Românii, chemați să împrumute statul prin programul Fidelis

0
341


Ministerul Finanțelor Publice a pus în vânzare, începând de luni, 9 noiembrie, prin intermediul mai multor bănci (BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD), a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturități de 1 și 3 ani pentru moneda națională și de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5 la sută pentru scadența de 1 an și 4 la sută pentru scadența la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85 la sută. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional până la maturitate și oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară, precizează Ministerul Finanțelor.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis este valabilă pînă în 27 noiembrie 2020.

“Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populație, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate și economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea și o șansă pentru populație de a face investiții sigure și cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În tranșele lansate în vară, Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și 168,4 milioane euro).

Pentru subscrierea inițială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Luni, în prima zi de subscrieri, statul a atras de la populație peste 36 milioane lei.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice anunță deținătorii titlurilor de stat destinate populației emise în cadrul Programului Fidelis în anii 2015 și 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 și simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agențiile Raiffeisen Bank S.A. sau la agențiile Băncii Comerciale Române S.A pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând circa 26 milioane lei.

În prezent sunt aproximativ 958 deținători care nu au revendicat sumele ce li se cuvin, iar acestea nu generează dobânzi.

În situația în care deținătorii sunt interesați în reinvestirea acestor disponibilități neridicate la scadență, aceștia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul Programelor Fidelis și Tezaur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here