Romanii se infunda de antibiotice, fara sa tina seama de riscuri

0
658

 

Romanii se infunda de antibiotice, fara sa tina seama de riscuri

România ramâne unul dintre statele europene în care antibioticele sunt consumate la cea mai usoara raceala, pacientii având acces la acestea fara reteta, dar mai ales fara sa se consulte cu un medic. 

Conform unui studiu al Societatii Române de Rinologie si Societatii Nationale de Medicina Familiei, realizat în luna octombrie a acestui an 2019, peste 4,5 milioane de români au tratat în ultimul an cel putin o data raceala manifestata cu durere în gât cu antibiotice si peste 30% dintre ei au facut acest lucru fara niciun fel de recomandare de la medic. Ce este mai grav, este ca o treime dintre cei care au consumat antibiotic fara prescriptie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea acestora de pe Internet sau s-au bazat pe sfaturile celor apropiati, care nu au nici o pregatire de specialitate in acest sens. In peste 80% din cazuri de raceala, conform SNMF, antibioticele nu au efect de vindecare, deoarce infectia este de natura virala si nu bacteriana. In schimb, un efect deloc de neglijat a utilizarii iresponsabile a antibioticelor este cresterea rezistentei bacteriene si supunrea la riscuri de a dezvolta infectii grave care sa nu mai poata fi tratate. Poate ca Guvernul ar trebui sa intervina, in ciuda lobby-urilor din partea producatorilor de medicamente, avand in vedere lejeritatea cu care se cumpara acestea, de a interzice vanzarea in farmacii si oriunde, fara recomandarea medicului.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.