele mai mici salarii din tara

Salariul mediu net inregistrat de salajeni in acest an a fost de aproximativ 1.074 de lei, mai mic cu 27,2 la suta fata de castigul mediu net inregistrat la nivel national. Desi nu exista o statistica la nivel judetean care sa arate categoriile de salariati clasificati in functie de salariile cu care sunt incadrati in munca, se preconizeaza ca peste 50 la suta dintre cei 41.963 de salariati existenti in prima jumatate a anului castiga salariul minim brut pe economie. Directia Judeteana de Statistica Salaj a publicat pe parcursul anului indicele castigului salarial real calculat ca raport intre indicele salarial nominal net pe judet si indicele preturilor de consum la nivel national, care in luna iunie a fost de 99,7 la suta fata de luna mai, de 99, 8 la suta fata de luna decembrie 2010, de 88,8 la suta fata de luna iunie 2010 si de 85,4 la suta fata de anul 1990. Pe finalul anului, desi sindicatele cereau Guvernului majorarea salariului minim brut pe economie la 1.300 de lei, guvernantii au oferit doar o majorare cu 30 de lei, ce se va aplica abia din prima zi a anului care se apropie.

Preturi mai mari la produse si servicii

Criza economica a afectat bunastarea salajenilor, deoarece salariile bugetarilor au ramas sub nivelul anterior reducerilor cu 25 la suta din anul 2010, iar marea majoritate a angajatilor de la privat au muncit „la negru” in prima parte a anului sau li s-a oferit din partea angajatorilor doar salariul minim pe economie. In acelasi timp, preturile la produse si servicii au crescut, in medie cu 4,85 la suta. Statisticile efectuate pe parcursul anului au scos la iveala cresteri la facturile de apa, canalizare si salubrizare de 3,71 la suta, la serviciile de telefonie de 1.03 la suta, la ingrijirile medicale de 0,28 la suta si la chirie de 0,27 la suta, majorari raportate la tarifele practicate in 2010. In timp ce preturile pentru produsele nealimentare au crescut, in medie, cu 0,44 la suta, produsele alimentare s-au ieftinit pe perioada verii cu aproximativ doi la suta, dar preturile au crescut pe masura intrarii in sezonul rece.

Investitorii au ramas aceiasi...

Salajul a pierdut in acest an doar trei firme, agenti economici ce au intrat in procedura de dizolvare voluntara. Cu toate acestea, investitorii nu s-au laudat nicio clipa ca ar duce-o mai bine fata de anii precedenti, ba dimpotriva, taxele si impozitele la stat i-au determinat sa fie precauti cu angajarile si investitiile. Cei care au avut potential financiar si curaj sa investeasca in economia salajeana au ramas aceiasi investitori mari din sectorul metalurgic si doar cateva societati din industria alimentara si confectii, care isi desfasoara activitatea in Salaj de cativa ani de zile.

Mai putine ajutoare pentru incalzire

In timp ce veniturile salajenilor au fost tot mai reduse pe parcursul anului sau pentru unii au lipsit cu desavarsire, Guvernul le-a mai facut un „cadou” nevoiasilor in luna septembrie. Au fost modificate criteriile de acordare a ajutoarelor pentru incalzire in sezonul rece 2011-2012, lasandu-se la latitudinea primariilor daca acorda sau nu subventii. Zalauanii au primit subventie si in aceasta iarna, dar numarul beneficiarilor a scazut vertiginos -la aproximativ 150 de beneficiari, iar anul trecut erau aproximativ 500.

Pensionarii si bugetarii, in razboi cu Statul

Sub pretextul crizei economice si a recesiunii, guvernantii nu au majorat punctul de pensie pe parcursul lui 2011, mai mult, s-a propus chiar impozitarea tuturor pensiilor. Astfel ca pensionarii au achitat si cotizatii de 5,5 la suta pentru asigurarile de sanatate, iar cei cu venituri de peste 1.000 de lei au returnat la stat 16 la suta din venit. Pentru ca statul nu are bani de dat, bugetarii care si-au castigat in instanta drepturile salariale au fost amanati pentru achitarea diferentelor salariale pana in anul 2016, plata ce se va face esalonat - cate un anumit procent in fiecare an. Nici asistatii social nu au scapat de criza bugetara, astfel ca primariile salajene, ale caror fonduri sunt alocate din bugetul statului, au intarziat luni de zile cu plata salariilor asistentilor personali.

Euro a crescut accizele

Ca in fiecare an de cand valoarea accizelor se calculeaza in functie de cursul monedei europene inregistrat la data de 1 octombrie, 2011 nu a scapat fara o crestere brusca a cursului. Moneda europeana a atins un prag istoric, de 4,35 de lei, reprezentand cea mai mare valoare din ultimele 15 luni. Codul Fiscal prevede ca accizele sa fie calculate la cursul stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei, ceea ce a provocat o reactie in lant. Vorbim aici de cresterea preturilor la carburanti, energie electrica, tutun, alcool si cafea, incepand cu data de 1 ianuarie 2012. Totodata, va creste si valoarea taxei auto, care se calculeaza in relatie directa cu valoarea monedei europene la data de referinta.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.